Boy George’la söylediler sıra Sting'de

Güncelleme Tarihi:

Boy George’la söylediler sıra Stingde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 17:51

Yabancı şarkıları Türk enstrümanlarıyla yorumlayan Dolapdere Big Gang, yeni albüm çıkardı: Art-ist.

Haberin Devamı

Yeni çalışmalarında, alaturka ezgilerin yanı sıra R&B altyapılar da dikkat çekiyor. Albümdeki 13 şarkıdan biri olan Karma Chameleon’da gruba, şarkının orijinal yorumcusu Boy George eşlik ediyor. Ekibin müzik direktörü Gökay Süngü, hayallerinin Sting’le çalışmak olduğunu söylüyor.

Size cover grubu demek doğru mu?

Bizim yarattığımız sound, kendi sound’umuz. Yorumladığımız şarkıları araç olarak kullanıyoruz. Birçok dinleyicimizin ortak fikri, bazı şarkıların orijinalinden bile daha iyi olduğu. Bunu lütfen megolamani gibi algılamayın ama biz de böyle olduğunu düşünüyoruz. Yorumladığımız her şarkıya orijinal hissini bozmadan kendi ruhumuzu, kendi müziğimizi katıyoruz. Bu nedenle kendimizi çok fazla cover grubu gibi görmüyoruz.

Bir gün kendi şarkılarınızla sıfır bir albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

Yaş ortalamamız 24. Herkes çok genç ve yetenekli. Beste yapmak gibi bir problemimiz yok, zaten üretiliyor, çalınıp söyleniyor. Ama bizim formatımız, bu yabancı şarkıları alaturka düzenleme ve sound’la çalıyor olmak. Bunun dışına çıkılamaz mı? Tabii ki çıkılabilir ve olacak da. Ama bunu çok değişik bir proje olarak takipçilerimizin önüne koymak istiyoruz.

Dolapdere Big Gang şimdiye kadar farklı ülkelerde 280’den fazla konser verdi. Yurtdışında şarkılarına gelen tepkileri şöyle anlatıyorlar: “Müziğimizi duyduktan sonra değmeyin keyiflerine. Örneğin, Dünya Basın Kongresi etkinliğinde Avrupalı bir gazeteci, Afrikalı yerel kıyafet giymiş başka bir gazetecinin başına kendi kravatını bağladı. Beraber göbek attılar.”

TÜRKÇE COVER YAPMAYIZ

Bir önceki albümdeki gibi yine bir şarkıda Hüsnü Şenlendirici klarnet çalıyor. Nedir bu Şenlendirici sevdası?

- Hüsnü Şenlendirici, “Local Strangers”ta Depeche Mode’un “Enjoy the Silence”ına, “Art-ist”te ise Sting’in “Shape Of My Heart”ına yorum kattı. O, birçoğumuzun aile dostu olduğu gibi grup arkadaşımız Hasan’ın da akrabası. Bu yakın ilişkilerin dışında en küçük yaşlarımızdan bu yana hep bize destek oldu. Sosyal desteğinin yanı sıra müzikal desteği de bizim için bir gurur. Çünkü o modern zamanın en iyi müzisyenlerinden biri.

Haberin Devamı

Peki gün gelir Türkçe cover yapmaz mısınız?

- Tabii ki yapmayız, çünkü grubumuzun bir formatı var ve bu formatta zaten biz yabancı şarkıların içinde Türk sanat müziğinin birçok eserini kendi yorumumuzu katarak çalıyoruz.

İngiltere’nin son dönem gruplarından Candy Rock Band çalışmaya nasıl dahil oldu?

Londra’da yaşayan dostumuz Max Mehmet’in aracılığı ile hem Boy George hem de Candy Rock Band, Dolapdere çetesine katıldılar. Boy George zaten 80’ler ikonu. Candy de çok başarılı ve bir o kadar da sempatik bir grup.

Boy George şarkıyı yeniden mi söyledi?

Evet. Biz şarkının düzenlemelerini ve kayıtlarını İstanbul’da yaptıktan sonra, Londra’ya Boy George’un müzik direktörü John Themis’e gönderdik. O da Londra’da şarkıyı okuduktan sonra bize geri gönderdi.

Haberin Devamı

HÂLÂ DOLAPDERE’DE YAŞIYORLAR

Hepiniz hâlâ Dolapdere’de mi yaşıyorsunuz?

Evet, Dolapdere ve çevresinde oturan arkadaşlarımız var. Neredeyse grubumuzun yarısından fazlası.

Grupta bir de ayrılık yaşandı...

Aykut askerliği yüzünden ayrıldı. Bu durumu takiben Hasan gruba dahil oldu ve şu an grup sekiz kişi.

Kalabalıksınız. Aranızda sorunlar yaşanmıyor mu?

Mutlaka çıkıyor. Ama şöyle bir artımız var: Hepimiz neredeyse çocukluk arkadaşıyız. Birbirimizin huylarını, neye kızıp neye darılacağını biliyoruz.

Bir aralar Sting’le şarkı yapma takıntınız varmış. Bu devam ediyor mu? Yoksa pes edip kendinize yeni bir hedef mi belirlediniz?

Sting bir müzik duayeni. Onunla bırakın aynı sahneyi paylaşmayı, onun yarattığı bir şarkıyı duymak bile ayrıcalık. Şarkılarını düzenlerken bunu çok daha iyi anlayabiliyoruz. Böyle bir takıntıdan ziyade, arzumuz söz konusu. Umarız günün birinde olur.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!