Ayakkabılarımı erkekleri tahrik etmek isteyen kadınlar için yapıyorum

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabılarımı erkekleri tahrik etmek isteyen kadınlar için yapıyorum
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 27, 2007 18:02

Hiç beklemiyorduk ama ansızın çıkageldi. İkinci evliliğini yapmıştı, Venedik, Capri ve Napoli’yi dolaştıktan sonra balayına İstanbul’da son vermek istemişti. Dünyaca ünlü ayakkabı tasarımcısı Cesare Pacciotti’den bahsediyorum. En az Manolo Blahnik ve Christian Louboutin kadar ünlü. Çok seksi ve çok gösterişli ayakkabılar tasarlıyor. "Erkekleri tahrik etmek isteyen kadınlar benim kadınlarım. Ayakkabı ile de seksi mesajlar verilebileceğini gösteren ayakkabılarsa benim ayakkabılarım" diyor.

Haberin Devamı

Ailenizin küçük bir ayakkabı fabrikası olduÄŸunu biliyorum. Ayakkabıların ortasına mı doÄŸdunuz?  Â

-
Tamamen öyle. Annemin ten kokusuyla ayakkabının deri kokusunu hep birbirine karıştırmışımdır. Annem imalatta çalıştığı için hep deri kokardı. Ben de çocukken fabrikada koşar koşar yorulur, derilerin üstünde uyurdum. Biliyor musunuz ben de deri gibi koktuğuma inanıyorum...


Küçükken ne olmak istiyordunuz?              Â

- Rock star. Bir grup kurduk ve ben davulcu oldum. J. Hendrix, Queen, The Doors ve Rolling Stones yıllarıydı. Uzun saçlarım vardı, küpe takıyordum. Müziği, fantezilerimi gerçekleştirmenin bir yolu olarak görüyordum. 24 yaşına kadar hayatım serserilik yaparak geçti. Otostop ve müzikten başka hiçbir şeyle meşgul olmuyordum. Müzik yapmadığım zaman bir yerden bir yere gidebilmek için baş parmağımı havaya kaldırıyordum, o kadar. Amerika’yı, tüm Avrupa’yı hatta Ortadoğu’yu bile dolaştım. Ailem bu durumdan hiç mutlu değildi. Ama ne yazık ki ben, ilk gençlik yıllarımda uçarı ve deliydim.

Ne oldu da aile mesleğini devraldınız?

- Bolonya Dams Üniversitesi’nde gösteri sanatları üzerine eğitim aldım. Okuldan mezun olana kadar dünyaca ünlü bir müzisyen olmak istiyordum. Ama okul bitince ve yapacak iş bulamayınca ayaklarım yere bastı. Yine sanatla ilgili bir şey yapmalıyım dedim ve annemle babamın yaptığı çorbaya tuz biber atmaya başladım. Çorbanın lezzetlenmesi çok hoşuma gitti. Ayakkabıda klasiğin dışına çıkıyordum ve bu bana inanılmaz bir haz veriyordu.

Neden ilk yıllarda yalnızca bir tek erkek ayakkabısı üretiyordunuz?

- Çünkü annemle babamın fabrikası erkek ayakkabısı üretiyordu. İlk yıllarda onların teknik desteği ile benim yaratıcılığım birleşti ve Cesare Paciotti markası doğdu.

ÊAslında siz çocukluğunuzdan beri isminizin dünya çapında bilinmesini istiyordunuz değil mi? Müzikle olmadı bari ayakkabı markası ile olsun dediğinize bahse girerim.

- O zaman bahsi siz kazanırsınız. Teşhisiniz çok doğru. Kendime müzik dışında bir yol açarak isteğime ulaştım. Herkese de öneririm.

/images/100/0x0/55eb4e44f018fbb8f8b8b82e
Ä°LK FARK EDEN VERSACE

Erkek ayakkabısı tasarımının kısırdöngü olduğuna inanılır. Siz ne yapıyordunuz da klasiğin dışına çıkıyordunuz?

- Rock müzik yaparken kullandığımız müzik aletlerinden ilham alıyordum. Aletlerdeki metal aksesuvarları ayakkabılarda kullandım. O zamanlar kaliteli ayakkabı denilince akla klasik İngiliz ayakkabı geliyordu. Kimse farklı, marjinal ve trendy ayakkabıyı kaliteli deriden yapmayı düşünmemişti. Değişik ayakkabılar sadece gençlere yönelik ve ucuz olmalıydı. Beatles tarzı botlar gibi... Ben onu yaptım. Severek giyebileceğim ayakkabılar tasarladım. Onları çok kaliteli malzemeden ürettim, üst düzey fiyatlara sattım ve başarılı oldum.

Gianni Versace, Dolce Gabbana ve Roberto Cavalli gibi markalar defilelerinde sizin tasarladığınız ayakkabıları kullandılar ve bu sayede ününüz yayıldı. Sizi ilk kim keşfetti?

- Beni önce Gianni Versace farketti. "Kim bu genç çocuk, ayakkabıları çok güzel" dedi ve defilelerinde kullanmaya başladı. Arkasından diğerleri geldi.

O zamanlar bu markaların kendi ayakkabı koleksiyonları yok muydu?

