Bence kıç küfür değil organ ismi

Güncelleme Tarihi:

Bence kıç küfür değil organ ismi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Rap müzik dendiğinde akla ilk gelen isimlerden Ceza. Şimdiye kadar küfürden ve aşk şarkılarından uzak durduğunu söylüyor. Bu durum yeni albümünde de değişmedi. Aşkı Memnu gibi popüler kültür unsurlarıyla dalga geçiyor. Doğruyu söyleyen dokuz köyden kovulur misali yeni albümüne “Onuncu Köy” ismini veriyor. Gençleri karamsarlıktan uzaklaştırmaya kararlı olduğunu anlatıyor. Rap’i gibi hızlı konuşan ve cümleleri ardı ardına sıralayan Ceza’yla albümünü ve işçilikten bu güne gelen yaşam hikayesini konuştuk.

Haberin Devamı

Albümün ismi “Onuncu Köy”. Çok mu doğrucusunuz?
- Yaptığımız müzikte doğru olduğuna inandığım şeylerden bahsediyorum. Bunlardan çoğu da eleştirilebiliyor. Yarası olanlar söylediklerimi üstlerine alınıyor. Ama ben her zaman içimden gelenleri müziğime yansıttım. Eleştirilere de açığım.
“Yerli Plaka” albümünde sözler çok kişiseldi. Bu sefer daha genel şeyler mi anlatıyorsunuz?
- Bu albümde dünyada ve toplumumuzda gördüğüm şeylere değiniyorum. Bazı şarkılar içinde birden fazla konuyu barındırıyor. Aynı zamanda duygusal ve bireysel anlatımlar da var.
Bir şarkınızda komplolardan bahsediyor ve Aşk-ı Memnu’ya ‘Seksi Memnu’ göndermesi yapıyorsunuz...
- İnsanlar gerçek olmayan şeylere çok özenip, gerçek dışı ilişkiler yaşamak istiyor. O dizideki aşklar sahte olduğu halde inanıyorlar. Mafya dizileri için de aynı şey geçerli. Eski cahillik hala devam ediyor.
Bir şarkınızın ismi “Fenasi Kerim” olacaktı. Son anda değişmiş. Neden?
- Albümde küfür olmadığı için ismini “Bir Var Bir Yok” koyduk. Fakat şarkının adı öyle olmasa da nakaratı “Adım Kerim, soyadım Fenasi. Rüyamda gördüm ben bu ismi” şeklinde. Yıllardır yaptığım kelime oyunlarından biri. Ben zaten hiç küfürlü rap yapmadım. Örneğin kıç bence küfür değil bir organı tarifi.
Size göre küfür nedir o zaman?
- Küfür daha sert olur. Bir de toplumda herkes küfürü kullandığı halde başkasından duyunca ayıplıyor. O yüzden bu konuya dikkat ettim.

SEYİRCİDEN KOPYA ÇEKİYORUM

Haberin Devamı

Bu kadar sözü akılda tutmanızın sırrı ne?
- Bu yetenek müziğimle birlikte zaman içinde gelişti. Yazarken bir şekilde ezberliyorum. Parçanın miksaj aşamasında sürekli dinliyorum. Ama buna mukabil bir telefon numarasını veya gördüğüm bir yüzü çok kolay unutabiliyorum.
Peki konserlerde sözleri unuttuğunuz ve başka şeyler uydurduğunuz oluyor mu?
- Tabii unuttuğum oluyor. Aralara başka kelimeler koyuyorum (Gülüyor). Veya şarkılara eşlik eden seyirciden kopya çekiyorum.
Bazı şarkı yazarları kendilerini entelektüel olarak tanımlıyor. Siz de öyle misiniz?
- İnsanların yorumuna bağlı. Açıkçası birçok entelin yazamayacağı kitaplara bedel şeyler yazıyorum. Fantezilerim ve içimdeki dünya çok büyük. Aydınım. Doğru ve yanlışı görüyorum. Gençleri karamsarlıktan uzaklaştıracak şeyler yazmaya çalışıyorum.
Aynı zaman pop sanatçılarla düet de yapıyorsunuz. Sizi rakip görenler bunu eleştiriyor...
- En başta beni kendine rakip görebilecek kimse yok. Önce insanlar kendilerini Türkiye’ye ispatlasın sonra benle sidik yarışına girsin. Bu yorumu yapanlar benden az iş yapmışlardır.

Haberin Devamı

HAYATIMDAN ARABESK ŞEKİLDE BAHSETMEDİM

Geçmişinize dönersek nasıl bir fon müziği var?
- Biraz içine kapanık bir bir memur çocuğuyum. Üsküdar tarafında bir gecekondu mahallesinde büyüdüm. Rahmetli annem ev hanımıydı. Fakir olduğumuz dönemler beni rahatsız etmiyordu. Okulda da çok başarılı değildim. Lise mezunuyum. Ama ben bunlardan arabesk şekilde hiç bahsetmedim.
Peki siz rap söyledikçe babanız “Daha başka işler yap, para kazan” demiyor muydu?
- Yedi sene haftanın altı günü elektrik işinde çalıştım. Ailem ve arkadaşlarım rap müzikle hayatımı kazanacak olmama pek inanamıyordu. Ama ben yapmak istediğim işi yaptım. Maneviyat düşündüm.
Yıllar önce “Eskiden mahallerde delikanlılar kavga ederdi artık raple duygularını dışa vuracaklar” demişsiniz. Bu dileğiniz gerçekleşti mi?
- Büyüdüğüm Üsküdar’da sert bir ortam vardı. Müzik benim dünyaya pozitif bakmamı sağladı. İnsanlar sadece rap değil spor ve sanatın her türlüsüyle duygularını dışarı vurabilir.

Haberin Devamı
AŞK ŞARKISI SÖYLEYENLER HER GÜN BAŞKA BİRİYLE

Size yaşananlar ilham veriyorsa, hiç aşk yaşamıyor musunuz?
- Yaşıyorum ama bunu şarkılara dökmek samimi gelmiyor. Aşk şarkıları söyleyenler her gün başka insanlarla görülüyor. Bunlar da sahte geliyor.
Aşta nasılsınız? Romantik misiniz?
- Sevgilimle uzun zamandır beraberim. Adı Roka. Bu albümdeki beş şarkı onun. Romantik anlarımız da kavgalarımız da oluyor.
Maço musunuz?
- Ciddi bir insanım. Lakaytlık sevmiyorum.
Arada agresif çıkışlarınız oluyor. Özelinizde nasıl bir adamsınız?
- Duygusal bir adamım. Kolay sinirlenebiliyorum. Müziğimdeki samimiyet yaşamımda da var.
Peki Bilgin Özçalkan ile Ceza arasındaki fark ne?
- Elektrik teknisyeniyken kurallarınız var. Sistem bu. Ama müziğim bunları dışa vurmamı sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!