Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 00:00

AVARE’NİN ŞİİRİ

DOĞAN HIZLAN SEÇTİ

UNUTTUM, NASILDI ANNEMİN YÜZÜ


Unuttum, nasıldı annemin yüzü
Unuttum, sesi nasıldı annemin.
Gece bir örtü olsun anılardan
Kara yüreğime örtüneyim.

Unuttum, nasıldı annemin gülüşü
Unuttum, nasıldı ağlarken annem.
Yaşam sallasın kollarında beni
Küçücük oğluyum onun ben.

Unuttum, elleri nasıldı annemin
Unuttum, gözleri nasıldı bakarken.
Kuru ot kokusu getirsin rüzgâr
Yağmur usulcacık yağarken.

Ataol Behramoğlu

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Türkiye’nin Nadir Endemikleri
Dr. Tuna Ekim
İş Bankası Kültür Yayınları


Seyahatte çevresine dikkatli gözlerle bakan, rastladığı bitkiyi, bulutu, balığı, kuşu merak eden meraklı gezginlerdenseniz kitaplığınıza yeni bir rehber kitap eklemenin zamanı geldi. Avrupa’nın bitki cenneti olan Türkiye’de, dünyanın başka hiçbir ülkesinde rastlayamayacağınız yaklaşık üç bin çeşit bitki bulunuyor. Botanik konusunda hocaların hocası kabul edilen, bugüne kadar ismi yeni keşfedilen 15 bitkiye verilen Prof. Dr. Tuna Ekim, öğrencilerinin de yardımıyla, Türkiye’deki 444 endemik bitkiyi tanıtan bir kitap hazırladı. Kitabında bitkilerin öykülerini anlatıyor, doğaseverleri Anadolu’nun nadir endemiklerini korumaya çağırıyor. Anadolu doğasının son 50 yılda, tarihinde hiç yaşamadığı kadar bozulduğunu, nadide bitkilerin hâlâ direndiğini hatırlatıp “Bu kitap vasıtasıyla, ey insanoğlu, bak biz hâlâ buradayız, diye bağırıyorlar. Ancak bizler bu çığlığın ve dayanmanın da sınırı olduğunu, doğayı hoyratça kullanırsak, bir gün bu nadir ve yerel endemiklerimizden başlamak üzere, pek çok bitkiyi ve diğer Anadolu güzelliklerini, bir daha geri gelmeyecek şekilde kaybedeceğimizi unutmamalıyız” diyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

ROJİN BU KİTABI ÖNERİYOR

Eteğimdeki Taşlar
Murathan Mungan
Metis Yayınları

Şarkıcı Rojin, fırsat buldukça seyahat ediyor. Mardin’de bulunan Deyrulzafaran Manastırı’nı herkese öneriyor. Bodrum’un sesizliğine, Van Gölü’nün el değmemiş doğasına hayran. Diyarbakır’ın kendisine güven verdiğini söylüyor. Yurtdışında safari keyfiyle Dubai ilk tercihi. Kuzey Irak’taki Erbil şehrini ve Kuzey Amerika’daki Niagara Şelalesi’ni çok beğeniyor. Afrika’nın el değmemiş topraklarını görmek istiyor. Rojin, Avare okuyucularına Murathan Mungan’ın “Eteğimdeki Taşlar” adlı kitabını öneriyor.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

ONUR BAŞTÜRK BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Celebration
Madonna


Gazeteci Onur Baştürk, seyahat etmeyi seviyor. Olympos’un sadeliğini, Alaçatı’nın akşam yemeklerini beğeniyor. Yurtdışında New York’u vizyonunu geliştirdiği için tercih ediyor. Barcelona’nın eğlence hayatı hoşuna gidiyor. İsveç’in başkenti Stokholm’ü bir tasarım cenneti olarak adlandırıyor. Sydney’i görmek istiyor. Onur Baştürk, Avare okuyucularına Madonna’nın “Celebration” albümünü öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!