- Yoktu. Sonradan benim ayakkabılarıma çok benzeyen şeyler yapıp satmaya başladılar. Ama yine de defilelerinde benim ayakkabılarımı kullandılar. Sonra anladım ki, benden esinlenmek için bu taktiği uyguluyorlar. Defile bahanesi ile benim yeni koleksiyonumu herkesten önce görüyorlar ve çok benzerlerini kendi etiketleri ile üretiyorlardı. Çok kıskandım ve hırslandım. Bütün anlaşmalarımı feshettim. Artık hiçbir markanın defilesine ayakkabı vermiyorum.

Kadınlar için ayakkabı tasarlamaya yoğun istek üzerine mi başladınız?

- Evet. 20 senedir kadın ayakkabısı da yapıyorum. Ve şu anda kadın ayakkabılarımız daha meşhur.

Sizin ayakkabılarınızı giyen kadın, sizin ayakkabılarınızı giyen erkeğin karısı mı?

- Hayır, kız arkadaşı, sevgilisi. Arada çok küçük bir fark var ama siz ne demek istediğimi anlarsınız.

BENDEN SONRA OÄžLUM

Dünyada ismiyle ünlü olan iki üç ayakkabı tasarımcısından birisiniz. Sizin Manolo Blahnik ve Christian Louboutin’den ne farkınız var?

- Blahnik gerçek bir usta. Son yıllarda yalnızca Amerikan kadınına yönelik ayakkabılar yaratıyor. İddiasız, alçak topuklu ve konservatif tasarımlar. Avrupalı kadınlar daha seksi ayakkabılar istiyor. Bana göre Louboutin de Manolo’nun açtığı yoldan gidiyor.
/images/100/0x0/55eb4e44f018fbb8f8b8b830


Manolo Blahnik’le yaptığım röportajda "Benden sonra bu marka devam edemez. Ben ölünce Manolo Blahnik’de ölecek" demişti. Cesare Pacciotti’nin geleceğini nasıl öngörüyorsunuz?

- Benim Cesare Paciotti isminde bir oÄŸlum var.

LOGODAKİ HANÇER

Romalılar zamanında erkeğin en yakın dostu belindeki hançeriydi. Hangi gelir seviyesine mensup olursa olsun, her erkeğin belinde mutlaka bir hançer vardı. Bundan çok etkilendim. Benim ayakkabılarımın da erkeklerin en yakın dostu olmasını istediğim için logoyu hançer şeklinde yaptım. Bu her gazeteciye anlattığım klasik bir hikaye. Asıl gerçek şu ki, hançerin şekli bana topuğu çağrıştırıyor. Ama en gerçek olanı da şu: Hançer tıpkı penise benziyor.

SEKSÄ° MESAJ VEREN AYAKKABILAR

Kadın ayakkabılarında yüksek topuklar ve yarı değerli taşları aksesuvar olarak kullanarak fark yarattınız. Ayakkabılarınız 10 metre öteden parıldıyor. Nasıl kadınlar için tasarım yapıyorsunuz?

- Erkekleri tahrik etmek isteyen kadınlar benim kadınlarım. Ayakkabı ile de seksi mesajlar verilebileceğini gösteren ayakkabılarsa benim ayakkabılarım. Benim için seksi olmanın tarifi bir jean, üstüne tişört altına ise bol taşlı yüksek topuklu bir ayakkabıdır. Göğüs dekolteli bir tuvalet giyip altına vasat bir ayakkabı tercih eden kadınlar asla seksi değildir.

DÃœZ AYAKKABILI KADIN ASLA SEKSÄ° YÃœRÃœYEMEZ

Yüksek topuklu ayakkabı bir kadına ne katar?

- Yürüyüşü daha seksi bir hal alır. Ben düz ayakkabılı bir kadının seksi yürüyebileceğine asla inanmıyorum. Yüksek topuk giyince bel içeri gidiyor, popo dışarı çıkıyor. Poponun kasları topuğu kontrol etmek zorunda olduğu için daha çok kasılıyor. Kadın sanki aynaya bakıyormuş gibi yürüyor.

ÖLENE KADAR SİVRİ BURUN

Bu kış da her zaman ki gibi rugan ve bol taşlı ayakkabılar tasarladım. Onlar her zaman olacak. Ama bunun yanı sıra günlük giyimde rahat kullanılacak dolgu topuklar da var. Yuvarlak burunları sık sık göreceğiz. Benim ilk göz ağrım sivri burun ve ince topuk da devam ediyor tabii. Ben ölene kadar da devam edecek.

SÄ°Z VE BÄ°Z KUZEN GÄ°BÄ°YÄ°Z

Cesare Paciotti markasının yüzde kırkını Avrupa’da, yüzde yirmisini Amerika’da, yüzde onunu Ortadoğu’da, geri kalan yüzde on, on beşini de Uzakdoğu’da satıyoruz. Türkiye bizim için harika pazar. Çok benziyoruz. Kuzen olmamız gerekir. İtalya’da görmediğim özgürlüğü, Amerika’da görmediğim restoranları ve kulüpleri burada gördüm. Türk kadınının özgüveninden de çok etkilendim.

EN ÇOK KİME YAKIŞIYOR?

Eskiden ayakkabılarımı en iyi Richard Gere ve

Julia Roberts taşırdı. Şimdi George Clooney ve Nicole Kidman’a yakışıyor. Gelecekteki favorilerim Anne Hathaway ve Justin Timberlake olacağını şimdiden hissediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!