Anglosakson cadılar Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Anglosakson cadılar Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 10:36

Balkabakları, hayaletler, perili evler, cadılar, vampirler, kurtadamlar, zombiler... Anglosaksonların geleneksel Cadılar Bayramı, artık dünyanın her yerinde 31 Ekim akşamı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bizde de... Her yıl giderek artan sayıda parti düzenleniyor.

Haberin Devamı

31 Ekim’e denk gelen Cadılar Bayramı (Halloween), ilk olarak İngiltere’de İrlandalılar, İskoçlar ve Galliler tarafından kutlanmaya başladı. 19. yüzyılda okyanusu aşıp, Kuzey Amerika’da göçmenler tarafından devam ettirildi. Günümüzde Batı dünyasının önemli sonbahar etkinliklerinden biri. Çünkü eğlenceye yönelik çok fazla malzeme barındırıyor. Hollywood Cadılar Bayramı’da geçen sayısız film çekti. Özellikle abd’de, haftalar öncesinden o gece giyilecek kostümler vitrinleri süslemeye başlıyor. Cadılar Bayramı’nın tüm dünyadaki sembolü, üzerine çeşitli suratlar oyulmuş “Jack-o’-lantern” (Fenerli Jack) isimli balkabakları. Mevsimi olmasından faydalanarak balkabaklarından korkutucu fenerler yapılıyorlar. Türkiye de bu fenomene yavaş yavaş ısınıyor. Her yıl düzenlenen parti ve etkinliklerin sayısı artıyor. Aslında bir pagan festivali olan Cadılar Bayramı’nın kutlanması, muhafazakar Hıristiyanlar tarafından caiz görülmüyor. Kökeninin antik Keltler’e dayandığını sanılıyor. 31 Ekim’de bu dünya ile öbür dünya arasındaki sınırın iyice inceldiğine, iyi ve kötü hayaletlerin rahatça iki dünya arasında dolaşabildiğine inanılıyor. Başta Vatikan olmak üzere Hıristiyan alemi tasvip etmiyor ama en koyu Katolik ülkelerde bile 31 Ekim, çeşitli parti ve yürüyüşlerle bir eğlence olarak kutlanıyor. Çocuklar kostümler giyiyor, kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve başka hediyeler topluyor. Kostüm partileri düzenleniyor, korku filmleri izlemek, “perili” evlere gitmek gibi etkinlikler yapılıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ETKİNLİK TAKVİMİ

istanbul’daysanız...- 30 Ekim Cumartesi saat 11.00-13.00 arası Oyuncak Müzesi’nde “Sevimli Cadılar Oyuncak Müzesinde” - 30 Ekim Cumartesi, The Hall’da “Hollywood Costume Bash”- 30 Ekim Cumartesi, Champions’da “Halloween Party”. Kostüm giyenlere girişte yüzde 50 indirim var!- 30 Ekim Cumartesi, Qubbe istanbul’da (Sheraton) “DJ Emrah İş’le Cadılar Bayramı Partisi”- 30 Ekim Cumartesi, Şaşkınbakkal Chocolate Bistro&Bar’da “Hallowen Party” - 31 Ekim Pazar, Rıddım’da “Halloween Night Crazy Party”- 31 Ekim Pazar, Supperclub’da “Halloween Kostümlü Parti” - 31 Ekim Pazar, Peyote’De “Halloween Party”- 31 Ekim Pazar, XLarge’da “Halloween Party”- 31 Ekim Pazar, İndigo’da “Halloween Party”

Haberin Devamı

ankara’daysanız;- 30 Ekim Cumartesi, Türk Amerikan Derneği Reşat Aktan Lounge’da “Cadılar Bayramı Kostümlü Parti”- 30 Ekim Cumartesi, Sushico’da “Wolfson’la Halloween Party”- 31 Ekim Pazar, Latino Lounge’da “Kostümlü Parti” (kostüm giymek zorunlu).- 31 Ekim Pazar, Murphys’de “Halloween Gecesi”- 31 Ekim Pazar, Portobello’da “Halloween Gecesi”. Özel kan güreşi şovu var!

Partide giyecek kostüm arayanlar için: www.armelitkostum.com, www.kostumevi.com, www.buycostumes.com.

Kostümler korunmak içindi

Cadılar Bayramı’nın kökeni aslen Samhain olarak bilinen Kelt Festivali’ne dayanıyor. Eski Galler, 31 Ekim’de yaşayanlar ve ölüler dünyası arasındaki sınırın inceldiğine; bu nedenle öbür dünya yaratıklarının bizim dünyamıza geçtiğine inanırlardı. Ailelerin ölü akrabaları evlere davet edilir, ziyaretleri kutlanırdı. Kötü niyetli ve tehlikeli kabul edilenlerse kovulurdu. Kötü ruhlardan zarar görmemek için de onlar gibi giyinilirdi. Festival, aynı zamanda hasat mevsiminin bitişini kutlamak için gerçekleştirilirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!