All blacks efsanesi

Güncelleme Tarihi:

All blacks efsanesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2005 00:00

Ragbi denince herkesin seyretmek istediği, ancak hiçbir takımın karşılaşmak istemediği şampiyonlar şampiyonu Yeni Zelanda milli takımı All Blacks, 2007 Dünya Şampiyonası’nın da favorisi. Yeni Zelanda Ragbi Milli Takımı All Blacks formasını giymiş en başarılı oyunculardan biri olarak tarihe geçen John Kirwan anlatıyor: ‘All Blacks’te oynamak Güney Yarıküre’de doğan her erkek çocuğunun en büyük hayalidir.

’ Üç yıl önce ‘Yüzüklerin Efendisi’ filminin galası için Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’ daydım. Televizyonda All Blacks’in ezeli rakibi Avustralya ile maçı vardı. Onurlu ragbi milli takımlarına gönül veren halk sokakları adeta terk etmişti. Dört milyon Yeni Zelandalı, çoğu Maori yerlilerinden oluşan All Blacks’in büyük bir sürprizle yenilmesini izledi. Ertesi gün Başbakan Helen Clark başbakanlık sarayında asık suratıyla ‘All Blacks herkese yenilir ama Avustralya’ya mağlup olmak doğrusu onurumuzu kırar, son derece üzgünüm’ diye karşılamıştı beni.

All Blacks’i ulusal spor ragbiyle özdeşleştiren, Maori yerlilerinin ünlü Haka dansı. Milli maçlar öncesi ulusal marş, ‘God Defend New Zealand’ (Tanrı Yeni Zelanda’yı korusun) daha dinlenmeden takım sahanın ortasında Haka dansını yapar. Bu dans oyuncuların konsantre olmasını ve galibiyete odaklanmasını sağlıyor. Roma’da da İtalya-Yeni Zelanda maçı öncesi All Blacks’in bu şovunu seyrederken değil saha, tribünlerdeki zemin adeta titredi tepinmelerinden.

Roma’daki Yeni Zelanda büyükelçiliğinin rezidansındaki kokteylde All Blacks oyuncularıyla sohbet ediyoruz. Takımda sadece iki beyaz oyuncu var. Ali Williams ve Doug Halett: ‘Her Yeni Zelandalı çocuğun düşünü gerçekleştirebilen ender kişileriz. Ama Maori yerlisi takım arkadaşlarımızın yanında sırıtmamak için iki, hatta üç kat daha fazla çalışmamız gerek. Kevin Maulam ‘Bu sporda önce kendi başımıza, sonra toplu antrenman yaparız. Bir araya gelince azmimiz ve savaş isteğimiz dost, takım ve arkadaşlık tanımaz’ diye anlatıyor hırslarını. Maçlar çok sert geçiyor. ‘Maçlardan sonra vücudumuzdaki morluklar formanın karasını gölgede bırakabiliyor’ diyorlar.

Defalarca Gelibolu’daki Şafak Ayini için Türkiye’ye geldiğini hatırlatan antrenör Wayne Smith ‘Aslında ragbi tam Türklere göre de bir spor. Ata sporunuz güreş ve savaşma yeteneğiniz bir araya gelirse Türkiye ragbide söz sahibi olabilir’ diyor. Neden olmasın?

HAKA DANSI:

Maori geleneği ve inancına göre Güneş Tanrısı Tama-nui-to-ra’nin iki karısı varmış. Biri yaz mevsiminin tanrıçası Hine-raumati, diğeri ise kış tanrıçası Hine-takurua. Güneş tanrısı Tama-nui-to-ra ve Hine raumati’nin oğlu Tane-rore’nin yaz günlerindeki ateşli hareketleri simgeleyen bu dansın mimarı olduğuna inanılıyor. Dans sırasında ellerin sürekli titretilmesi ateşli ve sıcak havayı simgeliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!