Bakmak serbest dokunmak yasak

Güncelleme Tarihi:

Bakmak serbest dokunmak yasak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

Dita von Teese’in dünyaya tekrar tanıttığı burlesk, bol erotizm soslu bir sanat dalı. Aslen bir tiyatro gösterisiyken içinde barındırdığı seksapel ve kaliteli erotizmle çokça seyirci çeken burleskle tanışmamız yakın zamanda oldu. Artık partileri bile yapılıyor. Bu gece 22.00’de Roxy’de sahneye çıkacak Julietta La Doll ve Talullah Freeway’le burleski konuştuk.

Burlesk sanatı günümüzde farklı algılansa da aslında bir tiyatro türü. Abartının, Grotesk tarz sanatın ve parodinin üstüne inşa edilmiş bir görsel şov. 17. ve 18. yüzyıllarda İtalya ve Fransa’da edebiyatın bir türü olarak görülse de artık günümüzde erotizm kokan dansçıları anımsatıyor herkese. Son yıllarda eski şaşaasına tekrar ulaşan burleskte erkek kadın herkesi terletebilecek öğeler mevcut. Bu akşam Roxy’de sahneye çıkacak burlesk sanatçısı Julietta La Doll (25) çocukluğundan beri dans ettiğini söyleyip burleske nasıl başladığını da anlatıyor: “17’imde burlesk dansçının fotoğraflarını toplamaya başladım özellikle Perulu çizer Alberto Vargas’ınkiler ilgimi çekiyordu. O sıralar burleskin ne olduğunu anlamasam da kadınların özgüveni ve güzelliği beni çok etkiledi. Önceleri seksi burlesk fotoğraflarına bakmaktan utandım ama 21’imde o kadınlar gibi bir burlesk dansçısı olmaya karar verdim.”

La Doll, burlesk dansında pek çok tür olduğunu söylerken burleskin sadece kıyafetleri çıkartmaktan ibaret olmadığını anlatıyor: “Evet kıyafetleri çıkartıyorsunuz ama bunu ucuz bir şekilde değil, bir hikaye yaratarak, tüm şovu bir atmosfere büründürerek yapıyorsunuz. Ben de bundan etkilenmiştim.” Julietta La Doll’un dansçı partneri Talullah Freeway (31) ise bu dansa 23 yaşında başladı. Kanada’dan ayrılıp Berlin’e yerleşen Freeway, Almanya’nın en büyük burlesk etkinliği Wild Rose Revue’de dans ediyordu. “Alışkın olmadığımız bir kadın tarzı olduğundan burleskçiler ilgimi çekmişti. Eski moda güzellik ve feminenliğin modern bir dille anlatılmasından çok hoşlanmıştım. Bence bu sanat, cinselliğin içindeki masumiyeti ortaya çıkartıyor. Sirkler ve vodvil gösterileri gibi kostümlerle komedinin bir arada kullanılması güzel gelmişti; flörtözlük de hoşuma gidiyordu” diyen Freeway burleskin son yıllardaki yükselişini, insanlara eski modayı ve sadeliği hatırlatmasına bağlıyor. Günümüzde her şeyin kolay ulaşılabilir olduğuna dikkat çeken ikiliden La Doll, ekip arkadaşından daha açık konuşuyor: “Sanırım insanlar gözlerine sokulan erotizmden sıkıldılar. İnternet sayesinde porno kolay ulaşılabilir oldu; istemesen de karşına çıkıyor. Biz erotizmi göze sokmuyor, koklatıyoruz. Ayrıca içinde sanata da yer vermesi burleski şık kılıyor.”

KADINLAR DA ERKEKLER KADAR BEĞENİYOR

Burlesk dans sadece seksi ve feminen kadınlarca icra edildiğinden haliyle hedef kitlesi erkeklerden oluşuyor. Fakat o güzel kadınların yaydığı enerjiden etkilenen kadın sayısı da azımsanamaz. İki dansçıya göre bu dansı beğenen kadın ve erkekler yüzde ellişer bir oranla eşit dağılım gösteriyor. Juliette La Doll’un “Her yaştan ve her cinsten izleyenimiz oluyor. Erkekler kadar kadınların da çok severek ve etkilenerek izlediğini tahmin ediyorum. Vücut tipleri ve yaşları nasıl olursa olsun kadınlar bizi izlemeyi seviyor. Kıyafetlerimizle ilgilenip güzel müzik dinliyorlar. Erotizm herkesin ilgisini çeker” sözlerine Talullah Freeway farklı bir bakış açısı getiriyor: “Dansımızı seyreden kadınlara seksapelleri konusunda fikir ve özgürlük sunuyoruz. Dansımızla heyecanlanan kadınlar kendilerini keşfetmek için güç buluyor.”
La Doll ve Freeway için dans ve erotizm kadar önemli bir şey daha varsa o da kıyafet ve tarzları. Jartiyer çorapları, korse ve seksi iç çamaşırlarıyla sahneye çıkan dansçılar özel dikilmiş kıyafetleri giyiyorlar. “Kıyafetler ve makyaj sanatımızın ana etkenini oluşturuyor” diyen ikili göbek dansından da hoşlanıyor: “Göbek dansınıın burleskle çok büyük benzerlikleri var. Ayrıca birçok Burlesk dansçısının göbek dansında kullanılan peçe ve ipek eşarp gibi aksesuvarlardan yararlandığını görebilirsiniz. Bu iki dansı ve kültürü birleştiren dansçılar tanıyorum. Çok sevdiğim ve hoş bir kombinasyon” diyor La Doll. Talullah Freeway ise “Açıkçası göbek dansı için özel bir eğitimi almadım ama bu iki dansın birbirine çok yakın olduğunu biliyorum. Sonuçta ikisi de kadınların baş rolde olduğu danslar. Kadınların egemen olduğu işleri seviyorum. Genel olarak böyle kültürlerdeki kostüm ve tavırlar çok hoşuma gidiyor” diyor.

