Patronum koyunlar

Güncelleme Tarihi:

Patronum koyunlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 11:11

Benim patronum koyun ve keçiler nerede görsem boyunlarına sarılırım.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük kaşmir üreticisi, dünyanın en iyi yünlerinin en büyük alıcısı... 197 yıldır kumaş üreten marka, 80’li yıllardan bu yana kadın ve erkekler için hazır giyim de üretiyor. İlk mağazalarını 1995’te New York’ta açtılar. Bugün dünyanın dört bir yanında 132 Loro Piana mağazası var.

Markanın altıncı kuşak sahibi Pier Luigi Loro Piana, kişiye özel gömlek ve takım elbiseleri ile ün salan Milimetric’in İstinyepark mağazasının açılışına katılmak ve Abdi İpekçi’deki Loro Piana mağazasını ziyaret etmek üzere İstanbul’a geldi. Bize yün ve kaşmir ürütemi ile ilgili çok enteresan şeyler anlattı.

197 YILLIK MARKA

Loro Piana’nın geçmişinden bahsedeceksek, 1812’lere gitmek gerekiyor. Ailem 1812’de Biella vadilerinde iplik üretmeye başladı. 1924’te babamın amcası Pietro Loro Piana, kendi yün imalathanesini açtı ve markaya ismini verdi. Ben ve kardeşim altıncı nesiliz. En büyük sırrımız tecrübe ve malzemeye verdiğimiz önem. Markanın rotasını bundan tam 50 yıl önce babam çizdi. Her şeyi bir kenara bırakacağız, kalitenin peşinde koşacağız dedi. Bugün hâlâ onun çizdiği yolda yürüyoruz. Başarımızın sırrı, yüksek kalite kumaş üretiminde uzman olmamız. Uzun yıllar sadece kumaş ürettik. 80’li yıllarda kalitemizi nihai tüketiciye ulaştırmaya karar verdik. Ürettiğimiz yün ve kaşmirlerden atkı, binicilik ceketi, yatak çarşafı gibi ürünler piyasaya sürdük. Dünyanın önemli mağazalarında satılmaya başladı. 1995’te New York’ta, 1999’da Milano’da kendi Loro Piana butiğimizi açtık. O gün bugündür lüks mağazacılık alanında da varız.

Haberin Devamı

KAŞMİR ALMAYA MİLYON DOLARLA GİDİYORUZ

Yılın büyük bölümünü kaşmir, yün ve vicunya’nın en iyisini bulmak üzere seyahatlerde geçiriyorum. Moğolistan, Çin, Peru dolaşıyorum. Moğalistan bizim için hiç güvenli değil. Ülkede banka olmadığı için çantamızda milyon dolara yakın parayla çiftçileri dolaşıyoruz. Pazarlık yapıp, en kaliteli kaşmirleri satın alıyoruz. Özel korumalarımızı yanımızdan ayırmıyoruz.

ÇİFTÇİLER SÜPER KUPA İÇİN YARIŞIYOR

Yünleri, işlerini çok iyi bilen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı çiftçilerden alıyoruz. Onların koyunları mutlu koyunlar. Tamamen doğal besleniyorlar. Ahırlarında klasik müzik dinliyorlar. En iyi yünü veren koyunlar birbirleriyle çiftleşiyor. Böylece doğan her yeni kuzu, türünün en iyisi oluyor. İki ülkede her yıl, çifçtiler arası bir yarışma yapıyorum. En kaliteli balyayı, yani 100 kilo yünü yapana ödül veriyorum. Sonra Avustralya ve Yeni Zelanda’nın birincileri kendi aralarında yarışıyor. Kazanan süper kupayı alıyor. Bu rekor balyalardan her sene 150 metre kumaş üretiliyor. Bir takım elbise 3 metreden yapılıyor. Yani hepi topu 50 takım elbise dikilebiliyor. Kim alıyor bu takım elbiseleri derseniz, kumaşın değerini çok iyi bilen, Milimetric gibi terzihanelere veriyoruz.

Haberin Devamı

KOYUN VE KEÇİNİN BENİM İÇİN ANLAMI

Koyun ve keçi benim için sadece hayvan değiller. Çok daha fazla anlam ifade ediyorlar. Hatta kendi aramızda şakasını bile yaparız. Onlar benim patronum derim. İşe yeni başladığımda Moğolistan’ta keçilerle ilk karşılaştığım anı unutmuyorum. Çölün ortasında arabayı durdurdum ve koşup boyunlarına sarıldım. Hala da nerde koyun ve keçi görsem sarılırım. Onlar benim patronumdur. Saygıda kusur etmem.

SİYAH KOYUN ÇİFTLİĞİ

Yeni Zelanda’da çiftlikler arasında dolaşırken bir çiftlik bizi çok etkiledi. Ahırda bir tane bile beyaz koyun yoktu, tam 3 bin 400 tane siyah koyun vardı. Çiftliğin sahibi olan kadın kendini sürüden atılan kara koyunları toplamaya adamış. Diğerlerinin aksine hiç beyaz koyun yetiştirmiyor. Bu durum bizi büyüledi. Ürettikleri bütün yünleri satın alıyoruz. Siyahın tonu çok güzel. Hiç boyamadan piyasaya sunuyoruz. Çok fazla talep var. Loro Piana markasına ait bir diğer yün ise Tazmanya yünü. 30 yıldır üretiyoruz. Çok hafif ve konforlu bir kumaş. Hatta ilk lanse ettiğimizde piyasada ondan daha hafifi yoktu. Bu konuda bir trend başlattı.

Haberin Devamı

VİKUNYA BİR ŞAL 1350 EURO

Hiç koyunum yok. Keçilerin de direkt sahibi ben değilim. Çiftçilerle anlaşarak yünlerini satın alıyorum. Ama Peru’da arazide dolaşan 1000 adet vikunyamız var. Vikunya (vicugna), devegiller familyasından bir memeli. Ekvador, Peru, Bolivya, Arjantin ve Şili’nin yüksek Andlar’ına dağılmış. Yünleri çok kaliteli ve 3 yılda bir kırpılabildiğinden çok değerli. Olağanüstü hafif, yumuşak ve güçlü. Sıcaklık değişimlerine dayanıklılığı karşılaştırılamaz. Değerli postları vikunyaları kışın buz gibi soğuğundan ve yazın kavurucu sıcağından korur. Bu yünden yapılmış bir kazak kışın soğuğu içeri almaz, vücut sıcaklığını sabit tutar. Serin yaz akşam üstüleri için de uygundur. Vikunya bir şal 1350 Euro’dur. Vikunyaların soylarının devamı tehlikeye girdiği için 1979’da özel bir düzenlemeyle korumaya alındılar. Bu düzenlemeden sonra sayıları artarak 180 bine ulaştı, en az 100 bini Peru’da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!