Bira bardakları üzerinde kırılganlık gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Bira bardakları üzerinde kırılganlık gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Çağdaş gösteri sanatlarının merkezi Garajistanbul’da şu sıralar kırılganlık üzerine farklı bir gösteri yapılıyor; Camadamlar. Koreograf İlyas Odman ve tiyatrocu Çağlar Yiğitoğulları’nın hazırladığı oyun, materyallerin kullanımına farklı bir bakış açısı getiriyor. 50 dakika boyunca ters çevrilmiş bira bardaklarının üzerinde hareket ederek hem kendilerinin psikolojik kırılganlıklarını, hem de bardakların fiziksel kırılganlıklarını sınıyorlar.

Camadamlar, koreograf İlyas Odman’ın yaklaşık üç senedir değişik materyallerin günlük kullanımlarını ters yüz ederek geliştirdiği solo dans tiyatrosu işlerinin bir uzantısı. "Her türlü nesneyi, ilişkiyi, değeri bireysel ve fiziksel olarak deneyimlemeden; içinde yaşadığı sistemin kabul ettirdiği şekilde kabul eden insan yığınlarından oluşan günümüz kitle - kütlesinin arasında her türlü yanlış kullanımın kendine özgü bir tehlikesi var. Gösteri için günlük kullanımı olmayan özel bardak tasarlatsaydık, bu iş bu kadar etkileyici olmazdı. Günlük hayatın bu kadar içindeki bira bardağı, seyircide tedirginlik yaratıyor" diyor İlyas Odman.

Daha önceki gösterilerinde tek başına çalışmayı tercih eden Odman, bu kez Çağlar Yiğitoğulları’yla düet yapmayı seçti. Ayrıca dramaturg Evren Erbatur’la ilk kez beden dramaturjisi üzerinde çalıştı.

Geniş bir platform üzerinde, ters çevrilmiş bira bardakları üzerinde duruyor iki sanatçı gösterinin ilk sahnesinde. Siz her ne kadar onların birkaç küçük hareket yapıp zemine ineceğini düşünseniz de, 50 dakika boyunca bardakların üzerinde onlarca tehlikeli hareket yapıyorlar. Sanatçıların hiçbir karaktere bürünmeyip sadece kendi kişiliklerini yansıttığınıysa çıplak vücutlarındaki titremelere ve yüzlerindeki korku ifadesine bakarak anlamanız mümkün.

Yiğitoğulları; "Çok fazla risk aldığımızın biz de farkındayız ve bazen gösteri sırasında İlyas’a doğru çığlık atıp bu işi bırakmayı bile düşünüyorum" diyor.

Her ne kadar onlar camla mücadele ediyormuş gibi görünseler de aslında kendi içlerinde psikolojik bir karmaşa yaşıyor ve hayata dair korkularıyla mücadele ediyorlar. Odman; "Belimizi kesebilir, devrilebilir, diğerine zarar verebilir ya da zemini yok edebiliriz. Hayat gerçekten çok kırılgan olduğu için, oyun onun ta kendisini anlatıyor. Bazen oyun sırasında, salak mıyım niye bu bardakların üzerindeyim, git zeminde adam gibi dans et, diye düşünüyorum" diyor.

Her an kırılmaya müsait cam bardaklar üzerinde devam eden gösteride ana konu belirgin olsa da her oyunda farklı bir çizelge izleniyor. Sanatçıların bir şekilde bardağa uzak kalması ya da kullandıkları bardaklardan birinin bile kırılması oyunu farklı bir yöne sürüklüyor. Gösteri birbirinden bağımsızmışçasına hareket eden sanatçıların giderek kendi içlerinde sıkışan iki insanı göstermeleriyle son buluyor.

Koreograf İİyas Odman ve Çağlar Yiğitoğulları’nın hazırladığı Camadamlar gösterisi, 14-15 Mayıs saat 20.00’de Garajistanbul’da. Biletler 16-20 YTL’ye Biletix’te.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!