Ameliyatınızın CD’si olsun ister misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatınızın CD’si olsun ister misiniz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2007 00:00

Hastalar artık hastaneden taburcu olurken, yapılan ameliyatın CD’sini de yanına alabiliyorlar. Böylece vücutlarına yapılan müdahaleleri evlerine döndüklerinde, adım adım izleyebiliyorlar. Hatta eşleri, çocukları, arkadaşlarıyla paylaşabiliyorlar.

Anestezi altında, derin uykudayken "kaçırdıklarını" televizyon veya bilgisayar ekranında adım adım yeniden yaşayabiliyorlar. Özellikle de kansız ameliyat denilen laparoskopik müdahalelerin CD’leri hastalara teslim ediliyor. Çağdaş tıptaki önemli gelişmelerden biri cerrahi. Birkaç milimetrelik 3 veya 4 delikten geçirilen özel aletler yardımıyla gerçekleştirilen laparoskopik-endoskopik operasyonlarda laparoskop denen ve üzerine kamera yerleştirilen alet sayesinde, karın içinde yapılan tüm işlemler ekranda izlenebiliyor. İşte bu teknoloji, ameliyatın kolayca CD’ye kaydedilmesine olanak sağladı. Hasta arzu ederse, bu CD’nin bir kopyasını doktorundan alıp, hatıra olarak saklayabiliyor. Teorik olarak açık ameliyatların görüntülerinin kaydedilmesi de mümkün. Ancak gerek geniş bir alanda kanlı çalışılması, gerekse görüntü kaydı için daha fazla ekipmana ihtiyaç duyulması bunu zorlaştırıyor.

Pazarlama danışmanı Haluk Doğan (63), 1.5 ay önce safra yolunu tıkayan taşlardan kurtulmak için ameliyat oldu. Kendi deyimiyle meraklı bir doğası vardı. Ameliyatı sırasında olan biteni öğrenmeliydi. Doktorundan ameliyatının CD’sini istedi ve aldı. CD’yi eşi, oğlu ve gelinine de izletmek istedi. Önce sevimli bulmadılar ameliyat görüntülerini izlemeyi, sonra ilgiyle izlediler: "Atari kollarına benzer aletlerle karın içine girilmesi, safra kesesine ulaşılması, yerinden alınması ilginç. Seyretmek, acı biber yemek gibi birşey. Hem yanar hem yersiniz ya..." diyor. Ameliyat CD’sini 3-4 kez seyreden Doğan. Her seferinde yeni bir şey keşfetmiş. 1.5 yıl önce açık kalp ameliyatı geçiren ve mitral kapağı değiştirilen Doğan, "Keşke onun da CD’si olsa da seyredebilsem" diyor.

Reklamcı Canan Çoşkun’un (28) rahmindeki polip, 3 ay önce histeroskopi denilen ameliyatla alındı. Ameliyatı yapan doktoru CD’sini verebileceğini söyleyinceye kadar böyle bir istekte bulunmak aklına gelmemişti. Evine dönünce ilk işi eşiyle birlikte CD’yi seyretmek oldu. "İlk açtığımda biraz ürktüm doğrusu. Biraz da ’bu ben miyim’ duygusu yaşattı. CD’nin verilmesi doktorumun yaptığı ameliyata güvenimi artırdı. Doktorumun anlattıklarıyla, ameliyat görüntüleri birleşince işlem tam olarak kafama oturdu. Ancak daha kanlı bir operasyon olsa aynı rahatlıkla seyredebileceğimi sanmıyorum" diyor.

Serbest çalışan Yasemin Kayalar (35), geçen yıl safra kesesi ameliyatı oldu. Hastane CD’sini verdi. Eşiyle birlikte CD’yi izledi. İsteyenlere de izletti. "Ameliyatı birebir izlemek çok hoş ve ilginç. Laporoskopların girişi, içerideki hareketleri, organın kesilmesi ve ardından çıkarılması... Tıbbın ne kadar geliştiğini anladım" diyor. CD’sini kütüphanesinde, özel arşivinde sakladı. "Bu CD’yi rahat izledim. Ancak sezaryen de olmuştum ve onu bu kadar rahat izleyebileceğimi sanmıyorum" diyor.

Dr. Tansel Turan (Medicana Hastaneleri Kurumsal Pazarlama Koordinatörü)

Yakında rutinleşecek

Hastaya cerrahi işlemlerinin veya anjiyo, endoskopi gibi tetkiklerinin CD’lerini veriyoruz. Eğer hasta talep ederse CD halinde sunuyoruz. Böylece ameliyatta uykudayken, bilmediği, yakınlarının bulunmadığı bir alanda ne olup bittiğini daha sonra izleyebiliyor. CD’ye kaydetmek bizi de güvenceye alıyor aslında. Zaten bu uygulama özellikle ABD’de çok yaygın. Özel sigorta şirketleri, söylenen işlemlerin gerçekten yapılıp yapılmadığını izlemek için talep ediyor. Bence yakın zamanda Türkiye’de de kamu sağlık kurumları ve özel sigortalar hastanelerden CD’leri talep edecekler. CD kaydı ve verilmesi rutinleşecek.

Dr. Meriç Karacan (Jinemed Kadın Hastalıkları Uzmanı)

Hem hasta hem de doktor memnun


Biz son 5 yıldır kamerayla yaptığımız operasyonların kayıtlarını hastalarımıza veriyoruz. Dijital ortama kaydederek 2 amaca ulaşıyoruz. Biz doktorlar, daha sonra bu filmleri inceleyerek yaptıklarımızı tekrar değerlendirebiliyoruz. Hastalarımızın da, yapılan işleme güveni artıyor. Hastalar kendilerine uygulanan operasyonları net görebilmekten mutlular. Bazı durumlarda kayıtları birlikte izliyor, yaptıklarımızı daha detaylı anlatıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!