Beyaz düş Kartepe’de bir gün

Güncelleme Tarihi:

Beyaz düş Kartepe’de bir gün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 00:00

Kışın doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için en güzel adreslerden biri Kocaeli’ye bağlı Kartepe. Hele bir de hava koşulları elverişliyse. Kar tanelerinin süslediği zarif kayın ağaçlarını seyrederek yürürsünüz. Yer, gök beyazdır, üzerinize usul usul yağar kar. Beyaz bir düşün içinde bulursunuz kendinizi. Şehir, iş, koşturmaca, endişeler, üzüntüler gider, bir tek hayaller kalır.

Haberin Devamı

16 Ocak Cumartesi günü Kartepe’de yürürken böyle bir ruh hali içindeydim. Atlas dergisinin outdoor giyim markası Columbia ortaklığıyla düzenlediği kış yürüyüşü, doğa sporlarında deneyimli fotoğrafçı Yıldırım Güngör liderliğinde ve İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İSÜDAK) eşliğinde yapıldı.
Çoğunluğunu dergi okurlarının oluşturduğu 216 kişilik ekipteydim. Gruplar halinde tek sıra yürüyorduk. İstanbul’dan gelişimiz yaklaşık 1 buçuk saat sürmüştü.
Yürüyüşe Kuzuyayla’nın girişinden başladık. Sis bastırmıştı ama hava sert değildi, halimizden memnunduk. Kalabalık olmamıza rağmen, sisten, öndeki grupları göremiyor, sadece önümüzdeki ve arkamızdaki birkaç kişiyi seçebiliyorduk. Ama bundan da şikayetçi değildik, beyaz boşluğun verdiği tenhalık duygusu hoşumuza gidiyordu. Yorulduğumuzda kısa molalar veriyor, içimizi ısıtacak bir şeyler atıştırmayı ihmal etmiyorduk. 2.5 kilometre yürüdükten sonra Kuzuyayla’ya vardık. Kuzuyayla’dan Kartepe zirvesine çıkış yolu 5 kilometreydi. Yokuş tırmanmak kolay değildi ama soğuğa dayanmak için hareket etmemiz gerekiyordu, bu yüzden molaları uzun tutmuyorduk. Sonunda Kartepe’nin zirvesine ulaştık. Dondurucu rüzgâr, karı tipiye çevirmişti. Tam 1606 metre yükseklikteydik. Aramızda daha önce zirveye hiç çıkmamış olanlar vardı, coşkuları görmeye değerdi. Hepimizin yüzünde tebessüm vardı. Bir yandan bitirme, başarma duygusu, diğer yandan doğayla bütünleşmenin sarhoşluğu...
Zirveden Greenpark Kayak Tesisleri’ne doğru bu kez yokuş aşağı inmeye başladık. Yolumuz 1 kilometre kadardı. Ancak saatlerdir yokuş çıkmaktan yorulan bacaklarımıza söz geçiremiyorduk. Ufak tefek kaymalar, düşmeler başladı. Neyse ki, dik yokuşu zaman zaman el ele tutuşarak sorunsuz indik. Bize eşlik eden İSÜDAK üyelerinden de her aşamada destek aldık. Yaklaşık 9 kilometrelik parkuru dört buçuk saatte tamamladık.

