Belgeselseverler sinemaya

Güncelleme Tarihi:

Belgeselseverler sinemaya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 20:31

İlki 2009 yılında gerçekleştirilen ‘TRT Belgesel Ödülleri’, bu yıl uluslararası ve ulusal olmak üzere iki ana kategoride; ulusal yarışma ise amatör ve profesyonel olarak iki alt kategoride düzenleniyor. Listenizi oluştururken, sizin için seçtiğimiz filmleri de not etmek isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı

TRT tarafından ilk kez 2009 yılında, Türk belgeselciliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla ulusal alanda düzenlenen ‘TRT Belgesel Ödülleri’ne, 2010 yılında kapsamı genişletilerek uluslararası bir kimlik kazandırılmıştı. Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, çeşitli ülkelerden yüksek nitelikli belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak ve yerli yabancı belgeselcileri buluşturan bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma bu sene, uluslararası ve ulusal olmak üzere iki ana kategoride; ulusal yarışma ise amatör ve profesyonel olarak iki alt kategoride düzenleniyor.
Etkinliğe bu yıl tam 41 ülkeden 340 belgesel film katılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Mustafa Turaç, BSB temsilcisi Tülin Eraslan ve TRT temsilcileri Tülay Akça, M. Yavuz Yorulmaz ve Ebru Çakırkaya Sarıcan’dan oluşan ön eleme kurulu, çalışmalarını şubat ayının sonunda tamamladı. Ön Eleme Kurulu kararına göre; Ulusal Amatör kategoride 140 eser arasından 14, Ulusal Profesyonel kategoride 49 eser arasından 6, Uluslararası kategoride ise 151 eser arasından 15 eser finalde yarışmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

ONUR ÖDÜLÜ AZİZ ALBEK’E

Bu yıl TRT Belgesel Günleri 2011’de IDFA’da Jüri Özel Ödülü ve Seyirci Özel Ödülü alan Filistin-İsrail yapımı ‘5 Kırık Kamera’ filmiyle merhaba diyecek. Filmin Filistinli yönetmeni Emad Burnat’ın katılımıyla gerçekleşecek açılış filmi gösterimi 3 Mayıs Perşembe akşamı TRT İstanbul Radyosu binasında yapılacak. Finale kalan filmler de yine tarihi TRT İstanbul Radyo Binası ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi salonlarında gösterilecek. Akabinde film yönetmenleriyle söyleşiler gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz yapılan gösterimlerin yanında; 3-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Modern’de geçen yıllarda yarışmadan ödül alan belgeseller gösterilecek. 7 Mayıs’ta ise Pera Müzesi’nde onur Ödülü sahibi Aziz Albek’in ‘Çini’ filmi ve etkinliğin açılış filmi ‘5 Kırık Kamera’ gösterilecek.
Seçici Kurul kararlarıyla ödül alan filmlerin açıklanacağı ödül töreni ve gala gecesi bu yıl İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenleniyor. 7 Mayıs Pazartesi akşamı gerçekleşecek gecede bu yılın Onur Ödülü sahibi Aziz Albek’e de ödülü takdim edilecek. Ayrıca Burhan Öçal da gala gecesinde özel bir sahne performansı sergileyecek.

Haberin Devamı

Canbaz (Türkiye)

Yönetmen: Sedat Aygün
Türkiye’de İtalyanlar tarafından yapılan yüksek gerilim hattı montajı işini, İtalyanların yanında çalışan Trabzonlular öğrenerek devam ettirmişler. Belgesel, yaklaşık dört nesildir Türkiye’deki ve dünyadaki yüksek gerilim elektrik direkleri hatlarının pek çoğunu kuran Trabzon’un Özdil köyü erkeklerinin Adana’daki bir çalışma gününü anlatıyor.

Ben Geldim, Gidiyorum (Türkiye)

Yönetmen: Metin Akdemir/ 15’ 01’’
Ses ve pazarlamanın ayrılmaz birlikteliğini konu alan film; İstanbul’un kalabalık ve renkli seslerinden hareketle, sokak satıcılarının seslerinin kente katkılarını irdeliyor.

FGR (Türkiye)

Yönetmen: Doğacan Aktaş
Türkiye sinemasında arkada kalmış yardımcı oyuncuların, yani figüranların hayatını anlatıyor. Günümüz sinemasının iki figüranı ile Yeşilçam’dan kalmış iki karakter üzerinden dönemler arasındaki farkı araştırıyor.

Haberin Devamı

Ulan Baturlu Lama (Litvanya)

Yönetmen: Egle Vertelyte
12 yaşında, sorunlu ve yetim bir Moğol çocuğu olan Galbadrakh (Galaa), karaborsada bir şeyler satmakta ve okulundan kaytarmaktadır. Annesi bir gün, Galaa’nın bir Budist rahibi (Lama) olmayı denemesine karar verir. Bu karar bir anda küçük çocuğun hayali ve kurtuluş planı olur.

Kız Model (ABD)

Yönetmen: David Redmon, Ashley Sabin
Sibirya ve Tokyo, gelişen ‘model’ endüstrisi açısından birbirine benzer. Kız Model filminin başkarakterleri de bu sektörde çalışan iki kişi.

Dilsiz Bir Hayat (Türkiye-Nikaragua)

Yönetmen: Adam Isenberg
Nikaragua’nın ücra bir köyünde yaşayan Dulce Maria (28) ile erkek kardeşi Fransisco (22), sağır doğmuş ve hiçbir dil öğrenememişlerdir. Kendi isimlerini, hatta bir isimleri olduğunu bile bilmezler. Ta ki onlara ilk kelimelerini öğretmeye kararlı ve kendisi de doğuştan sağır olan işaret dili öğretmeni Tomasa köye gelene kadar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!