Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2004 00:09

NE DİNLEYELİM

EMRE ARACIBU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Umutsuz ihat Aşkın Kalan Müzik

Müzisyen ve müzikolog Emre Aracı, şu sıralar en çok konser ve konferans vermek için seyahat ediyor. ‘Programımı öyle hazırlarım ki konser bitiminde birkaç gün o şehirde kalarak müzeleri ve galerileri de gezmeye çalışırım’ diyen Aracı, yanında Sibelius ve Çaykovski’den seçme eserler olmadıkça seyahate çıkmıyor. Avare okuyucuları için kemancı Cihat Aşkın’ın son albümü Umutsuz’u öneren Aracı, ‘Aşkın Minyatürler albümünde olduğu gibi yine topraklarımızdan çıkma geleneksel ezgileri kendi üslubuyla ele almış. Böyle bir albümün insanlara hasretini duydukları o huzuru bulmalarında bir rehber olacağına inanıyorum’ diyor.

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

Bir Derya Öyküsü-Adalı

Funda Kalaycıoğlu Remzi Kitabevi

Funda Kalaycı’nın bu son kitabı, Akdeniz’e korku salmış Osmanlı Donanması’nın yiğit kaptanlarından Murad’ın Engizisyon’dan kaçan köle kız Lilyeva’ya sevdalanışını anlatıyor. Cezayir’in fethi, Preveze Deniz Savaşı gibi pek çok zaferde Barbaros Hayreddin Paşa ile birlikte savaşan Murad törelere karşı geldiğinde Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle ünlü Şair Amiral Seydi Ali Reis’in Hind seferine gönderilen levendler arasında buluyor kendini. Funda Kalaycıoğlu kitabında çevrelerini görmezden gelmeye çalışan aşkları için mücadele eden iki sevgilinin, tarihin gerçek akışı içinde yaşadıkları aşkın masalını anlatıyor.

YOLCULUK

Cüneyt Ayral Elma Yayınları

Gazeteci Cüneyt Ayral’ın kitabı, kendisinin yazarlıktan fotoğrafçılığa, gazetecilikten işadamlığına uzanan yaşam çizgisinin izdüşümlerini içeren özgün bir anlatı niteliği taşıyor. İstanbul’dan Ankara’ya, ilkokul yıllarından ilk aşklara, İngiltere, Almanya, Uzakdoğu ve Fransa’ya, başarılı olduğu dönemden başarısızlıklarına, hatalarına, kırgınlıklarına, görüp geçirdiklerine uzanıyor ve yazar bir bakıma kendi yolculuğunu okuyucuyla paylaşıyor.

SEYAHATTE NE OYNAYALIM

Tahmin, rol yapma ve taktik oyunu: BLUFF

Ravensburger Oyun Dizisi kapsamında piyasaya sürülen Bluff, soğukkanlı oyuncularla oynanabilen bir tahmin, rol yapma ve taktik oyunu. Eğer taktik ve psikolojik unsurları birarada toplayan kutu oyunlarını seviyorsanız, bu oyun seyahatte sizi epeyce eğlendirebilir.

12 yaş üzeri oyunculara yönelik Bluff, en az iki en fazla altı kişiyle oynanabilir. Öncelikle oyun kartonu herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde masaya yerleştirilidikten sonra her oyuncuya beş sarı zar ve bir zar atma kabı verilir. En genç oyuncu oyuna başlar ve oyun saat yönünde ilerler. Sırası gelen oyuncu kırmızı zarı alır ve açılış teklifini yapar. Bu teklifi yaparken kendi zarlarını bilir ve ayrıca herkesin elindeki zar sayılarını dikkate alarak bir tahminde bulunur. Örneğin üç oyuncuyla oynanıyorsa, oyunun başında toplam 15 adet zar vardır. Her zarın da 1’den 5’e kadar numaralanmış 5 yüzü ve ayrıca ‘yıldız’ işaretli altıncı bir yüzü vardır. Yıldız joker gibi her sayı yerine geçebilir.

Bluff’de matematiksel olasılık hesaplarına göre tahmin çok önemlidir. Unutmayın oyuncular her rakamı söyleyebilirler, hatta kendi zarlarında hiç olmayan bir rakamı bile söyleyebilirler, çünkü oyunun adı Blöf.

Oyuncular sırayla bir önceki oyuncunun ne yaptığını, doğru mu söylediğini yoksa blöf mü yaptığını anlamaya, tahmin etmeye çalışırlar. Sonra da bir önceki oyuncuya blöf yaptığını söylerler veya önceki oyuncunun doğru söylediğini kabul edip bahsi yükseltirler. Eğer blöf yaptığını söylerse, bütün zarlar açılır ve gerçeğin ne olduğu anlaşılır. Yanılan, yanıldığı kadar sarı zarını kaybeder. Elinde en son sarı zar kalan oyuncu oyunu kazanır.

NE OKUYALIM

GÜL İREPOĞLU BU KİTABI ÖNERİYOR

Ünlü nakkaş, sanat tarihçisi ve yazar Gül İrepoğlu en çok konforlu seyahatleri seviyor. Yurtdışında İtalya, Türkiye’de Bodrum’u tercih eden İrepoğlu, yola çıkmadan önce rehber kitapların yanında, gideceği yerin tarihiyle ilgili kitapları da okuyor. Mesleği gereği müzeleri mutlaka ziyaret eden yazar, oraya özgü yemekler hakkında da mutlaka bilgi ediniyor. ‘Seyahat için en uygunu şiir ve öykü kitapları’ diyen İrepoğlu, Avare okuyucularına Selim İleri’nin Yarın Yapayalnız ve Ataol Behramoğlu’nun Aşk Şiirleri adlı kitaplarını öneriyor. Ona göre, Yarın Yapayalnız’ın sayfalarını özellikle bir akşamüstü çevirmelisiniz.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

MAVİ TOHUM

Bu gelene bahar derler

Bu gülene yeşil

Bu uçana mavi derler

Mavi mavi tohum

Uyyy üreme sevincine

Uyyy gücüne kuvvetine

Uyyy betine bereketine kurban olduğum

Bu gelene bahar derler

Bu gelene yeşil

Bu uçana mavi derler

Allah mavisi

Düşünmeden sevmek en iyisi

Bu gelene bahar derler açın

Açın kapıları mavi kuşlara

Uzatın yüzünüzü gözünüzü

Uzatın horoz şekerleri gibi

Uzatın canlarınızı uzatın

Bırakın bırakın kuşlar konsun

Tepeden tırnağa cıvıltı

Tepeden tırnağa tomurcuk

Tepeden tırnağa tohum

Uyyy üreme sevincine kurban olduğum.

Bedri Rahmi Eyüboğlu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!