Bir bantta silikonlu sutyen bir bantta F-1 simülatörü

Güncelleme Tarihi:

Bir bantta silikonlu sutyen bir bantta F-1 simülatörü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 00:00

Tuzla’daki bu fabrikanın bir bandında silikonlu sutyen ve popo dikleştiren erkek külodu, diğerinde ise F-1 sürücülerinin eğitim için kullandığı simülatörler üretiliyor. Birbiriyle hiç ilgisi olmayan bu iki imalat, Cem Güvendiren’in işiyle (iç çamaşırı üretimi) özel merakını (otomobil yarışı) yansıtıyor.

Cem Güvendiren (52), İstanbul Deri Organize Yan Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında sutyenlerin içine konulan sünger, plastik ve silikonları üretiyor. Hem iç, hem de dış piyasaya satıyor ürünlerini. Sutyen esas işi. Ama ürettiği simülatörü de çok seviyor. Mucit işadamının simülatörü üç ayak üzerine oturtulmuş bir F-1 koltuğu ve önündeki ekrandan oluşuyor. Cihazın hafızasında İstanbul Park dahil, dünyanın önde gelen Formula pistlerinin görüntüleri depolanmış. Koltuğa oturup pisti seçiyor, gaza basıp diğer yarışçıların arasında yola çıkıyorsunuz. Her girdiğiniz virajda, koltuğunuz yerdeki açıyla bağlantılı olarak eğiliyor. Çarptığınız bariyerin sarsıntısını koltukta hissediyorsunuz. Kendinizi Hamilton, Alonso ve Raikkonen gibi hissetmemeniz için hiçbir neden yok.

ERKEKLERE POPO DİKLEŞTİREN KÜLOT

Cem Güvendiren, 29 yıl önce Sultanahmet Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdikten sonra tekstil işine girmiş. İç çamaşırı imalatına başlamış. İlk zamanlar sutyenlerin altlarında bulunan ve göğüsleri tutan balenleri sonra da sutyenlerin iki ucunu sırtta birleştiren agraf adlı kancaları üretmiş.

"Kısa sürede işlerim büyüdü, ülke çapında iş yapmaya başladım. Sutyenlerin ana gövdesini oluşturan, kup denilen yarım balonların makinelerini satın almak yerine kendim tasarladım. İmal ettim. Mühendis değilim ama makinelere karşı büyük merakım, bu alanda pratik bilgim var. Sutyende sünger yerine ince plastik kap kullanmayı geliştirdim."

Bir süre önce sutyenlerde şeffaf poliüretan askı kullanmayı denediğini, bu denemenin çok ilgi çektiğini söylüyor. Birçok ülkeden sipariş almış. Hemen ardından Türkiye’de taklitleri piyasaya çıksa da bir süreliğine, ilk olmanın keyfini yaşamış. Şimdi de göğüslerini büyük, dolgun göstermek isteyenler için içi silikonlu sutyenler üretiyor. İçlerine koyduğu bebek yağıyla sutyenlerin güzel kokmasını sağlıyor.

2001’de İsrailli bir firmanın siparişi üzerine mucitliğini erkek çamaşırları üzerinde de kullanmış: "30 bin adet erkek
/images/100/0x0/55eade03f018fbb8f89bc48b
külodu istiyorlardı. Ama bir şartları vardı. Külodu giyenin poposu dik görünecekti. Alt kısımlarına silikon yerleştirdik. Çok başarılı olduğunu, iyi satıldığını söylediler."

F-16 SİMÜLATÖRÜ YAPMAK İSTİYOR

Güvendiren, fabrikasında lazerli kesim makineleri ve hobi olarak da birçok elektronik alet üretiyor. "Evler, fabrikalar ve teknelerin kullanımı için akıllı araç gereçler yaptım. Karting arabalarına da merakım olduğundan Cem Hakko ile birlikte bir aralar Tuzla’da da karting pistini açıp çalıştırmıştım. Neden bir ralli otomobili veya F-1 otomobili simülatörü yapmayayım diyerek kolları sıvadım. Tasarım ekibimle bunu gerçekleştirdik. Şimdi seri üretime geçiyorum."

Yeni hedefi uçaklar için simülatör üretimi. Uçak şirketlerinin simülatör için 2-3 milyon dolarlık ücretler talep ettiğini, oysa kendisinin 200 bin Euro’ya bu cihazları imal edeceğini ileri sürüyor. Türk Hava Kuvvetleri’yle öngörüşme bile yapmış. F-16 pilotları için üreteceği simülatörlerde, aynı anda 25-30 pilot adayının eğitim görmesinin mümkün olacağını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!