Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 00:00

AVARE’NİN ŞİİRİ
Doğan Hızlan seçti


YAŞIYORUZ
(Lütfü Erişçi’ye)

Ben ölmedim...
Beni öldürmediler de;
Yaşıyorum, yaşıyorum işte,
At kıçında sinek gibi,
Töööbe, töbe!
Kapandı yüzümüze dergi kapakları,
Bir varmış bir yokmuş olduk sağlığımızda.
Şiir... O yosmanın boyuna.
Gazete... Gelene gidene başyazı.
Ara ki bulasın sayfalarda
Şair Rıfat Ilgaz’ı.
Düştükse itibardan
Ölmedik ya, yaşıyoruz işte,
Yaşıyoruz dedik, yaşıyoruz be,
Heeeey, fincancı katırları!
Rıfat Ilgaz

AVARE’NİN ÖNERİSİ

İlk Defa Tek Başına
Joshua Slocum
Naviga Yayınları

Tek başına dünya turunu tamamlamak pek çok denizcinin en büyük hayalidir. Bunu ilk başaran Kanada asıllı Amerikalı denizci Joshua Slocum olmuştu. 1900 yılında, 56 yaşında okyanusları aşıp, dünya turu yaptı. Ardından “Sailing Alone Around the World”ü yazdı. Kitap yayımlandıktan dokuz yıl sonra 1909 Kasımı’nda teknesi Spray’le denize açıldı ve bir daha haber alınamadı. İşte bu kahraman denizcinin kitabı tam 111 yıl sonra Türkiye’de yayımlandı.

PİYANİST TOROS CAN BU KİTABI ÖNERİYOR
Melekler ve Şeytanlar
Dan Brown
Altın Kitaplar


14 Mart’ta İstanbul Süreyya Operası’nda bir resital verecek olan ödüllü piyanist Toros Can, Eskişehir’de yaşıyor. Anadolu Üniversitesi Konservatuvarı’nda öğretim üyesi. 17 yıldır konserler için Avrupa şehirlerine yolculuk yapıyor. Amerika ve Uzakdoğu’da da gezilere çıktı. Can’ı en çok doğası, mimarisi güzel şehirler çekiyor. Müzeler yerine günlük hayatı merak ediyor, kafelerde, publarda oturup gözlem yapıyor. Görevi nedeniyle Mardin, Şırnak, Muş dahil pek çok şehri gezdi. Özellikle Mardin’de çok farklı bir dünyayla karşılaştığını, bu farklılığa şaşırdığını, cazibesine kapıldığını söylüyor. Aynı duyguyu yaşamak üzere Çin ve Japonya’ya yolculuk yapmak istiyor. Grigoriy Petrov’un “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı eserinden çok etkilenen Can, ilk fırsatta bu kitapta anlatılan Finlandiya’yı görmek istiyor. Türkiye’de ise Karadeniz kıyısındaki şehirleri merak ediyor. Can, Avare okurlarına Dan Brown’ın “Melekler ve Şeytanlar” romanını öneriyor.

DERYA BİGALI BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR
Wild Garden
Josefine Cronholm
Stunt


İstanbul Beyoğlu’ndaki Aksanat’ın yöneticisi Derya Bigalı farklı kültürleri tanımak için uzak coğrafyalara, turistik olmayan rotalarda yolculuk yapmayı tercih ediyor. Avrupa’da yaşadığı yıllarda, hafta sonu tatilini değerlendirip komşu şehirlerde, ülkelerde keşif gezilerine çıktığını söylüyor. Doğa sporlarına meraklı. Yelkenci dostlarıyla her yıl farklı bir denizde tura çıkıyor. Büyük şehirler yerine, küçük özgün kasabalar onu mutlu ediyor. Fransa’nın Provence, İspanya’nın Bask bölgesi yurtdışında en sevdiği yerler. Ülkeler sıralamasında ise Nepal, Hindistan, Vietnam ve Küba üst sıralarda. Doğa yürüyüşlerinden hoşlanan Bigalı’nın Türkiye’deki gözdeleri Doğu Karadeniz ve Kapadokya. Uzun yıllardır Alaska, Yeni Zelanda ve Patagonya’ya gitmeyi, 21 günlük Trans Sibirya treni seyahatine çıkmayı hayal ediyor. Bigalı, İsveç’in ödüllü caz şarkıcılarından Josefine Cronholm’ün “Wild Garden” albümünü öneriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!