Bekaa, şarapla 25 milyon doları yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Bekaa, şarapla 25 milyon doları yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2007 00:00

Dünyada daha çok savaşlar ve uyuşturucu ticaretiyle tanınan Lübnan, son yıllarda şarapçılık alanında hızlı bir gelişme kaydediyor.

Lübnan’ın Roma döneminde Şarap Tanrısı Baküs’ün evi olarak kabul edilen ünlü Bekaa Vadisi’nde üretilen şaraplar, daha şimdiden dünya şarap otoritelerinin ilgisini çekmeye başladı. Lübnan’da 1975-1990 arasında yaşanan iç savaşın ardından düzinelerce şarap markası ortaya çıkarken, ülke çapında üretilen mahsullerden oluşan şaraplar, ’Yeni Dünya Şarabı’ olarak adlandırılmaya başlandı.

YILDA 7 MİLYON ŞİŞE ŞARAP: Uluslararası fuarlarda önemli ödüller kazanmalarına rağmen Lübnan şaraplarının, zorlu bir rekabet içine girdikleri ve bu işin erbaplarının ilgisini çekmek için daha çok çaba sarfetmeleri gerektiği kaydediliyor. Lübnan Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Serge Hochar, bugün Lübnan’da yılda 7 milyon şişe şarabın üretildiğini belirterek, bunların 3 milyon adedinin ihraç edildiğini kaydediyor. Hochar, "25 milyon dolar hacminde bir endüstri oluşmuş durumda. Bunun 10 milyon doları ihracattan oluşuyor" dedi.

GERİLLA SAVAŞLARI: 1990’lı yıllara göre üretimin üç kattan fazla arttığını kaydeden Hochar, "Zengin Bekaa Vadisi, Roma zamanında hem dünyanın tahıl ambarı hem de Şarap Tanrısı Baküs’ün evi olarak biliniyordu. Ancak iç savaş nedeniyle bu bölge şarap yapımından çok gerilla hareketleriyle tanındı" diye konuştu. Savaşın başladığı 1975 yılında ürettikleri şarapların yüzde 97’sini iç pazara sattıklarını hatırlatan Hochar, 1990 yılında ise ihracat oranının yüzde 97’ye yükseldiğini belirtti. Hochar, bu dönemde en çok ihracatın ise Avrupa ve Amerika’ya yapıldığını kaydetti. Lübnan’da 1990’lı yılların başında 700 hektarlık üzüm bağı bulunurken bugün 2 bin hektarı aştığı ve her yıl katlanarak arttığı ifade edildi.

320 GÜN GÜNEŞ VAR: 2005 yılında Lübnan şaraplarına ilişkin yayınladığı kitapla ödül kazaman Michael Karam ise, "Şaraplık üzüm yetiştirmek için dünyadaki en iyi bölge Bekaa Vadisi’dir. Şaraplık üzüm üretme koşulları mükemmel. Çünkü yılın 320 günü güneş ışığı, doğru irtifa ve doğru toprak var. Bugün Lübnan şaraplarının uluslararası olmak için daha yapması gereken çok şey var. Ama İngiltere’de Chateau Musar gibi iyi bir şöhrete sahip markalarımız da var" yorumunu yapıyor. Bugün Lübnan şaraplarının dünyaya ünlü otellerde servis edildiğini kaydeden Serge Hochar, "Paris Ritz veya George V otelleri bunlardan bir kaçı. Bugün her gün bir şişe şarap içmenizi öneriyorum. Tercih edilecek en iyi şarapta Lübnan şarabıdır" diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!