Bankacılar: GSMH ve cari açık büyür, enflasyon ve faiz düşer

Güncelleme Tarihi:

Bankacılar: GSMH ve cari açık büyür, enflasyon ve faiz düşer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 17:51

Bankacılar, milli gelirdeki ve cari işlemler açığındaki büyümenin devam edeceğini, faiz oranlarının ve enflasyonun azalacağını, dolar kurunun değişmeyeceğini, kredi kullanımının ise büyümesini sürdüreceğini bekliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 98 üst düzey banka yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirdiği Bankacılık Kesimi Üst Düzey Yönetici Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. BDDK, Aralık 2005 anket sonuçlarına göre katılımcıların Eylül 2005 ankmetindeki biyimser beklentilerinin devam ettiğini bildirdi.
Ankete katılan bankacıların yüzde 94’ü GSMH’nin bir önceki yıla göre büyüyeceğini yüzde 2’si aynı kalacağını tahmin ederken yüzde 4’lük bir kesim ise küçülme bekliyor.
Bankacıların yüzde 79’u gelecek üç aylık dönemde cari işlemler açığının GSMH’ye oranınının artacağını yüzde 20’si ise aynı kalacağını bekliyor. Yüzde 8’i gelecek üç ayda bütçe açığının GSMH’ye oranının artacağını, yüzde 28’i aynı kalacağını, yüzde 64’ü ise azalacağını tahmin ediyor.

ENFLASYON VE FAİZ ORANI

Gelecek üç aylık dönemde TÜFE’nin artacağını bekleyenlerin oranı yüzde 13’te kalırken aynı kalacak diyenlerin oranı yüzde 47, azalacak diyenlerin oranı ise yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti.
Bankacıların yüzde 2’si bir yıl vadeli iç borçlanma faiz oranının artacağını beklerken, yüzde 37’si aynı kalacağı, yüzde 61’i ise azalacağını belirtti.
Ankete katılanların yüzde 36’sı gelecek üç ayda dolar kurunun artacağını, yüzde 59’u aynı kalacağını ve yüzde 5’i de azalacağı tahmininde bulundu.
Bankacıların yüzde 89’u gelecek üç ayda reel sektörün kredi talebinin artacağını, yüzde 11’i ise aynı kalacağını düşünrüyor.
Katılanların yüzde 3’ü gelecek üç aylık dönemde YTL mevduat faiz oranlarının artacağını, yüzde 37’si aynı kalacağını, yüzde 60’ı ise azalacağını tahmin ediyor.
Bankacıların yüzde 1’i gelecek üç aylık dönemde gecelik faizlerin artacağı tahmininde bulunurken, yüzde 38’i aynı kalacağını yüzde 61’i ise azalacağını bekliyor.

KREDİLER ARTACAK

Hiç bir bankacı gelecek aylarda konut kredisi faizlerinde artış beklemiyor. Yüzde 52’sinin değişim beklemediği konut kredisi faizlerinde yüzde 58’lik kesim ise azalma olacağını tahmin ediyor.
Bankacıların yüzde 1’i konut dışındaki tüketici kredilerinin faiz oranlarının artabileceğini, yüzde 45’i aynı kalacağını yüzde 54’ü ise azalacağını tahmin etti. Ankete katılanların yüzde 81’i ticari kredilerin faiz oranının azalacağını, yüzde 18’i ise aynı kalacağını belirtti. Artabileceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 1’de kaldı.
Bankacıların yüzde 93’ü gelecek üç ayda nakit kredi hacminin artacağını bekliyor. Yüzde 90’ı da tüketici kredilerinin tolam krediler içerisindeki payının yükselişinin devam edeceğini düşünüyor. Yüzde 97’si de konut kredilerinde artışın süreceğini tahmin ediyor.

BANKALAR BÜYÜR YABANCI PAYI ARTAR

Ankete katılanların yüzde 99’u bankaların aktiflerinin gelecek üç ayda büyüyeceğini bekliyor. Yüzde 28’i sektörde karlılığın artacağını, yüzde 49’u aynı kalacağını ve yüzde 23’ü ise azalacağını düşünüyor.
Bankacıların yüzde 91’i gelecek dönemde Türk bankacılık sektöründeki yabancı payının artacağını, yüzde 9’u ise azalacağını belirtti. Yüzde 52’lik büyük bir kesim gelecek dönemde bankacılık sektörüyle ilgili risklerin artacağını, yüzde 45’i aynı kalacağını ve yüzde 3’ü ise azalacağını tahmin etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!