Allah sizi ıslah etsin oğlum

Güncelleme Tarihi:

Allah sizi ıslah etsin oğlum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 00:00

Oyuncu Ümit Olcay’ın (36) ilk sinema filmi ‘Bendeyar’ 14 Ekim’de vizyona giriyor. Telepati yoluyla düşmanlarını alt eden Müslüman süper kahraman Bendeyar’ın ilginç hikayesini, bir telefon kulübesinden Matrix’e bağlanıp konuştuk.

Haberin Devamı

Bendeyar filminde nasıl bir karakteri canlandırıyorsunuz?
- Bendeyar Farsça bir kelime ve ‘Allah’a kul’ anlamına geliyor. Filmin başında karakterimin adı Afşin. Devlet adına çalışan gizli bir ajan. ABD ajanları tarafından üzerinde birtakım oyunlar oynanıyor. Hapse gönderiliyor. Ve bir bilge karakterle aynı hücreye düşüyor. Bu adam onu içinde sabır, Mevlevi felsefesi ve İslamiyet olan Bendeyar’a götürüyor. Telepatik özel yetenekler kazanıyor.
Telepati yoluyla zihin okumanın İslam’da yeri var mı?
- Burada fantezi dünyası var. Altıncı hissin yüksek versiyonu. İki tarafın birbirinin zihnini etkilemesi üzerine bir güç. 11 Eylül saldırısından sonra ‘99’ adlı çizgi romandan beri İslami kesim kendine hiç süper kahraman yaratmadı. Bizimkinin özel bir kostümü olmamakla beraber, bir-iki sahnedeki uzun deri ceketinden sonra süper kahraman benzetmesi yapıldı.
O zaman biraz Matrix’e mi özendi?
- Senaristlerin kafalarında öyle karizmatik bir güç yaratmak istedikleri kesin!
Örümcek Adam’ın ağları, Batman’in güçlü teknolojisi var. Peki Bendeyar’ın?
- Kendi içinde düşsel ve inançsal bir gücü var. Telefon kulübesine girip Süperman gibi dönerek bir anda kahraman olmuyor.
Madem telepati yapıyor neden elinde silah tutuyor?
- Film, ‘İyilik evrensel, öldürmek kötü bir şey’ diyor. En önemli mesajı İslam terör dini değil, aşk ve sevgi dinidir. Bendeyar kimseyi de öldürmüyor.
Karşınıza Örümcek Adam ya da Süperman gelse Bendeyar onları yenebilir mi?
- “Allah sizi ıslah etsin oğlum. Uçmakla, tırmanmakla olmaz” der (Gülüyor).
Büyük bir savaşta Bendeyar karakteri bir süper kahraman kanka seçse kimi seçer?
- Bir yerlere çabuk yetişmek için Süpermen’i seçebilirdi.
Sizin de oyuncak bebekleriniz çıkar mı?
- Müslüman kahraman olarak yaratılan bir karakterin maketlerinin olması putperest mantığının uyuşmadığı İslamiyet’e ters düşer.

Haberin Devamı

MEDİNE’DE ŞÜKÜR GALASI

Bendeyar ‘Çağrı’ filminin yerini alır mı? Artık ramazanlarda tekrar tekrar Bendeyar mı seyredeceğiz?
- ‘Çağrı’ olmak kolay değil. Anthony Quinn olma konusunda da ‘haşa’ diyorum.
Bu filmden beklentiniz nedir?
- Bazı arkadaşlarım “kült olabilir” diyor. Yaklaşık 200 kopyayla vizyona girecek. 40 kopya yurtdışında olacak. Gişe başarısı düşünülüyor.
Peki Bendeyar’dan sonra bir gay rolü gelse çekinir misiniz?
- Çekinir miyim? Papaz rolünde de oynarım. Örneğin, 2 Aralık’ta vizyona girecek ‘Entelköy’ filminde 80 sonrası bir solcuyu canlandırıyorum. Ben oyuncuyum.
‘Bendeyar’a mı yoksa ‘Entelköy’ filmindeki solcuya mı daha yakınsınız?
- İnançların özel olduğunu inanıyorum. Müslüman bir kavimde doğdum. Bu kavmin içinde yaşadığım için bütün inançlarına da saygı duyuyorum ama hikayeyi kendime göre okuduğum bir taraf var. ‘Entelköy’deki solcu bakış açısına da uzak değilim. Önemli olan iyi insan olmak.
Filmin Medine galası ne zaman olacak?
- Mart ayında hurma bahçesinde Şükür Galası olacak. Ama detaylarını bilemiyorum.

Haberin Devamı

ATEİSTLER DE SEYREDECEK Mİ

Yapımcı ve yönetmene “Bu filmle sinemaya ateistleri ya da başka dindeki insanları da sokmak gibi bir hedefimiz var mı?” diye sordum. “Amacımız propoganda mı yapmak?” diye düşündüm. Filmimiz Türk yapımı ama yönetmenimiz Amerikalı Joel Leang, ona güvendim. Onun yerine iddialı inançlar taşıyan Müslüman bir yönetseydi filmde olmak istemezdim. Joel tarafsızdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!