Güncelleme Tarihi:
Yemek ve yemek kültürü dergisi LEZZET, Kurban Bayramı'nda evinizde alıkoyacağınız sakatatlarla pişirebileceğiniz yemekler sunuyor. Gülnur Aygün, kolesterol sorunu olmayanlar için sakatatlarla hazırlanan geleneksel Türk yemeklerini LEZZET okurları için hazırladı.
Ciğer Izgara
Malzemesi
1/2 kg koyun ciğeri
1 adet kuzu ciğeri gömleği
tuz, karabiber
Hazırlanışı
Ciğerleri yıkayıp zarlarını temizleyin ve dilimleyin. Kuzu gömleğini yıkayın. Ilık suda biraz bekletin. Ciğer dilimlerini saracak kadar parçalara ayırın. Ciğerleri tuz ve kırmızı biberle harmanlayın. Her birini bir parça gömleğe sarın. Bir gece buzdolabında bekletin. İyice ısıttığınız ızgarada pişirin.
Fasulye Püreli Dalak Izgara
MALZEMESİ
3 koyun dalağı
300 gr. kurufasulye
3 patates
1 defne yaprağı
2 diş sarmısak
1 su bardağı krema
tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Akşamdan ılık suda ıslattığınız fasulyeleri, tencereye alın. Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradıktan sonra fasulyelere ilave edin. Defne yaprağı ve tuzu ekleyip iyice haşlayın ve süzün. Karışımı blender yardımıyla çırpın. Kremayı ilave edip dövülmüş sarmısak, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Dalağın zarını ayıklayın. Her iki yüzünü sıvıyağ ile yağlayıp kızdırılmış ızgarada kızartın. Fasulye püresi ile servis yapın.
Şeftali Kebabı
MALZEMESİ
1/2 kg. orta yağlı koyun kıyması
1 soğan
1/2 demet maydanoz
1 dilim bayat ekmek
Tuz, karabiber, kırmızı biber, yeni bahar
1 adet kuzu ciğeri gömleği
HAZIRLANIŞI
Bir kapta kıyma, ıslatılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan ve kıyılmış maydanozu iyice yoğurun. Tuz, kırmızı biber, yeni bahar ve karabiber ilave edin.
Sıcak suda ıslatarak yumuşattığınız kuzu ciğeri gömleğini 6 cm genişliğinde kare parçalara bölün.
Her bir gömlek parçasına 1.5 ceviz büyüklüğünde yuvarlanmış köfteleri yerleştirin. Küçük yuvarlak şeftali şeklinda bohçalar yapın.
Köfteleri, ızgara üzerine düzgün yüzeyleri üste gelecek şekilde dizin. Ateşte ya da fırında kurutmadan pişirin. Patates kızartması ile servis yapın.
Nohutlu Paça
MALZEMESİ
10 adet keçi paçası
1 su bardağı nohut
1 soğan
2 diş sarımsak
1/2 limon suyu
tuz
TERBİYE MALZEMESİ
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
SOS MALZEMESİ
1 çay bardağı sirke
1 baş dövülmüş sarımsak
HAZIRLANIŞI
Paçaların tırnak araları ve topuk yumruklarını bıçakla temizledikten sonra baş taraftan kemiklerini 2 cm kadar iyice kazıyıp kesin.
Alevli ateşte tüyleri yakın. Bol suda yıkayın. Bir tencereye yerleştirin. Soğanı, sarımsağı temizleyip, bütün olarak tencerenin içine atın.
Yağ ve limon suyunu ekleyerek, üzerini 4 parmak örtecek kadar su doldurun. Kaynamaya başlayınca oluşan köpükleri alıp iyice pişirin.
Akşamdan ıslatılmış ve haşlanmış nohutu paçaya ilave edin, birlikte biraz kaynatın. Pişince etleri kemiklerinden ayırın.
Yumurta sarısı ve unu iyice çırparak yavaş yavaş paçaya ilave edin ve karıştırın. Çorbayı servis tabağına alın. Dövülmüş sarımsak ve sirkeyi karıştırıp birlikte sunun.
Ciğerli Kuş Yuvası Makarna
MALZEMESİ
1/2 paket makarna
100 gr karaciğer
2 yemek kaşığı konserve bezelye
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı margarin
2 domates
2 yemek kaşığı un
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye makarna suyu doldurup kaynatın. Tuzunu ilave edin. Kaynayınca makarnaları ilave edip dirice pişirin ve süzün.
Bir başka tencerede 2 yemek kaşığı margarini kızdırın, 2 yemek kaşığı unu ilave edip kavurun. Ciğerin zarını temizleyip yıkayın.
Ciğerleri robottan geçirin. Kavrulan una ciğeri ekleyip biraz daha kavurun. Ufak doğranmış domates ve bezelyeleri ciğere ilave edin. Tuz ve karabiber ilave edin.
Makarnaları bir yemek kaşığı sıvı yağda çevirin. Servis tabağına yayın. Üzerine ciğerli sosu dökün, halka halka kestiğiniz kuru soğanla süsleyip servis yapın.