Haberin Devamı

SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ

Kartepe büyük kentlere yakın olduğu için ulaşımı oldukça kolay. İstanbul’a 115 kilometre mesafede. İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında, Kocaeli’ne bağlı Maşukiye’nin kuzeyinde. Yaklaşık üç ay boyunca Kartepe’de 2.5-3 metre civarında kar birikiyor. Bu da bölgeyi cazip bir kayak merkezi haline getiriyor.
Kayak merkezlerinde modern teleferik ve telesiyej sistemleri var. 3 milyon 500 bin metrekare alan üzerine yayılan tesislerde geniş kayak pistleri yer alıyor. Burada kayak yapabilir, otellerde konaklayabilirsiniz. Üstelik Kartepe, kış sporlarının yapıldığı diğer turistik bölgelerden farklı olarak, deniz ve göl manzarasına sahip. Sapanca Gölü’nü ve İzmit Körfezi’ni tepeden görüyor.
Kartepe’de bizim yaptığımız gibi günübirlik doğa yürüyüşünü de tercih edebilirsiniz. Ancak tabii ki bir rehber eşliğinde. Aksi takdirde kaybolma riski var.
Bu tür yerlerde kaybolduğunuzda, yerinizden ayrılmamanız daha kolay bulunmanızı sağlıyor. Kalabalık gruplar bu tür etkinlikler sırasında her ihtimale karşı yanlarında bir düdük bulunduruyor. Siz yine de tehlikeyi göze almayın, bölgeyi bilen biriyle birlikte yürüyün. Birçok şirket Kartepe’ye günübirlik gezi düzenliyor.
Unutmadan söyleyelim, Kartepe dönüşünde alabalık vadisi var. Kiremitte alabalık yapılıyor. Gidip rakınızı yudumlarken taze balıkların tadına bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

İki farklı rota

Kartepe’de doğa yürüyüşü yapmak için iki farklı rota var. İkisi de, araçların girmesi mümkün olmadığından kışın Kuzuyayla’nın girişinden, yazın ise Kuzuyayla’dan başlıyor.
Birinci parkur: Kuzuyayla girişinden Kuzuyayla arasındaki mesafe 2.5 kilometre; Kuzuyayla’dan Kartepe zirvesi 5 kilometre; zirveden Greenpark Kayak Tesisleri 1 kilometre.
İkinci parkur: Kuzuyayla’yla Geyikalanı Kartepe Kayak Tesisleri rotası, 6.5-7 kilometre civarında.
Her iki rota da amatör yürüyüşçüler için ideal.

Kış yürüyüşünde yanınızda bulundurmanız gerekenler

- Trekking’e uygun, soğuk geçirmeyen bir pantolon (Kot ya da kadife olmamalı).
- Bir polar.
- Termal iç çamaşır (Mutlaka yedeği de olmalı).
- Kış trekking ayakkabısı.
- İyi bir anorak, elyaf olabilir ama en uygunu gore-tex mont.
- Yedek kıyafet.
- Orta hacimde bir sırt çantası.
- Kumanya; çikolata, kuruyemiş (Tercihen fındık, kuru incir, kayısı).
- Bir matara. Soğuk havada pet şişelerdeki su da kısa sürede soğuyor. Kışın doğa yürüyüşlerinde sıcak sıvı içmek gerektiği için termos görevi de görebilen 1 litrelik bir matara uygun olur.
- Eldiven ve bere.
- Eğer varsa teleskobik yürüyüş batonları.
- Her ihtimale karşı düdük.
- Karda yürümek için kar tozluğu; ucuz bir malzeme ama konforu müthiş.
- Kar gözlüğü.
- Kar güneş ışınlarını yansıtacağından özellikle cildi hassas olanlar için güneş kremi.

Haberin Devamı

Atlas Keşif Kulübü

Atlas dergisinin ilk doğa yürüyüşü, derginin okurlarından gelen yoğun istek üzerine ve 200. sayıyı kutlamak için toplam 150 kişinini katılımıyla 24 Ekim 2009’da Gebze Ballıkayalar’a yapılmıştı. İkinci yürüyüş 16 Ocak 2010’da Kartepe’ye yapıldı. Bu yürüyüşe de toplam 216 kişi katıldı. Yürüyüşler başladıktan sonra, dergi yetkililerinin okurlarla yaptığı görüşmeler sonunda, Atlas Keşif Kulübü kurulması gündeme geldi. Derginin yeni yürüyüş parkurları ve bu konuyla ilgili çalışmaları sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!