Ayasofya şarkısı

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya şarkısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2004 01:11

Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin, Aya İrini Kilisesi’nde düzenlediği ‘Ayasofya’nın Sesi’ başlıklı drama ve müzik gösteriside, Ayasofya’nın tarihi tiyatral ve müzikal tarzda sergilendi.

Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün himayelerinde, yine Didem Çapa’nın sahibi olduğu 3. Boyut Proje Üretim ve İletişim Merkezi, merkezi ABD’de bulunan ve endüstri, ticaret, sağlık ve tüketim alanlarında hizmet veren uluslararası teknoloji şirketi 3M Scotchprint Graphics, Fuji Film ve Nestle’nin katkılarıyla düzenlenen gösteri, önceki akşam Topkapı Sarayı’nın avlusundaki Aya İrini Kilisesi’nde yapıldı.

MUHTEŞEM ÇOCUKLAR

Ayasofya Müzesi ve Aya İrini Kilisesi’nde, 5-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ‘İnsanlığa Armağan Ayasofya’ adlı okullararası kültür ve sanat etkinliği kapsamında düzenlenen gösteride, aralarında Özel Fener Rum Lisesi, Özel Aramyan Ermeni Lisesi, VKV Koç Özel İlköğretim Okulu, Eğitim Gönüllüleri Vakfı-Fındıkzade Eğitim Parkı, İSTEK Kemal Atatürk Okulları’nın da aralarında bulunduğu 58 okulda öğrenim gören yaklaşık 400 öğrenci, Ayasofya’nın tarihsel serüvenini, Figen Dayıcık’ın kaleme aldığı metinler eşliğinde drama olarak sahneledi.

ATA’DAN MEHTERE

Kostüm tasarımlarına genç modacı Ümit Ünal’ın imza attığı ve yaklaşık 2 saat süren oyunun aralarında ise Sabiha Yılmaz yönetimindeki 170 kişilik öğrenci korosu, George Friedrich Handel’in ‘Halleujah’, Carl Orf’un ‘Carmina Burana’, A.Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’ndan ‘Aşkın Aldı Benden Beni’ adlı eserlerinin yanı sıra Nevit Kodallı’nın 100. Yıl Atatürk Marşı, Mehter Marşı ile sözleri Didem Çapa’ya ait olan ‘Ayasofya Şarkısı’nı seslendirdiler.

Didem Çapa’nın sözlerini yazdığı ‘Ayasofya Şarkısı’nının seslendirilmesinin ardından gösteri ‘Seni unutmayacağız Ayasofya’ repliğiyle tamamlandı. Büyük alkış alan yüzlerce öğrenci davetlileri selamladı.

Sözlerini o yazdı

En büyük, en ünlü Bizans kilisesi

İmparatorların tarihe, tanrıya hediyesi

Her yangından sonra daha görkemli yükseldi

Adına beşinci yüzyılda Ayasofya-kutsal bilgelik dendi

Bilgelik tek kubbe altında,

Her dinden, her dilden, her renkten şekillendi

Ayasofya, Ayasofya, Ayasofya

Bilgelik öğrenmek,

Mutlu olmayı bilmek

Birlikte gökkubbe altında

İnsanlığa armağan Ayasofya

Ayakta alkışlandılar

‘Paganizm ve Constantine’, ‘Ayasofya’nın İnşası ve Justinianus’, ‘Latin İstilası’, ‘İstanbul’un Fethi’ ve ‘Cumhuriyet Dönemi’ başlıklarını taşıyan 5 bölümden oluşan oyun davetliler tarafından ayakta alkışlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!