Aynı salondalar ama aralarında üç yüzyıl var

Güncelleme Tarihi:

Aynı salondalar ama aralarında üç yüzyıl var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 01:39

Yurtdışında yeni bir trend başladı. Büyük bir sergi organizasyonunda iki kişinin işleri aynı anda sergileniyor.

Haberin Devamı

Biri günümüzden ya da bu yüzyıldan sanatçılar arasından seçilirken, diğeri önceki yüzyıllardan usta bir isim oluyor.
Bu durumla her zaman karşılaşabiliriz, ne tür bir ilginçliği var ki, diyebilirsiniz...
Ama gerçekten ilginç.
İki sanatçı arasında mutlaka bir bağ kuruluyor.
Aynı tekniği, renkleri kullanmış, aynı okullara gitmiş ya da farklı dönemlerde aynı bölgede yaşamış olabiliyorlar.
Konuyu gündemdeki bir örnekle anlatmak en faydalısı olacak.
Örneğin şu sıralar İngiltere’deki Dulwich Resim Galerisi’nde buna benzer bir sergi var: ‘Twombly and Poussin: Arcadian Painters’, Türkçesiyle ‘Twombly ve Poussin: Pastoral Ressamlar.’
Twombly ya da tam adıyla ‘Edwin Parker ‘Cy’ Twombly, Jr.’ Amerikalı bir ressam. 1928-2011 yılları arasında yaşayan sanatçı, dışavurumcu, büyük ölçekli, özgürce karalanmış, kaligrafi stilindeki işleriyle tanınıyor.
Nicolas Poussin ise 1594-1665 yılları arasında yaşamış bir Fransız sanatçı. Klasik işleri, 17. yüzyıl Barok stilini gösteriyor.
Peki, onları bir araya getiren ortak özellik ne oldu...
AYNI GİZEM AYNI PASTORALLİK
Aralarında neredeyse üç yüzyıl olmasına rağmen onları aynı sergide bir araya getiren en önemli unsur, öncelikle ikisinin de 30’lu yaşlarında Roma’ya taşınması oldu. Bazı kişisel sebeplerden ötürü hayatlarının en üretken döneminde Roma’ya taşınan sanatçılar, uzun süre burada kaldılar. Bu da onların aynı binalardan, aynı çiçek türlerinden, aynı şekillerden, havadan, sudan etkilendiğini gösteriyor.
Üstelik Twombly bir keresinde “Poussin olmayı çok isterdim” demişti.
İki sanatçı da aynı klasik gizemden, Rönesans resimlerinden ve pastoral renklerden etkilenmişti. İkisi de dört mevsimi resmetmişti.
Bu benzerlikleri daha yakından görmek isterseniz sergi 25 Eylül’e kadar açık.

Haberin Devamı

BİR DE KÜRATÖRDEN DİNLEYİN

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Karşıdan Karşıya - MÖ Üçüncü Binde Kiklad Adaları ve Batı Anadolu sergisi kapsamında, serginin küratörlerinden Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu’nun rehberliğinde özel sergi turu düzenleyecek. İlki bugün saat 16.00’da. Katılanlar, Batı Anadolu ve Yunan medeniyeti arasındaki ilişkileri ortaya koyan sergideki eserleri yakından tanıma şansı elde edecekler. Gezi, 13 Ağustos ve 17 Eylül’de tekrarlanacak. Tel: 0212 277 22 00.

Haberin Devamı

HAFTANIN SİTESİ www.pasaj.com

El sanatlarına meraklıysanız, evde kendi çapınızda bir şeyler üretiyorsanız bu site tam size göre. Çünkü ürettiğiniz bu el emeği göz nuru ürünleri diğer meraklılarla paylaşabilir ve hatta satışa sunabilirsiniz. www.pasaj.com’un amacı, el sanatı meraklılarının yollarının kesişeceği ve üyelerine kolaylıkla alışveriş yapabilecekleri bir platform yaratmak. Sitede, kendi deyimleriyle bir pasaj sahibi olmak kolay ve hızlı. Her kullanıcı kendi pasajına sadece bir kaç dakika içerisinde sahip olup anında bir vitrin yaratabiliyor. E o zaman, haydi hayırlı işler!

DÜŞLERİNİ TAKİP ETTİLER

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı öğrencilerinin çalışmaları, ‘Düşlerimin İzinden 4’ sergilenmeye başladı. İşlerin her biri modern yöntemlerle, geleneksel tekniklerin harmanlanması sonucu ortaya çıktı. VA 204 dersinde, öğrencilerden düşlerini kağıtlara aktarmaları isteniyor. Stüdyoda bulunan canlı modeller bu düşlerin kahramanları haline geliyor. Renkler dünyasına atılan adım ise, farklı materyallerin kullanılmasıyla bu hayallere hayat veriyor. 28 Ağustos’a kadar Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Galerisi’nde. Tel: 0216 483 90 97.

Haberin Devamı

EDEBİYAT ÖDÜLÜ İÇİN SON HAFTA

2011 Tudem Edebiyat Ödülleri başvuruları 1 Ağustos Pazartesi saat 17.00’de sona eriyor. ROMAN YAZIN sloganıyla çocuklara Türkçe’nin güzel ve sanatsal kullanımını örnekleyen metinler sunmak, ilgi çekici konuların işlendiği, duru, akıcı bir Türkçe ile yazılmış yapıtlarla okuma gereksinimini artırma konusunda çocuk okura yardımcı olmak amaçlanıyor. Eserler, 8-12 yaş grubuna uygun yazılmış romanlar arasından seçilecek. Birincilik ödülü 5 bin lira. Tel: 0530 874 87 31.

AÇIKHAVADA BOĞAZA NAZIR FİLM İZLEYİN

Gnçtrkcll Açıkhava Sinema Festivali, geçen perşembe Harry Potter filmiyle Turkcell Kuruçeşme Arena’da başladı. Gösterimler 4 Ağustos’ta Maymunlar Cehennemi: Başlangıç ve 9 Ağustos’ta Şirinler’le 23 Ağustos’a kadar devam edecek. Her biri saat 21.00’de başlayacak filmlerden önce sürpriz hediyeler kazandıracak aktiviteler de düzenleniyor. Örneğin geleceklerini Facebook’tan check-in yaparak bildirenler, anında hediye tişörtü kapıyor. Film Kulağı, Artizim, Film Bill, Kafa Sesi yarışmaları ise gençlerin sinema bilgilerini ve yeteneklerini sınarken aynı zamanda onlara keyifli vakit sunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!