Bir hayalleri var: En uzağa uçmak

Güncelleme Tarihi:

Bir hayalleri var: En uzağa uçmak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Hem yaratıcılığa hem eğlenceye dayanan bir yarışma yapılır da gazeteciler katılmaz mı? Radikal ve Zaman muhabirleri üç ay kafa patlattı, denizleri de özgürlüğü de savunan bir uçuş aracı tasarladı.

Haberin Devamı

İki yıldır bu anı bekliyorlardı. O an işte geldi çattı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen uçuş ve tasarım meraklıları hem eğlenmek hem de ne kadar iyi birer tasarımcı olduklarını gösterecek. 3. Red Bull Uçuş Günü‘nde yarışacak takımlardan biri de hem üyeleriyle hem de isimleriyle dikkat çekiyor: Radikal gazetesi muhabirleri Serkan Ocak, Alpbuğra Bahadır Gültekin, Eda Utku ve Zaman gazetesi fotomuhabiri Kürşat Bayhan’dan oluşan takımın ismi Martin Lüfer King.
Daha önce iki kez bu yarışmaya katılmış takım kaptanı Serkan Ocak anlatıyor: “Üç aydır süren bu projede Radikal’den pek çok kişinin bir şekilde emeği var. Grafiker Ümit Atalay’dan spor şefimiz Uğur Vardan’a, müzik kaydımızda kullandığımız sloganları atan muhabir arkadaşlarım Umay Aktaş Salman, Ayça Örer, İdris Emen’den Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can’a kadar.”

Haberin Devamı

MÜHENDİSTEN AL YARDIMI

Ocak’a göre bu ilginç ismi seçmelerinin ise iki sebebi var: “İsim bir beyin fırtınasıyla ortaya çıktı. Radikal’in lüfer balığıyla ilgili bir kampanyası vardı. Nesli her yıl daha çok tehlikeye giren lüfer balığını tema olarak kullandık. Diğer yandan yurttaş haklarını savunan ve ırkçılığa karşı duran ünlü Amerikalı aktivist Martin Luther King ile ses uyumundan ortaya esprili birtakım ismi çıktı. King’in 1963’te ‘Bir hayalim var’ adında yaptığı konuşma tarihe geçmiştir. Bizim de bir hayalimiz var: Denizlerimizi, lüferimizi korumak ve pazar günü Caddebostan’da en uzağa uçmak.”
Tasarıma gelince, bunun için de fazlasıyla kafa patlatmışlar ve ortaya bu araç çıkmış. Ocak’a göre buradaki kilit nokta estetikle teknik arasındaki dengeyi tutturmak: “Görsel yönü güçlü bir araç tasarlarsanız daha ilk metreden suya çakılmayı göze almalısınız. Eğer süzülecek bir maket istiyorsanız mühendislik hesabı şart. İTÜ öğrencisi Fatih Rasim Bahar bize destek oldu. Çizimlerini ve tüm mühendislik hesaplarını yaptı. Parçalar lego gibi farklı yerlerde imal edildi. Uçağın gövdesi alüminyum borulardan oluşuyor. Kaynak ve demir aksamlar Dudullu’da bir atölye de yapıldı. Kanatlar için strafor kullanıldı. Maltepe’de bir atölyede yapıldı. Balık görseli için de İkitelli Organize Sanayi’de bir atölyeden destek aldık. Sonunda Rıdvan, Ahmet, Mehmet ustaların yardımıyla Martin Lüfer King ortaya çıktı.”

Haberin Devamı

3. Red Bull Uçuş Günü yarın saat 11.00’de İstanbul’da, Caddebostan sahilinde yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!