Ayak için eldiven Fivefingers

Güncelleme Tarihi:

Ayak için eldiven Fivefingers
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Aslında sporcular için geliştirilen ama Hollywood yıldızları sayesinde hayatımıza giren ‘FiveFingers-Beş Parmak Ayakkabıları’ son yılların en şaşırtıcı icatlarından. Ayak için yapılmış eldivene benzeyen bu ayakkabılar, ‘çıplak ayakla koşu’ modası sonucu üretilmiş spor ayakkabıların en iddialısı

‘İnsanoğlu milyonlarca yıldır yaptığı gibi çıplak ayakla hareket etmelidir’ sloganıyla yola çıkan tasarımcılar, sadece vücudun değil ayak kaslarının da çalışmasını sağlayan FiveFingers ayakkabı modelini geliştirdi. İtalya kökenli Vibram firmasının yaratıcı ekibine göre, insan ayağı evrimin hediyesi anatomik bir makine gibi. Normal bir insan ayağında yirmi altı kemik, otuz üç eklem ve yüzden fazla kas bulunuyor. İnsanoğlunun motoru sayılan ve yıllarca toprakla temas eden ayaklarımızı kumaş ve deri parçalarına sarmamız doğal yürüyüş şeklimizi bozdu ve bazı kasların körelmesine neden oldu. Şu an kullandığımız ayakkabılarla ayak hareketlerinin kısıtlandığını söyleyen Vibram tasarımcılarına göre, FiveFingers ayakkabılar ayağınızdaki tüm kasların çalışmasını sağlıyor, çevikliğinizi artırıyor. Ayrıca dengenizi kuvvetlendiriyor, baldır ve alt bacaklardaki kasların güçlenmelerini sağlıyor.

MAKİNEDE YIKANABİLİYOR

Dağcılık, açık hava sporları ve asker ayakkabılarının taban teknolojisini üreten Vibram’ın yarattığı bu ayakkabıların en büyük özelliği, yere çok iyi tutunmayı sağlayarak kaymayı önlemesi. Terletmeyen, çabuk kuruyan ve sağlam yapısının yanında ayak parmaklarına özgürlük tanıması tercih edilme nedenlerinin başında. Çamaşır makinesinde yıkayabiliyorsunuz ve deforme olmuyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var: FiveFingers ayak hareketlerini maksimuma çıkardığı ve daha önce çalışmayan kasları harekete geçirdiği için, ilk kullanıldığında uzun saatler giyilmesi önerilmiyor. Ayak alıştıkça sürenin uzatılması gerektiğini söyleyen uzmanlara göre ilk gün 1-2 saatten uzun süre giyilmemeli.

VİRÜS GİBİ YAYILIYOR

FiveFingers’ların bir başka özelliği de kendi kendilerinin reklamını yapmaları. En çok fotoğrafı çekilen ve hikayesi sanal ortamda paylaşılan bu ayakkabı virüs gibi yayılıyor. Orijinal tasarımı Robert Filiri’ye ait olan ve ayak kaslarının gelişimini sağladığı için aileler tarafından da tercih edilen çocuk modellerinde patlama yaşanıyor.
Vibram FiveFingers’ın altı farklı çeşidi var. Klasik modeli daha çok fitness, yoga, pilates ve koşu için önerilirken, Sprint ve KSO modeli tırmanma ve sörf için kullanılıyor. Flow ise soğuk hava şartları için tasarlanmış. MOC ve Performa modelleriniyse günlük hayatta veya kapalı spor salonlarında antrenman yaparken kullanabilirsiniz.

HOLLYWOOD YILDIZLARI DA GİYİYOR

Görsellikten çok performansa yönelik bu ayakkabılar, dünyaya Hollywood yıldızları tarafından tanıtıldı. FiveFingers ilk kez ünlü oyuncu Danny Glover’ın ayağında görüldü. Ardından ‘Hung’ dizisinin yıldızı Thomas Jane, resmi bir partiye bu ayakkabılarla katıldı. Hem de şık bir takım elbisenin altında. Oyuncu Channing Tatum, bu ayakkabılarla alışveriş yaparken görüntülendi. Model Elle McPherson, ünlü oyuncular Halle Berry, Gwyneth Paltrow ve Scarlett Johannson, futbolcu David Beckham da bu ayakkabıları tercih edenlerden. Türkiye’de de Beyaz, Cem Yılmaz, Beren Saat ve Derya Büyükuncu gibi isimler giydi.

100 MİLYON DOLARLIK SATIŞ

Bazılarına göre şaşırtıcı, bazılarına göre komik olan bu ayakkabılar altı yıl önce ilk defa piyasaya çıktıklarında beğeniden çok eleştiri toplamıştı. 2011’de 100 milyon dolar satış geliri bekleniyor. Türkiye’deki resmi sitesi www.vibramfivefingersturkiye.com’a göre 12 şehirde satılan FiveFingers’lar 229-299 lira. Bu arada Vibram’ın başarısının ardından; Nike, Reebok, Asics ve New Balance gibi markalar da kendi beş parmaklı ayakkabı versiyonlarını üretmeye başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!