Angelina’ya hicap Amy’ye başörtüsü

Güncelleme Tarihi:

Angelina’ya hicap Amy’ye başörtüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

Ortadoğu her zamanki gibi kriz ve kargaşa haberleriyle gündemde. Oysa, bir yandan bölgede sanat hareketlenmesi de yaşanıyor; Ortadoğulu sanatçılar farklı sergilerle adlarından söz ettiriyor. Aralarında en dikkat çekeni ‘Ortadoğu’nun Andy Warhol’u olarak tanınan Bahreynli Mohamed Kanoo.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da son dönemde yaşanan sanat baharının en dikkat çekici isimlerinden biri de Bahreynli Mohamed Kanoo. Sanat hayatına 1989’da Abu Dabi’de başladı. Tarz olarak Roy Lichtenstein’ın modern teknikleriyle Andy Warhol’un pop-art akımını benimsedi. Ona dünya çapında ün kazandıran sergisi; ‘A Question of Identity’ (Bir Kimlik Meselesi) oldu.
Kanoo, politika ve popüler kültürle dalga geçtiği sergide politikacı, müzisyen ve Hollywood yıldızlarına geleneksel Arap kıyafetleri giydirdi! Üstelik her birinin farklı tarzı vardı; Clint Eastwood ve John Travolta’ya kefiye, Angelina Jolie’ye hicap giydirdi. Will Smith daha serbest bir bağlama şeklini tercih ederken, geçen yıl ölen Amy Winehouse geleneksel bir başörtüsü içindeydi.
Serginin mesajı; uluslararası tolerans. Portreler, Ortadoğululara karşı önyargıları esprili şekilde kırmayı hedefliyor. Kanoo “Sergimde mümkün olduğunca fazla uluslararası sima kullandım. Espiriyle karışık anlatınca, ne mesaj vermek istediğimi daha rahat anladılar. Bu sayede, sergi, hayatında ilk defa sanat görenlerin bile hoşuna gitti. Çağdaş Arap sanatçılar olarak erişilebilir sanata katkı sağlamalıyız” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea43e8f018fbb8f874d601

İRONİ YARATMAK İSTEDİM

Andy Warhol’un Mao Zedong’un fotoğraflarıyla yaptığı sanat eserlerinden esinlendim. O dönem, dünyada kalan tek komünist lider Mao’ydu. Fotoğraflarının kullanıldığı sanat eserleri de, Mao’nun yok etmek istediği kapitalist dünyadaki milyonlarca kişiye ulaşmıştı. Bu, büyük bir ironiydi. Buradan yola çıkarak değişik yüzlere başörtüsü takmayı denemek istedim.

NE GİYDİĞİMİZ ÖNEMLİ DEĞİL

“Kullandığım isimlerin herkes tarafından tanınmasına dikkat ettim. Abraham Lincoln ve Winston Churchill gibi tarihi kişiliklere de yer verdim. Günün sonunda, aslında nasıl göründüğünüzün veya ne giydiğinizin önemi yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!