Ağrı kesiciyle ilgili ürküten araştırma

Güncelleme Tarihi:

Ağrı kesiciyle ilgili ürküten araştırma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 15:56

İsviçre'de bin 429 hastanın verilerinin incelendiği bir araştırmaya göre, reçetesiz alınan birçok ağrı kesici, uzun süreli kullanıldığında başta yaşlılar olmak üzere, bünyesi hassas olanlarda inme ve kalp krizi riskini artırıyor.

Haberin Devamı

İngiliz Tıp Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre etken maddesi “ibuprofen” olan ağrı kesici ilaçlar, inme riskini 3 kat artırıyor. “Diclofenac” ve “etoricoxib” içeren ilaçlar ise kalp krizi ve inmeden ölme riskini 4 kat artırıyor.

Araştırma İsviçre'deki Bern Üniversitesi bilim insanları tarafından yapıldı. Araştırmayı yapan ekibin başkanı İsviçre'deki Bern Üniversitesi’nden Prof. Dr. Peter Juni, çok kronik ağrıları olduğu için sürekli ilaç alan ve kalple ilgili sağlık sorunu olan yaşlıların risk altında olduğu vurgulayarak “Eğer sadece başınız ağrıdığında ilaç alıyorsanız, 65 yaşın altındaysanız, kalp hastalığınız yoksa, kolesterol verileriniz normalse ve sigara içmiyorsanız sorun yok.” dedi.

Açıklamaya göre aşırı derecede ağrı kesici kullanımı, bağımlılık da yapıyor. Özellikle orta yaş ve sonrasında görülen sık ağrı kesici kullanımı, bilim insanları tarafından alkol ve sigara bağımlılığı gibi kişinin kendi kendine asla vazgeçemediği ve tedavi gerektiren bir sağlık sorunu olarak görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!