Ağız alerjisine neden oluyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ağız alerjisine neden oluyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, nadir görülen bir alerji türü olan "ağız alerjisi"ne elma, havuç, patates, domates, salatalık, kavun, karpuz, muz, armut ve şeftali gibi sebze ve meyvelerin neden olduğunu bildirdi.

Prof. Küçükusta, alerjinin, en çok deride kaşıntı ve kabarmalar, hapşırma ve nezle, akciğerlerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığı, sindirim sisteminde bulantı, kusma ve ishalle kendini belli ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Son yıllarda giderek daha fazla görülmeye başlanan bu alerji sadece ağızda ortaya çıkan alerjidir. Ağız alerjisi, bazı sebze ve meyvelerin yenmesinden sonra ağız ve boğazı ilgilendiren belirtilerle başlar. Önce, dudak, dil ve yanak mukozasında sızlama ve kaşınma olur. Hastaların yüzde 50’sinde dudaklar şişer. Birçok hastada boğazda kaşıntı, yanma ve sertlik hissi vardır. Bazen yüzde kızarma, yanak mukozasında kabarcıklar da görülebilir."

Belirtilere neden olan sebze veya meyvenin yenmemesini öneren Prof. Dr. Küçükusta, bazı hastalarda polenlere karşı yapılan aşı tedavisinin hastalığı geriletebildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!