Afrika sıcağı güneyi kavuruyor

Güncelleme Tarihi:

Afrika sıcağı güneyi kavuruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Tuğrul SARITAŞ / ANTALYA, (DHA)
Haberin Devamı

Afrika'dan gelen ve geçen hafta sonundan itibaren etkisini göstermeye başlayan sıcak hava dalgası, Antalya'yı da kavuruyor. Gölgede 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığı, güneşte ise 46- 47 dereceye kadar yükseliyor. Deniz suyu sıcaklığı 26 derece olan turistik kentte, nem oranı da yüzde 60-70'e kadar çıktı. Meteoroloji uzmanları, sıcakların önümüzdeki günlerde de devam edeğini bildirirken, doktorlar vatandaşları, bunaltıcı sıcakta dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tatil için Akdeniz bölgesini seçen yerli ve yabancı turistler, her geçen gün daha da artan hava sıcaklıkları nedeniyle su parklarına ve plajlara akın etti. Şehir merkezindeki su eğlence parkları Aqualand ve Aquapark, tatilcilerle dolup taşarken dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili de sıcaktan bunalanlarla tıklım tıklım oldu.

Sağlık Bakanı'ndan aşırı sıcak uyarısı

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, güneşte fazla kalınmasının beyin ödemine kadar varan ciddi güneş çarpmalarına neden olduğunu belirterek, ‘‘Çok sıcak olduğu zaman, öğle saatlerinde güneşe çıkmayın. Geniş kenarlıklı şapka ve açık renk giysiler giyin’’ dedi. Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana geldiğine dikkat çeken Durmuş, ‘‘O bakımdan araç kullananların mola vererek dinlenmeleri, aşırı süratten kaçınmaları gerekir’’ diye konuştu. Durmuş, Bakanlık'ta, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunların altını çizdi:

Tüm yurdu etkisi altına alan aşırı sıcaklar yaz gribi benzeri durumlar ortaya çıkarabilir ve vücut dengesini bozabilir. Normalde bahardan yaza, her gün derece derece geçilmesi beklenirken, birden bire 10 derece değişiyor, ısı 10 derece artıyor. Bu, vücut dengesini bozar.

Güneşte fazla kalınması beyin ödemine kadar varan ciddi güneş çarpmalarına, gece yaşanan soğuklar ise zatürreeye varan üst solunumyolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle gündüz aşırı sıcak olsa bile geceleri düşünerek giysilere dikkat edilmeli.

Güneşlenme ihtiyacı hissedenlerde, vücutta bulunan benlerin büyüme riski var. Ültraviyole ışınları aşırı alındığında, cilt kanserlerini provoke eder. Vatandaşlar, herhangi bir ben büyümesi gördüklerinde derhal bir cerraha görünmeli ve bu benleri kısa sürede aldırmalı.

Aşırı ısıda, Türkiye gibi bir ülkelerde araç klimaları iyi olmadığı için, sürat yapılıyor. Trafik kazalarının büyük çoğunluğu, haziran, temmuz ve ağustos aylarında oluyor. O bakımdan araç kullananların zaman zaman mola vererek dinlenmeleri, aşırı süratten kaçınmaları, pencereyi açarak, 'klima yapıyoruz' diyerek, gaza basmamaları gerekir.

Kızartmalara hayır meyve sebzeye evet

DİYET uzmanları, sıcak havalarda karbonhidrat içerikli yiyeceklerden uzak durulmasını, sulu gıdaların tercih edilmesini önerdi.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Başdiyetisyeni Ayça Tura, artan sıcaklarla birlikte yiyecek ve içeceklerin dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

Su, meyve ve sebze tüketimi artırılmalı. Karbonhidrat içeren yiyecekler, kızartma gibi yağlı yiyecekler vücudu ağırlaştırır, kalbe fazla yük bindirir ve vücuda zarar verir.

Terleme yoluyla vücutta tuz kaybı olur. Yüksek tansiyon riski olmayan kişilerin tuz almaları ideal olur.

Alkol tüketimi kalbi yorar. Yazın alkol alımını düşürmek gerek.

Kalp-damar hastası olanlar, yaşlılar, bebekler ve hamileler, hipertansiyonu olanlar aşırı sıcakta risk grubu oluşturur. Özellikle bu grupların beslenmeye dikkat etmesi gerekir.

Özellikle bebekler çok su kaybeder, su tüketimlerinin artırılması gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!