SIRADAN KADINMIŞIM GİBİ DAVRANILAMAZ

Fazlasıyla erotizm içeren burlesk icracılarının elbette ki dikkat etmesi gereken hususlar var. İçki konusundan genel güvenliğe kadar pek çok kuralları var dansçıların. Talullah Freeway “Seyirci, bizi sahnede rahatsız etmemeleri gerektiğini biliyor olmalı ki, şu ana kadar başıma öyle çok fena şeyler gelmedi. Özellikle modern burlesk sahnesinde böyle şeylere rastlanmaz. Seyirciler bunun bir sanat formu olduğunun bilincinde. Şovlarımızı hareketli tablolar olarak görürseniz, ne demek istediğimi anlarsınız. Bizi görenler genellikle saygı duyuyor, çünkü basit değiliz” derken Julietta La Doll seyirciyle biraz daha içli dışlı olduğunu anlatıyor: “Sahnede eğlenmek için bazen seyircinin arasına inerim. Etraftakilere sataşırım fakat herkes bilir ki, onların herhangi bir gece kulübünde gördükleri sıradan bir kadın değilim. Ayrıca ağırlığıma o kadar güvenirim ki, etrafımdakiler bana saygı duymaları gerektiğini anlar. Şovdan sonra fotoğraf çektirmek isteyenlerle de nazik oldukları sürece sohbet ederim.” La Doll şov öncesi sadece bir kadeh şampanya içtiğini, sahnede asla sarhoş olmak istemediğini de ekliyor. Saçları ve makyajını kendi yaptığını söyleyen sanatçı “Bir de pırıltılar var tabii. Üstüme döktüğüm pırıltılar olmadan asla şova çıkmam” diyor.

SEVGİLİM BENİ DESTEKLİYOR

Dansçılar gayet seksi ve güzel. Klasik dansçı vücuduna sahip değiller; hulahopla çalıştıklarını söylüyor ve tüm kadınlara öneriyorlar. Dans ederken belli kuralları var. Bikini bölgelerini kapatan şeyler giyiyor ve asla tamamıyla çıplak kalmıyorlar. Onlar sahnedeyken dokunmak yasak. İnsanın aklına ister istemez eşlerinin ne düşündüğü geliyor. Erkekler için üzgünüz fakat Julietta La Doll’un uzun süreli bir ilişkisi var: “Sevgilim beni dansım konusunda hep destekledi. Beni izlerken eğleniyor ve bununla ilgili bir sıkıntısı hiç olmadı. Sevgilim müzisyen. O müzik yaparken dans ettiğim şovlar oldu. Belki de ben çok şanslıyım. Aslında sevgilisinin dansını izleyen bir erkek korkmaz ve çok kıskanmaz, çünkü erkeklerle direk temas veya kucak dansı olmuyor” diyen La Doll dans ederken kendini mutlu, feminen ve güçlü bir kadın gibi hissettiğini de ekliyor.

DITA VON TEESE ŞAHANE BİR KADIN

Son yıllarda burlesk kültürünün ve dansının tekrar doğmasının ve yükselmesinin en büyük etkenlerinden biri Dita Von Teese. Marilyn Manson’la bir süre evli kalan Teese, Türkiye’ye de birkaç kez uğradı. “Onunla dans etmiştim, kesinlikle çok akıllı ve güzel bir dansçı. Muhteşem kıyafetleri var. Onu öylece sahnede seyretmek harika bir duygu. Bu kadar etkileyici olmasının sebebi çok tutkulu dans etmesi Ününü, doğru zamanda doğru yerde olmasına ve çok ünlü biriyle (Marilyn Manson) evli olmasına da bağlayanlar da var. Ama bu kadar iyi olmasaydı boşandıklarında hemen unutuluverirdi. Olmadı, çünkü yaptığı işte müthiş.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!