Aptal sarışın olmadığım anlaşılacak

Güncelleme Tarihi:

Aptal sarışın olmadığım anlaşılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2008 00:00

Doğa Üstündağ (24), ismini "ğ" olmadan daha estetik bulduğu için, müzik hayatında Doa adını kullanmaya karar verdi. Televizyonda katıldığı Siyaset Meydanı’nın 15. yıl programında "Sarı Gelin" türküsünü R&B (Rhythm and blues) tarzında söyleyince dikkati üzerine çekti. İlk R&B albümü için üç yıldır çalışıyor. Bu hafta piyasaya çıkacak albümün çıkış parçası "Müziğin Doa’sı" Ceza’yla birlikte söylediği bir düet. Biz de bu şarkının klip çekimlerine gittik ve Doa ile konuştuk.

Doa, aslen Ankaralı fakat bir yaşından beri İzmir’de yaşıyor. 11 yaşında bir piyanosu oldu. Ailesi hep blues dinlediği için bu müziği seviyordu. Kendi sesini Mariah Carey’nin sesinin üstüne kaydederek onunla düet yaptığını hayal ediyor ve herkese dinletiyordu. Bir süre sonra ilgi alanına hip hop müzik girdi: "Hip hop müzik o zamanlar beni biraz asi yaptı. Dış görünüşüm benim için çok önemlidir, lisede de bu yüzden hep dikkat çekiyordum. Mesela okulda kravat takmak zorunluydu ben de çirkin göründüğümü düşünüp takmazdım. Hocalar da beni sevmedi."

Doa müzik tutkusunu eğitimle birleştirmek istiyordu. 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri bölümünü kazandı. Profesyonel müzik hayatı yaptığı şarkılardan birini prodüktör Anıl Savaş Kılıç’ın dinlemesiyle başladı. Kılıç, Doa’nın şarkılarını çok ilginç buldu ve onu İstanbul’a çağırdı. "Organize İşler" filmindeki "Hisset" isimli şarkıyı söyledi. İlk düetini rap grubu Karargah’la yaptı. Bestelediği şarkıları prodüktörüne yolluyordu. Albüm aşamasına gelindiğinde Doa’nın yaklaşık kayıtlı 50 şarkısı olmuştu. Albümde, 9’u Doa’ya ait 12 şarkıya karar verildi.

Aşk sözlerinin ön plana çıktığı şarkılar hip hop ve R&B tarzında. Doa, şimdiye kadar Türkiye’de R&B müzik yapılmadığını iddia ediyor.

Albüm çıkış parçası olan "Müziğin Doa"sı isimli şarkıda da Doa’ya rap sanatçısı Ceza eşlik ediyor. Ceza ilk dinlediğinde şarkıları çok beğendiğini ve Doa’ya güvendiğini söylüyor: "R&B tarzı Türkiye’de yeni başlıyor. Doa da ilk temsilcilerden, inşallah ona bir faydam olur." Şarkıda Doa ve Ceza kendi seslendirdikleri bölümleri yazmış. Ceza, şarkının sözlerini Doa’nın yaptığı müziği hissederek yazdığını söylüyor: "Bana yüzlerce sanatçıdan teklif geliyor ama Doa özel biri. Bu yüzden bir araya geldik". Doa ise şöyle diyor: "Dinleyicilere benim şarkı sözlerim garip gelmeyecek çünkü bütün şarkıları günlük konuşma diliyle söyledim".

Albüm başarılı olursa Doa ilk kez kendi parasını kazanacak ve ilk iş İstanbul’a taşınacak.

SİYASET MEYDANI’NDA SARI GELİN

Doa’yı çoğu kişi Siyaset Meydanı’nda "Sarı Gelin" türküsünü R&B tarzında söyleyen kız olarak tanıdı. Aslında bu bir tesadüftü. İstanbul’a geldiği sırada prodüktörü arayarak Siyaset Meydanı’na çıkacağını söyledi. O güne kadar hiç konser vermemiş, canlı yayına çıkmamıştı. Söyleyeceği şarkının "Sarı Gelin" türküsü olduğunu stüdyoya gittiğinde öğrendi. Şarkının sözlerini bilmiyordu. Prodüktörünün lap top’una mikrofon takarak kısa bir süre çalıştı. Şarkıyı kendi tarzına uyarladı. Ardından düet yapacağı Yavuz Bingöl’le tanıştı. Bingöl, Doa’ya "Türkünün Hrant Dink’le özdeşleştiğini, hiç yapılmamış bir şey yapacağı için dikkat etmesi gerektiğini" söyledi. Fakat Doa, türküyü kendi tarzında okumaktan vazgeçmedi. "Ben orada türkü söylemedim aslında; parçayı kendi tarzımda yorumladım. Ama çok heyecanlıydım çünkü bazı şeyler ters gitseydi albüm öncesi benim için kötü olurdu."

SEKSİYİM AMA ŞARKILARIM DA ÇOK SAĞLAM

Kendimi seksi ve güzel buluyorum fakat birilerini tahrik etme gibi bir derdim yok. Günlük hayatımda da çok bakımlı olmayı seviyorum. Beni sarışın ve seksi bir kadın olarak görseniz de şarkılarımın altyapısı çok sağlam. Aptal sarışın olmadığım kısa sürede anlaşılacak.

AFRİKALI SEVGİLİM

Sinemaya gitmeyi ve soul müziği seviyorum. Alışveriş bende hastalık; Avrupa Yakası’ndaki Şahika gibiyim. Gece hayatını çok sevmiyorum. 10 aydır bir sevgilim var. Afrikalı, yaptığım müziğin kökeninden geldiği için onun kararları benim için çok önemli. Biraz şımarığım, ama şımarıklıkla şirinliği ayarlamaya çalışıyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!