Aynı pistte 964 Ferrari

Güncelleme Tarihi:

Aynı pistte 964 Ferrari
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 00:00

Ferrari, 15-16 Eylül’de İngiltere’de Silverstone Pisti’nde düzenlenen Ferrari Racing Days etkinliği kapsamında 964 adet Ferrari’yle aynı anda pist geçişi yaparak dünya rekorunu kırdı. Bu, ünlü İtalyan kısrağının ne ilk ne son rekoru. 1898’de küçük bir çelik dökümhanesinde Enzo Ferrari tarafından kurulan marka oldukça görkemli bir geçmişe sahip.

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1914’te serbest olarak motorsporları muhabirliği yapan ve bir yandan da eğitimini devam ettiren Enzo Ferrari, savaşın başlamasıyla birlikte Modena’daki bir modifiye firmasında çalışmaya başladı. Bir süre sonra askere alınan Enzo, savaş sırasında babası ve kardeşinin ölüm haberlerini aldı. Savaşın ardından eğitimini devam ettirecek mali gücü bulamayan Enzo’nun annesi, oğluna Fiat’da bir iş görüşmesi ayarladı. Fakat işe kabul edilmeyen Enzo, Torino’daki bir motor modifikasyon firmasında test pilotu olarak çalışmaya başladı.

SÄ°YAH KISRAÄžIN DOÄžUÅžU

1919’da ilk yarışına katılan Enzo, 1920’de artık Alfa Romeo’nun yarış takımındaydı. Üç yıl sonra ilk yarışını kazanırken ödülünü elinden aldığı Kontes Paoline Baracca’nın kızı Larua ile evlendi. Bu evlilik, günümüzde ve geçmişte Ferrari modellerini süsleyen sarı kalkan üstündeki şaha kalkmış siyah kısrak ambleminin doğmasını sağladı. Kontes Baracca’nın Birinci Dünya Savaşı’nda İtalyan ordusunda pilot olan oğlunun uçağında iyi şans getirmesi için kullandığı şaha kalkmış siyah kısrak amblemi, Enzo’ya gelecek için ilham verdi. Enzo, 1929’da Scuderia Ferrari adıyla gelecekte kendi adını taşıyan yarış takımına dönüşecek Alfa Romeo bayisini açtı. 1932’de ilk oğlu Dino’nun doğmasıyla aktif yarış hayatına son verdi. Ama aynı yıl düzenlenen Spa 24 saat yarışlarında yarışan Alfa Romleo araçların üzerinde ilk kez Ferrari amblemi vardı artık.

Haberin Devamı

FIAT Ä°LE ORTAKLIK

İkinci Dünya Savaşı sırasında fabrikası bombalanan Ferrari, savaşın hemen ardından kendi otomobilini üretmek amacıyla çalışmalara başladı. İlk etapta bir motor üretmek için kolları sıvayan Ferrari ve ekibi, Packard’ın 1914’te Indianapolis yarışlarında kullandığı V12 motorundan ilham aldı. İki yıllık bir çalışma sonrasında Ferrari’nin ilk V12 motoru gün ışığına çıktı. Aynı yıl Ferrari markasını taşıyan ilk yarış otomobili Tipo 125 C Sport tanıtıldı. 1948’da Ferrari, 166 adını verdiği ve tamamen alüminyum gövdeye sahip yarış otomobiliyle Mille Miglia’yı kazandı. 1969’da Fiat, Ferrari’nin yüzde 40 hissesini satın aldı. 1988’de Enzo Ferrari’nin ölmesinin ardından 1991’de Ferrari’nin başına bugünkü başkanı Luca Di Montezemolo getirildi.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE EFSANE MODELLER

- Enzo: Sadece 400 adet üretildi, kurucusunun adını taşıyan tek model. Ferrari, bu aracı hiç satışa çıkarmadı. Şimdiki fiyatı 1 milyon Euro civarında, Türkiye’de hiç yok.

- F355: Markanın dönüm noktası: 1991’de Enzo Ferrari’nin ölümüyle başa geçen Luca Di Montezemolo döneminin ilk modeli. Ferrariciler arasında ‘en iyi motor sesi’ unvanına sahip.

- F40: Markanın turbo beslemeli üç otomobilinden biri. Aynı zamanda firmanın kurucusu Enzo’nun sağlığında yani ölmeden önce yaptığı son Ferrari modeli.

- 288 GT0: 1984’te üretilmeye başlanan 288 GTO gerçek bir otomotiv endüstrisi efsanesi. Sadece 272 adet üretilen 288 GTO’yu aynı yıl satışa sunulan Testarossa izledi.

Haberin Devamı

- 250 GTO: 1962’de üretilen markanın ilk efsane otomobili. Bugün dünyanın en pahalı otomobili olan 250 GTO 3-4 ay önce bir açık arttırmada 32 milyon Euro’ya satıldı.

- 250 LM: 1963-1964’te sınıfında Le Mans’ı kazandı, Ferrari tarihinin ilk ortadan motorlu modeli. En son Ferrari 458 Spider’da gördüğümüz arkada tünel efektli ilk model.Â

- California: Bir süre önce yeni jenerasyonu üretilen California 1950’lerin sonunda tasarlanmıştı. Geçen günlerdeki açık artırmada 11 milyon doları aşan bir fiyatla alıcı buldu.

- F12berlinetta: Gelmiş geçmiş en hızlı Ferrari modeli unvanına sahip. Fiyatı tam 630 bin Euro. 200 kilometre hıza 8.5 saniyede ulaşan bu yeni model 740 HP güce sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!