Ameliyatların çoğu gereksiz

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatların çoğu gereksiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 10:34

Antalya'da düzenlenen 9'uncu Ulusal Romatoloji Kongresi'ne katılan akademisyenlerden Prof. Dr. Yaşar Karaaslan, Türkiye'nin gereksiz ameliyatların çok yapıldığı bir ülke olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karaaslan, Türkiye'deki bel fıtığı ameliyatlarının yüzde 95'inin gereksiz yere yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Eftal Yücel ise gereksiz yere birçok protez ameliyatı, tiroid ameliyatı yapıldığını kaydetti.

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (RAED) tarafından düzenlenen 9'uncu Ulusal Romatoloji Kongresi, 11-15 Ekim tarihlerinde Antalya'da yapılıyor. Antalya Belek Susesi Otel'de düzenlenen kongreye, yurt içi ve yurt dışından 600’e yakın hekim katılıyor. ABD, İsrail, Almanya, Japonya ve İsviçre’den alanında uzman hekimlerin de bulunacağı kongrede, 12’si yabancı ülkeden gelen 107 konuşmacı ile birlikte 32’si sözlü olmak üzere 175 bildiri tartışılacak. Konferans, panel ve poster sunumlarının yer aldığı kongrede, ’Osteoartrit ve Osteoporoz Tedavisinde Yeni Gelişmeler, İltihaplı Eklem Romatizmaları, Omurga Romatizmaları, Gut, Behçet Hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, Damar ve Yumuşak Doku Romatizmaları' gibi birçok hastalık ele alınıyor.
Ameliyatların çoğu gereksiz

Prof. Dr. Yaşar Karaaslan



Ulusal Romatoloji Kongresi’nin açılış programında Kongre Başkanı Eftal Yücel ve düzenleme kurulu üyeleri Ayhan Dinç, Yaşar Karaaslan ve Orhan Aral birer açıklamada bulundu.

475 BİN KİŞİYE BİR ROMATOLOG

RAED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Aral, Türkiye’de 150 romatolog bulunduğunu belirterek, “Görüldüğü gibi 71 milyonluk bir ülke için 150 fevkalede düşük bir sayıdır ve ülke ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır. 100 bin kişiye düşen romatolog sayısı ABD'de 1.7, İngiltere’de 2.46, Türkiye’de ise 0.22’dir. Yani 475 bin kişiye bir romatolog düşmektedir” dedi.

Prof. Dr. Eftal Yücel ise Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün üniversitelere romatolog kadro açılmasını engellediklerini öne sürdü. Prof. Dr. Eftal Yücel, kongrede, Türkiye ve yurt dışındaki uzmanları bilimsel bir platformda bir araya getirmek istediklerini belirterek, “Güncel yaklaşımların takip edilmesini sağlamayı, bilgi alış verişinde bulunmayı ve iç hastalıkları uzmanlarının romatolojiye olan ilgisini artırmayı amaçlıyoruz” dedi.

GEREKSİZ AMELİYATLAR ÜLKESİ

Ulusal Romatoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Eftal Yücel ve düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Yaşar Karaaslan, Türkiye’nin gereksiz ameliyatların çok yapıldığı bir ülke olduğunu söyledi. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniği’nde görev yapan Prof. Dr. Yaşar Karaaslan, Türkiye’deki bel fıtığı ameliyatlarının yüzde 95’inin gereksiz yere yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Karaaslan, “Her beli ağrıyana MR çekiliyor. Ülkemiz maalesef çok gereksiz MR çekimi yapılan bir ülke ve yine maalesef ülkemizde çok fazla bel fıtığı ameliyatı var. Bu ameliyatlardan yüzde 95’i gereksiz yere yapılıyor. Bu yüzden de birçok gereksiz ilaç kullanımına neden olunuyor. Ülkemizde ilaç kullanımı ve sağlık harcamalarında savurganlık var diyebiliriz” diye konuştu.

HASTA KARAR VERMELİ

Prof. Dr. Eftal Yücel ise gereksiz yere birçok protez ameliyatı, tiroid ameliyatı yapıldığını belirterek, “Protez ameliyatlara doktor değil, hasta karar vermeli. Çünkü çok masraflı ve hayati risk taşıyan bir ameliyat. Ülkemizde gerçekleştirilen tiroid ameliyatlarının da yüde 60-70’i gereksiz yere yapılıyor. Yine gereksiz yere yapılan ameliyatlar arasında safra kesesi ameliyatları da bulunuyor” dedi.

Prof. Dr. Karaaslan ve Prof. Dr. Yücel, bel fıtığı, protez, safra kesesi, tiroid konularında gerçekleştirilen gereksiz ameliyatların nedeni olarak ise tıbbın sürekli değişen birşey olduğunu ve dün doğru olan bir şeyin bugün doğru olmayacağı, hekimlerin kendisini sürekli gelişen tıbba uyarlaması gerektiği şeklinde açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!