AKUT kızları işbaşında!

Güncelleme Tarihi:

AKUT kızları işbaşında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Her birinin kendi işi, özel bir hayatı var; ama kurtarma vakti gelince herşey geride kalıyor.

ELLE Dergisi Ekim sayısında birbirinden ilginç konuların yanısıra son dönemin en çok konuşulan ekibi ‘‘AKUT’’un kadınlarıyla bizi tanıştırıyor! Yaklaşık 350 üyeye sahip olan AKUT'ta görevli kadınlar 12 kişiden oluşuyor. Yaşları 23 ile 38 arasında değişen bu kadınların bizlerden tek farkı var: Onlar dünyanın herhangi bir yerinde bir felaket olduğunda işlerini bıraktıkları gibi kurtarmaya gidiyorlar... İşte kadın erkek ayrımı olmayan AKUT’un cesur ve güzel üyeleri...

Gencecik insanların kurmayı akıl ettiği AKUT, şimdiye kadar afet eğitimi konusunda kendisini yetiştirmiş ve organize olmuş belki de tek sivil örgüt. Yaklaşık 350 üyeye sahip olan AKUT’ta görevli kadınlar ise 12 kişiden oluşuyor. Yeri geldiğinde çok ağır koşullarda görev alan bu kadınların bizlerden tek farkı, hayatlarında öncelikli olarak AKUT’un yer alması. İşleri ve özel ilgileri her zaman AKUT’a göre ayarlı. Bu yüzden de işe girerken bile herhangi bir felaket durumunda her an olay yerine gidebilecekleri koşulunu öne sürüyorlar.

Deprem gecesi nasıl toplandıkları çok önemli. İç mimar Ebru Atalay, Avrupa yakasındaki üyelerin telefonların kesilmesi nedeniyle birbirleriyle haberleşememelerine rağmen iki saat sonra Nasuh Mahruki’nin evinde toplandıklarını belirtiyor. Nasuh’un üç katlı evinde derneğin tüm malzemeleri hazır bulunuyor. Bazı operasyonların gerçekleştirilebildiği tam teçhizatlı bir ambulans ise başka bir arkadaşlarının evinde bulunuyor. Diş doktoru Hale İşler, o kişinin aynı zamanda rotayı çizip belirlediğini ve organize olmalarını sağladığını belirtiyor. Grafik tasarımcı Rengin Büyükakıncı da Anadolu yakasındaki ekibin haberleşmeyi sağlayamayınca radyodan alınan bilgilerle Halkalı yönünden yola çıktığını söylüyor.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

AKUT’ta kadın erkek ayrımı olmadan herkes kapasitesine göre görev alıyor. Zaten bir yıllık geçici üyeliğin sonunda üyeler yeteneklerini ölçmüş ve neler yapabileceklerini öğrenmiş oluyorlar.

Sosyoloji öğrencisi Fulya Sezer; ‘‘Bizde insanlara yardım etmek de, enkazın altından birini çıkarmak da aynı’’ diyor.

Pedagog Nergis Tekin, aldığı eğitim nedeniyle AKUT’a teşekkür borçlu olduğunu söyleyerek; ‘‘Kişi olarak benim hayatıma bambaşka bir yön getirdi AKUT. Empati yani karşıdaki kişinin duygularını anlayabilme düzeyinin çok yüksek olması lazım. Bence AKUT’taki insanları bir arada tutan özellik de bu’’ diyor. Prodüksiyon amiri Selin Beşkardeş, AKUT, işi ve okulu arasında o kadar yoğunmuş ki erkek arkadaşı bu yüzden onu terk etmiş. Selin aynı zamanda konservatuvarda kemençe çalıyor.

Derneğin kurucularından ve eğitmen Mehmet Tanrısever’in kızkardeşi Esin Tanrısever ise çocukluğundan beri arama-kurtarma çalışmalarının içinde. İç mimar Ebru Atalay için hayattaki en büyüt tatmin AKUT’la katıldığı kurtarma çalışmaları. Reklamcı Nurçin Yurtsever de benzer duyguları enkaz çalışmaları sırasında yaşamış. İşletmeci Ceyda Kelleci pekçoğu gibi hayatında ilk defa deprem sonrasında kurtarma çalışmalarına katılmış. Diş doktoru Hale İşler, muayenehanesine AKUT’tan daha az zaman ayırdığı için önceden çok eleştirildiğini ve insanların bu tür uğraşlara gereksiz gözüyle baktıklarını dile getiriyor. Grafik tasarımcı Rengin Büyük akıncı, bu işe bir yerinden bulaşan herkesin hayatındaki önceliklerin de değiştiğini vurguluyor.

Fulya Sezer, 25

Esin Tanrısever, 26

Rengin Büyükakıncı, 29

Nergis Tekin, 37

Selin Beşkardeş, 23

Ceyda Kelleci, 23

Ebru Atalay, 23

Nurçin Yurtsever, 24

Hale İşler, 35



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!