Akciğer kanseri korkutarak yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Akciğer kanseri korkutarak yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 10:57

Sigara içen kişilerin sayısının artmasına bağlı olarak Türkiye'de akciğer kanseri vakaları da artıyor.

Haberin Devamı


Türk Akciğer Kanseri Derneği(TAKD) tarafından, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin bilimsel katkılarıyla düzenlenen Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi "Uzlaşıya Doğru" Sempozyumu 5 - 7 Kasım 2009 tarihleri arasında Pamukkale’de gerçekleştirildi.

TAKD ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, akciğer kanserinin erkeklerde kanserden ölümlerin başında geldiğini, kadınlarda ise 6. sırada yer almakta olduğunu belirterek, nedenleri arasında birinci sırayı sigara almaktadır diye konuştu. Dr. Özdemir, “Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre akciğer kanserli hastaların yüzde 80’i sigara içen, yüzde 10’u bırakmış, yüzde 10’u ise içmemiş hastalardan oluşmaktadır” dedi.

"TÜRKİYE'DE SİGARA İÇME ORANI ERKEKLERDE YÜZDE 50, KADINLARDA YÜZDE 18"

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özdemir, “Ülkemizde erkeklerin 2/3’ü, kadınların ise 1/4’ü sigara içmekte olduğunu, sigara içenlerde akciğer kanseri dışında; ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu ve mesane kanserine yakalanma olasılığı çok yüksek” diye bilgi verdi.

Türkiye’de her yıl 20.000 yeni akciğer kanseri tanısı konulduğunu tahmin ettiklerini, bu hastaların sadece ortalama % 15’inin erken evrede yakalanabildiğine dikkat çeken Özdemir, “Bu oran A.B.D.’de yüzde 30 civarında. Erken evrede ameliyat olabilenlerin hastalıktan kurtulma şansı yüksek. İleri evrede ise hastaları uzun ve yorucu bir tedavi süreci bekliyor. Bu evrede birkaç tedavi modelin kombinasyonu gerekebiliyor. Türk Akciğer Kanseri Derneği olarak Pamukkale'de düzenlediğimiz bu sempozyumda multidisipliner yaklaşımla bu konudaki son gelişmeleri hekimlerimizle tartıştık” dedi.

Pasif içicilik ile de akciğer kanserinin bir tipinin görülme sıklığı arttığının altını çizen Dr. Özdemir, “19 Temmuz’dan sonra tüm kapalı ortamlarda sigara ve benzeri tütün ürünlerinin yasaklanmasını destekliyorum. İyi bir denetim mekanizması kurulmalı ve tüm kapalı ortamlarda uygulanmalıdır. Bir başka tedbir olarak da tütün ürünlerinin vergilerini yükseltip fiyatlara olduğu gibi yansıtılması sağlanabilir” diye ifade etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Nezih Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigara içenlere sesleniyoruz; içmeye devam ederseniz; Kalp krizi ve kanserden ölme olasılığınız ortalama 20 misli artar. Akciğerleriniz yıllar içinde iflas eder, nefes darlığından yürüyemez hale gelirsiniz. Kol ve bacaklarınıza giden damarların tıkanmasına bağlı riskli ameliyatlara maruz kalabilir, hatta bu uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Cinsel performansınız azalabilir ve hatta kısır kalabilirsiniz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!