Allianoi’yi görmek için belki son şans

Güncelleme Tarihi:

Allianoi’yi görmek için belki son şans
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00

Bergama yakınlarındaki antik kent Allianoi’de 1998 yılında başlayan kazılar, sadece bölgenin arkeolojik bir hazine olduğunu göstermekle kalmadı; Allianoi’nin Yortanlı Barajı suları altında kalma tehlikesine de dikkat çekti. Doğa Turizm, Atlas Dergisi ve Doğa Derneği, şubat ayında bu tehlikenin gerçeğe dönüşme riski olduğu için, Allianoi’ye bir sadakat gezisi düzenlemeye karar verdi. İzmir ve İstanbul’dan dileyenlerin katılabilecekleri günübirlik gezi, Allianoi’yi görmek için son fırsatınız olabilir.

Bergama-İvrindi yolu üzerinde bulunan Paşa Ilıcası, bundan 10 yıl kadar önce, çok tanınmış bir yer değildi. 1998 yılında, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Ahmet Yaraş başkanlığında yapılan kazılar ile, Romalılar tarafından yapılmış bir kaplıca kenti olan Allianoi’nin varlığı kamuoyunda duyuldu. Şu ana kadar sadece yüzde 20’si kazılan kentten, aralarında Nymphe heykeli, ilaç ezme paletleri, sağlık tanrısı Asklepios’a adanan sunaklar ve çeşitli tıp aletlerinin de bulunduğu birçok eser çıkarıldı. Fakat daha ilk günden itibaren, Allianoi’nin başında, Hasankeyf gibi, sular altında kalma tehlikesi vardı.

Eğer Yortanlı Barajı faaliyete geçerse, Allianoi’nin tamamen baraj gölünün altında kalacağı senelerdir biliniyor. Ama geçtiğimiz aylarda, "İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"nun aldığı bir kararla, artık bu tehlikenin her an gerçekleşme riski var. Çünkü karara göre, şubat ayında baraj içinde su tutulmasının önü açıldı. Zaten şu an, kazı merkezinde bulunması gereken bekçilerin de işine son verildi. Bu yüzden Doğa Derneği, Hasankeyf ve Kaz Dağları’nın ardından üçüncü sadakat yolculuğunu Allianoi’ye düzenlemeye karar verdi.

Geziye, Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken ve Atlas Dergisi Arkeoloji Editörü Dr. Necmi Karul gibi deneyimli isimler de katılıyor. Fakat Allianoi ile ilgili bilgileri, en yetkili ağızdan, Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Dr. Ahmet Yaraş’tan alıyorsunuz. Kazı çalışmalarının arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, tıp, farmakoloji ve hidroloji bilimleriyle ilgili önemli sonuçlarını öğrenmeden önce, Dr. Ahmet Yaraş liderliğinde, Allianoi’ye olan sadakatinizi bir basın bildirisi aracılığıyla dile getiriyorsunuz. Sonra antik şehir gezisi başlıyor.

İlk durağınız, dünyanın en büyük, en sağlam kalabilmiş ve içinde hálá sıcak su bulunan Roma ılıcası. 9 bin 600 metrekarelik bir alana yayılan ılıca, iki havuzdan oluşuyor ve restorasyonu hálá devam ediyor. Havuzlardan bir tanesinin üstü kapatılmış. Kapalı bir alan olduğu için, oluşan buhardan, suyun sucaklığını rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Zaten antik kentin en önemli özelliği doğal bir hamam olması. Yortanlı Çayı’nın kenarından çıkan kaynar su pınarları, bu bölgenin yüzlerce yıldır sadece hamam olarak değil, şifalı suları ile bir kaplıca ve tedavi merkezi olarak da hizmet vermesini sağlamış.

ROMA KALINTILARI KIZILÇAM ORMANLARI

Bunun dışında Bizans’tan kalma bir nekropolü, yani mezarlığı gezebileceksiniz. Roma döneminde yapılmış çeşitli geniş caddeler, iki tane köprü ve bir kiliseyi görmeniz de mümkün olacak. Allianoi, kızılçam ormanları, tarım alanları ve meraların arasında yer alıyor. Bu yüzden gezi boyunca çok hoş bir doğa manzarasının içinde olacaksınız. 3 Şubat Pazar öğle saatlerinde dönüş yolculuğu başlıyor. İstanbul’a dönenlere Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken eşlik edecek ve yol boyunca Anadolu doğasını tanıtıcı bilgiler verecek. Akşam yemeğini Susurluk’ta vereceğiniz molada yiyebilirsiniz. Akşam saat dokuzda İstanbul’a varılması planlanıyor.

BU GEZİYE NASIL KATILABİLİRSİNİZ?

Kár amacı güdülmeden yapılan geziye İstanbul ve İzmir’den katılmak mümkün. Yolculuk İzmirliler için 3 Şubat sabahı, saat 07.00’de Hilton Oteli’nin önünde başlıyor. İstanbul’dan gitmek isteyenler içinse yola çıkış tarihi 2 Şubat gecesi. Allianoi’ye doğru otobüs yolculuğunuz saat 23.30’da Taksim, 24.00’te Kadıköy Evlendirme Dairesi’nden başlıyor. Susurluk’ta verilen bir mola ile beraber toplam yedi saat süren yolculuğun ardından, Bergama’ya varıyorsunuz. Bergama’da ilk işiniz, güzel bir kahvaltı yapmak. Sıcak bir bardak çay ile yolun yorgunluğunu üstünüzden attıktan sonra, kısa bir süre Bergama’nın tarihi sokaklarında gezebilirsiniz. Saat 10.00’da, İzmir’den gelen ekip ile birleşerek Allianoi’ye doğru yola koyuluyorsunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!