Aydın Doğan karikatür müzesi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan karikatür müzesi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2011 14:43

Bodrum'da toplanan 28’inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu’nun belirlediği dünyanın en iyi karikatürleri sergilenmeye başladı.

Serginin açılışına ünlü isimler katıldı. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, "Tarih ve kültür kentinde dünyanın en güzel karikatürlerini sanatseverlerle buluşturmak gerçekten bizi çok mutlu etti. Bundan böyle her yıl bu güzellikleri Bodrumlularla paylaşacağız. 28 yılda arşivimizde toplanan 63 bin karikatürün yer aldığı karikatür müzesini kuracağız. Belki de bu müzeyi Bodrum’da açabiliriz" dedi.

Bu yıl 28’inci kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu’nun 79 ülkenin 885 sanatçısının 2 bin 729 eseri arasından seçtiği en güzel 15 karikatürden oluşan sergi, Bodrum’da Milta Marina’daki Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde açıldı. 28’inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurul Çalışmaları Kapanış Töreni ve Sergisi’ne Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, Hürriyet Gazetesi yazarı ve vakıf yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Özkök, Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, eşi Hülya Kocadon, işadamı Sinan Özer, Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Işıl Milta Club Genel Müdürü Emir Bağ, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mustafa Volkan Coşkun, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Bodrumlu sanatçılar ve yaklaşık 300 kişilik davetli katıldı.

MISIRLI KARİKATÜRİST ARAPÇA ŞARKI SÖYLEDİ

Yarışmada birinci olan İngiliz karikatürist Ross Thomson, ikinci İsrailli sanatçı İlya Katz ve üçüncü Alman Werner Rollow ile birlikte başarı ödülleri alan Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Victor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs (Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Listes Nikola (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme’nin (Almanya) karikatürleri büyük ilgi ile izlendi. Sergiyi gezen bazı sanatseverlerin karikatürler ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Mısırlı karikatürist Abdelazim İsmail’in plaketini aldıktan sonra söylediği ’Zennuba’ isimli Arapça şarkı ve dansları ile geceye renk kattı.

MÜZESİ KURULACAK

Serginin açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, karikatür yarışmasının başladığı günden bu yana 28 yılda Türkiye’de ve dünyada karikatürün duayeni sayılan 201 sanatçının jüri üyesi olarak görev yaptığını söyledi. Bugüne kadar 63 bine yakın karikatürün arşivde toplandığını belirten Fetvacı, şöyle dedi:

"Karikatüristlerinin dünyadaki olayları eserleri aracılığı ile duyurmasına aracı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yarışmada bu yıl da çok kaliteli ve değerli karikatürler var. Jürimiz en iyileri seçmek için gerçekten çok zor bir görevi başardı. Vakıf olarak sadece ulusal değil uluslararası düzeyde karikatür sanatına destek verdiğimizden ötürü mutluyuz. Tarih ve kültür kenti Bodrum’da dünyanın en güzel karikatürlerini sanatseverlerle buluşturmak gerçekten bizi çok mutlu etti. Bundan böyle her yıl bu güzellikleri Bodrumlular’la paylaşacağız. 28 yılda arşivimizde toplanan 63 bin karikatürün yer aldığı karikatür müzesini en kısa zamanda hayata geçirerek bu değerli eserleri sergileyeceğiz. Belki de bu müzeyi Bodrum’da açabiliriz."

"DESTEK VERİRİZ"

Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon da, 5 bin yıllık geçmişe sahip kentte sanatın asla yok olmadığını, kentin tarihin her döneminde sanat ve sanatçıya kucak açtığını söyledi. Başkan Kocadon, şunları söyledi:

"Bodrum artık tarihi, kültürü, sanatı, festivalleri ile dünyada bir marka haline geldi. Keşke Türkiye’de 50 tane Bodrum olsaydı diye düşündüğümüz oluyor. Dünyanın en usta karikatüristlerini ve en güzel eserlerini Bodrum’da buluşturan Sayın Aydın Doğan ve vakıf yöneticilerine ilçem adına teşekkür ediyorum. Karikatür Müzesi veya eserlerin sergilenmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Yolu sevgi ve sanattan geçen, her türlü etkinlik ve sanatçıya sahip çıkmak bizim en önemli görevlerimizden biri."

Toplam 15 karikatürün yer aldığı sergi, 10 Haziran 2011 tarihine kadar açık kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!