Amerikalı şarap baronu Mondavi öldü

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı şarap baronu Mondavi öldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2008 00:00

ABD’nin California Eyaleti’nde üretilen şarapları dünyanın en iyileri ile yarışır hale getiren adam olarak bilinen Robert Mondavi öldü.

Napa Valley’deki evinde yaşamını yitiren 94 yaşındaki Mondavi ilk şarap fabrikasını 1966 yılında açmıştı. Napa Valley bölgesini dünyanın önemli şarapçılık merkezi haline getiren Mondavi, kaliteli şarap ve masadaki yeri konusundaki en etkili isim, istisnai bir kişi olarak anılıyordu.

Süzmeden bekletirdi

Üretime başladığında California’da, "ucuz" şaraplar yapan Mondavi bir süre sonra soğuk fermentasyon, paslanmaz çelikten sarnıç ve Fransız meşesinden yapılmış varil kullanımına geçti. Üzümleri süzmeden tortuları ile meşe fıçılarda bekletme tekniğini bulan kişi olarak da anılan Mondavi, bu yolla sauvignon blanc üzümlerinden üretilmiş tüm şaraplara fumé blanc adının verilmesini sağladı.

Bu geçişle birlikte Mondavi’nin şarapları Fransız şaraplarına rakip olmaya başladı. 1976’da, ünlü bir tat yarışmasında, California üretimi şaraplar, Fransız şaraplarını yenmeyi başardı. 1979 yılında lanse ettiği alt kalite şarap markası Woodbridge bile, 1990 senesine gelindiğinde dev bir firma haline gelmişti. 10 yılda satışlar 25 milyon dolardan 115 milyon dolara kadar çıktı. 1990’ların başında yaydınlaşan asma biti phylloxera salgını ağır mali külfetiyle, şirketin beline bir darbe vurdu. Biriken borçtan çıkma amacıyla Mondavi, 1993’te halka açılıp anonim şirket haline geldi.

1.3 milyar dolar

Robert Mondavi, efsanevi Fransız şarap üretcisi Baron Phlippe de Rotschild ile sınırlı bir ortaklık da gerçekleştirdi. Şarap arzının artması ve korkunç rekabet sonucu, 2004’te, bir New York Şirketi Robert Mondavi’nin firmasını 1.3 milyar dolara satın aldı. Dünyayı dolaşmayı seven Mondavi, "California şarap elçisi" olarak da tanınıyordu. Robert Mondavi ve ailesi ile ilgili çeşitli kitaplar da yazıldı. Şirketin satışları 6 milyar dolarlık hacme ulaşıyordu.

Aile işinden kovuldu kendi bağını kurdu

ŞARAP
Gurusu Robert Mondavi’nin kendi işini kurması aile bağından kovulması ile gerçekleşmişti. Senelerce emek verdiği bağdan kovulmasının ardından büyük bir şarap imparatorluğu yaratan Mondavi ölümüne kadar şarapçılıktan uzaklaşmadı. Bağ yatırımı yapmak konusunda da cimri davranmadı. Ancak, kendi oğulları ile olan ilişkisi bazen Mondavi’yi zor durumda bıraktı. bu da oğullarını yeterince desteklemediği ve motive edemediği yönündeki eleştirilerden kaynaklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!