Bilim adamları çocuklar için toplandı

Güncelleme Tarihi:

Bilim adamları çocuklar için toplandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Pediatrik Kemik İliği Nakli Kongresi için İstanbul'da bir araya gelen 300 bilim adamı tedavi için standart saptayacak.

AVRUPA'da çocuklarda kemik iliği nakli ile uğraşan uzmanlar, Avrupa Pediatrik Kemik İliği Nakli Kongresi'nde bir araya gelerek, kemik iliği naklinin ve ilgili ilaçların hangi vakalarda, ne zaman ve nasıl uygulanacağı konusunda fikir birliğine varmak için çalışmaya başladılar.

Dokuz ülkeden uzmanlar geldi

Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'nın düzenlediği ve 300 uzmanın katıldığı The Marmara Otel'deki kongrede, kemik iliği nakilleriyle ilgili ‘standart’ların oluşturulması hedefleniyor. Kongre ile ilgili bilgi veren kongre sekreterlerinden Dr. Hülya Bilgen, Türkiye'nin yanısıra İngiltere, Avusturya, İtalya, Almanya, Fransa, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan'dan gelen uzmanların uyguladıkları tedavilerle ilgili verileri tartışmaya açtıklarını söyledi. Toplantıların sonuçlarının değerlendirileceğini ve merkezlere sunulacağını belirten Dr. Bilgen, ‘‘Tedavide uzmanlar değişik ilaçlar kullanıyor ve herkes başarılı olduğunu öne sürüyor. Burada gerçekten en başarılı olanı bulunacak ve uygulanması önerilecek’’ dedi.

Bağkurlular şanssız

Kemik iliği naklinin özellikle genetik hastalıklarda kullanıldığını hatırlatan Dr. Bilgen, ‘‘Çocuklarda, Akdeniz anemisinde, kemik iliği yetersizliğinde, orak hücreli anemide, böbrek ve kas tümürlerinde, sinir hücre tümöründe kemik iliği nakli yapılıyor. İmmün (bağışıklık) yetersizliklerinde de kemik iliği nakli başarıyla uygulanıyor’’ dedi.

Kemik iliği naklinin yapılabilmesi için yeterli teknolojik ve bilgi biriminin bulunduğunu anlatan Dr. Bilgen, ‘‘Ancak hasta ve yakınları maddi sorunlar yaşıyorlar. Tedavi yaklaşık 60 bin doları buluyor. SSK ve Emekli Sandığı ödüyor. Bağ-Kur hiç ödemiyor. Hastaların kendilerinin ödemesi çok zor’’ dedi. Türkiye'de sekiz merkezde çocuklara kemik iliği naklinin yapılabildiğini belirten Dr. Bilgen, ‘‘Bunlar yetmiyor. Uzak illerden gelen hasta ailelerinin barınma sorunu var. Bazıları nakil yaptırmaktan vazgeçip kaçıyor. Sağlık Bakanlığı ve SSK yan dal ihtisaslarını durdurdu. Yani yetişen hekimlerin bu konuda bilgi edinmesine imkanı yok. Sadece üniversitedeki elemanlar yetişebilekler. Ama orda da kadro sıkıntıları var. Kemik iliği nakli tecrübeli eleman eksiği giderek artacak’’ dedi.

Lösemili çocuklar dans etti

ÖNCEKİ gece kongre için Harbiye Askeri Müze ve Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törende kemik iliği nakliyle sağlığına kavuşan çocuklar saz dinletisi, folklor ve dans gösterisi sundu. Şarkıcı Emrah, Bizim Lösemili Çocuklar Kemik İliği Nakli Korosu eşliğinde ‘Bizim Çocuklarımız’ adlı şarkısını seslendirdi. Kongre başkanı Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu iki yılda bir değişik ülkelerde yinelenen uluslararası toplantının amacının, erişkin ve çocuklardaki kemik iliği nakli (KİT) uygulamaları arasındaki farkların ortaya çıkarılmasıyla bu uygulamaların öneminin vurgulanması olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!