Attila İlhan "kitapbank"ta

Güncelleme Tarihi:

Attila İlhan kitapbankta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 10:28

İstanbul’da kentin çeşitli duraklarına ölümüyle edebiyat dünyasını yasa boğan Attila İlhan, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Can Yücel gibi Türk edebiyatının önemli şaiirlerinin fotoğrafları ve şiirlerinin bulunduğu kitapbanklar yerleştirildi.

Haberin Devamı

Tasarımı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Karataş’a ait olan kitapbanklar, öncelikle şairler serisi olarak üretildi. Bu seride yer alan banklarda 30 şairin fotoğrafı ve yaklaşık 50 şiir yer alıyor.

Tüm şairlerden gerekli izinler alınarak gerçekleştirilen projede, Attila İlhan, Orhan Veli Kanık, Yahya Kemal Beyatlı, Nazım Hikmet Ran, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Güntan, Cahit Zarifoğlu, Can Yücel, Sezai Karakoç, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ümit Yaşar Oğuzcan, Nedim, Fuzuli, Evliya Çelebi, Mevlana, Köroğlu, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal gibi dünya edebiyatında çok iyi tanınan önemli Türk şairleri yer alıyor. Ayrıca tüm kitapbanklarda kullanılan ve kullanılacak kapak fotoğrafları da ünlü fotoğraf ustası Ara Güler imzasını taşıyor.

Haberin Devamı

KAHRAMANLAR SERİSİNDE ATATÜRK DE YER ALACAK

Kitapbanklarda şairler serisinin ardından Türk müziğinin ünlü isimlerinin yer aldığı seri, daha sonra ise Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Şeyh Edebali gibi kahramanlar temalarına yer verilen seri üretilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projenin amacı, "Okuma alışkanlığı ve kitap satışlarını artırabilmek, sanatı ve sanatçıları bu kitapbanklarla göz önünde tutarak hak ettikleri değerleri sunmak, estetik açıdan güzel bir şehir ve modern bir kültür başkenti oluşturabilmek" olarak tanımlandı.

İstanbullular metro istasyonlarında beklerken ya da Fenerbahçe Dalyan Parkı’nda yürüyüş sonrası denizi ve Adalar’ı seyrederken bir kitapbankta dinlenebilecek, Attila İlhan’ın "Ben Sana Mecburum", "Orhan Veli Kanık’ın  "İstanbul’u Dinliyorum" ya da Nazım Hikmet’in "Memleketimi Seviyorum" dizelerini okuyabilecek.

Kitapbanklar kısa bir süre sonra Taksim Meydanı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Bakırköy ve Yeşilköy ile tüm sahillere ve parklara yerleştirilecek.

BARBARLIĞA DAYANABİLECEKLER Mİ?

Kitapbanklar, karbon fiber alaşımlı olduğundan, dış mekanlarda da oldukça dayanıklı üretildi. Ayrıca alev almayan özellikte, kırılması zor, güneş ışığına, ani hava şartlarına ve ısı değişimlerine karşı da dayanıklı bir kimyasal yapıya sahip olarak Türkiye’de örnekleri sık görülen vandalizme karşı dayanmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Tasarım belgesine sahip kitapbank projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!