Adıyaman için 'GAP Vegas' önerisi

Güncelleme Tarihi:

Adıyaman için GAP Vegas önerisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 11:22

Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zafer Ersoy, turizm işinde en büyük gelirin kumardan elde edildiğini belirterek, “Las Vegas gibi ‘GAP Vegas’ ilan edilebilir. Türkiye’de üç bölge yapalım, buna izin verelim. Adıyaman bu işe talip. Kumar nedeniyle 50 milyar dolar paramız dışarı gidiyor. Benim vatandaşım oynamasın” dedi.

Haberin Devamı

Bu uçuk fikrini Mesut Yılmaz’ın Başbakan olduğu dönemde de dile getirdiğini ancak bazı siyasi çevreler tarafından tepki topladığını aktaran Ersoy, şunları anlattı:

"Türkiye’de üç bölge yapalım. Bu bölgelere izin verelim. Ama Türk insanı girmesin. Ben o zaman dedim ki birine biz talibiz. Gelin GAP Vegas yapalım. Adıyaman olarak da biz böyle bir merkez olmayı kabul ediyoruz. Dünyada en çok kumar oynayan ülke İsrailliler. Yılda 50 milyar dolar paramız dışarıya gidiyor. Yani girmesi gereken para Kıbrıs’a gidiyor, Romanya’ya gidiyor? Tamam yine benim vatandaşım oynamasın, ama yabancı vatandaşlar gelsin oynasın"

Ersoy, İsrail’de kumarhane olmadığını ancak Filistin’de gelir getirdiği için kumarhane açıldığını, kendi vatandaşına oynatmadığını vurgularken, Adıyaman’da açılması halinde kumar oynamaya gelecek İsraillilerin 30 bin, 50 bin dolarını bırakıp gideceğini kaydetti.

Haberin Devamı

"BELKİ KAFAMA SIKACAKLAR AMA..."

Ersoy, “Bunu her babayiğit de söyleyemez, ben söylüyorum. Yarın belki de kafama sıkacaklar, ‘bu memleketi sen kumarcı mı edeceksin’ diye. Ahlaki doğrular içerisinde ekonomik kalkınmayı çiziyorum. Bu futbol olabilir, bu kumar sektörü olabilir. Güzel bir kalkınma modeli olabilir. Yani turizmde kümelenme yaptığınız zaman bunların hepsi masaya yatırılacak. Bunlar hepsi benim fikrim. Ama belki başka bir turizmci diyecek ki ben ölürüm de ?Harran’daki, Urfa’daki otelciler gibi- beş yıldızlı otelde içki vermem. Bu da onun mantığı” diye konuştu.

Turizmi geliştirmek için öncelikle turizm ve otel işletmecileriyle bir araya geleceklerini ve belirli bir strateji çizeceklerini aktaran Zafer Ersoy, turistle muhatap olan restorancı, otelci, barcı, minibüsçü, Nemrut Dağı’nda bira, kola satanlar, garsonlar bunları eğitimden geçireceklerini söyledi. Ersoy, Turizm Geliştirme Vakfı kurma planları bulunduğunu, bu vakfın denetleme görevi üstleneceğini belirterek, kümelenmeye Mezopotamya bölgesi olan Nevşehir’den, Gaziantep’ten, Adıyaman’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan, Van’dan başlayacaklarını söyledi. Ersoy, turizmde kümelenme çalışmalarını henüz pratiğe geçirmediklerini, konuşma aşamasında olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’NİN ÇİN’İ ADIYAMAN”

Adıyaman’ın tekstilde yaptığı kümelenme modeliyle birlikte Türkiye’nin üretim merkezi olduğunu kaydeden Zafer Ersoy, İstanbul’un “moda merkezi” , Adıyaman’ın da “Türkiye’nin Çin’i” olarak nitelendirdi. “İstanbul’dan Çin’e, Romanya’ya, Bulgaristan’a giden insanlar var oraya gideceklerine Adıyaman’a gelmeliler” dedi.

Dünyada hem petrol, hem enerji, hem de turizmi içinde barındıran sayılı kentlerden birinin Adıyaman olduğuna dikkat çeken Ersoy, bunların bulunduğu bir kentte kişi başına düşen milli gelirin hala 918 dolarlarda olduğunu kaydetti. Ersoy, kamu yatırımlarının yetersiz kalmasının bu unsurların yeterince kullanılmasını engellediğine işaret ederek, “Bu coğrafyada üretilen enerjinin yüzde 2’sini bu bölgeye versin. Ben burayı Paris yapayım. Daha yaşanabilir ve modern kent olabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!