Akyavaş, Galeri Nev'de

Güncelleme Tarihi:

Akyavaş, Galeri Nevde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 12:29

Ankara Galeri Nev, yeni sezona Erol Akyavaş sergisi ile başlıyor. Bu, sanatçının ölümünün ardından Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen retrospektiften bu yana açılan en kapsamlı Akyavaş sergisi. Sanatçının yapıtları 26 Ocak le 27 Şubat tarihleri arasında izlenebilecek.

Haberin Devamı

Sergide, 1970’li, 80’li ve 90’lı yılların tarihini taşıyan pek çok önemli yapıt yer alıyor. Ayrıca, Akyavaş’ın 1987 yılında Paris’te gerçekleştirdiği ve bir örneği British Museum koleksyionunda bulunan litografi dizisi “Miraçnâme” de, aradan geçen yirmi yılın ardından yeniden sergileniyor.

Erol Akyavaş resme Güzel Sanatlar Akademisi, Bedri Rahmi atölyesinde başladı. 1950 – 1953 yılları arasında, Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nin yaz çalışmalarına katıldı. Paris’te André Lhote ve Fernand Léger ile çalıştı. Cercle et Carré ve Salon des Réalités Nouvelles sergilerine katıldı.

Fransa’nın ardından Amerika’ya giden sanatçı, Illinois Institute of Technology’de Mies Van Der Rohe ile mimarlık eğitimi gördü. Mezuniyetinden kısa bir zaman sonra, New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), “Padişahların İhtişamı” adlı tablosunu koleksiyonuna dahil etti; eser ertesi yıl MoMA’nın “Modern Resmin Tarihi” sergisinde yer aldı.

Akyavaş, Galeri Nevde


Resmin yanısıra mimarlık üzerine çalışmalarını da sürdüren Erol Akyavaş’ın 60’lı yılların ortalarında Kapadokya Oteli için yaptığı çizimler, yirmi yıl sonra Ağa Han ödülünün finalisti oldu.

Haberin Devamı

Eserleri 1955 yılından itibaren Amerika’nın çeşitli müzelerinde sergilenen Akyavaş’ın, 1968’de Cleveland Müzesi’nde kişisel sergisi açıldı. Daha sonraki yıllarda Akyavaş’ın kişisel sergileri, aralarında New York, Londra, Paris ve İstanbul gibi önemli sanat merkezlerinin de bulunduğu pek çok kentte düzenli olarak devam etti. Akyavaş’ın eserleri en son 18 Mayıs – 3 Eylül 2006 tarihleri arasında British Museum’da gerçekleştirilen “Word into Art” başlıklı sergi kapsamında Londralı izleyicilere sunuldu.

Galeri Nev
Gezegen Sokak No: 5
06700 GOP/Ankara
Tel: 312.437 93 90
www.galerinev.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!