Acil durum bakımları

Güncelleme Tarihi:

Acil durum bakımları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:00

Fazla güneşlenmekten kuruyan saçlar, soyulan bir cilt, aşırı sıcaklardan kaynaklanan sivilceler... İşte böylesi tatsızlıklarla nasıl savaşacağınızı ve acil durumlarda nelerin yardımcı olabileceğini Seninle Dergisi araştırdı.

Aniden beliren sivilceler

Daha dün cildiniz mükemmel görünüyordu ama sabah bir baktınız ki alnınızda sivilceler belirivermiş! Bu sivilceler, genellikle güneş ve güneş kremlerinin içindeki yağlardan kaynaklanır. Terlediğimiz için cilt daha da çok tahriş olur. Bunu önlemek için cildinizi belirli aralıklarla ıslak mendille silin ve yağsız güneş koruma losyonları ile nemlendirin.

Kızarık gözler

Rüzgar, güneş, klor ve tuzlu su, hassas gözlerde kızarıklıkların ortaya çıkmasına yol açar. Bu sebeple, sahilde mutlaka güneş gözlüğünüzü ve suya girerken de deniz gözlüğünüzü takmayı unutmayın. Böyle bir durumla karşılaştığınız takdirde de suyla dolu bir kasenin içine buz küpleri koyun ve kısa bir süre yüzünüzü açık gözlerle bu suyun içine daldırın. Ayrıca, akşamları gözünüzün altına yeşil veya bej rengi kalem uygulayarak, kızarıklıkları görüntü olarak yok edebilirsiniz.

Güneş alerjim var!

Güneş alerjisine kadınlarda daha fazla rastlanır. Bunun nedeni, genellikle serbest radikaller üreten UVA ışınlarıdır. Hücrelerimizin maruz kaldığı bu büyük saldırıya cilt; dekoltemizde, kollarımızda ve bacaklarımızda şiddetli kaşınma hissiyle karşılık verir. Mutlaka yüksek faktörlü güneş kremleri ve yağsız jeller kullanmaya başlayın. Ayrıca sudan çıktıktan sonra normal suyla duşunuzu alın ve cildinizden tuzu veya kloru atın. Çünkü bunlar cildin daha da çok tahriş olmasına yol açar.

Dudak uçukları

UVA/UVB ışınları bağışıklık korumasını büyük ölçüde azaltır. Böylece, uçuk virüsleri için uygun zemin oluşur. Baloncukların oluşmasını engellemek için ilk kaşınma hissinde hemen müdahale etmelisiniz. Bu yüzden eczaneden temin edebileceğiniz uçuk kreminizi yanınızdan ayırmayın. UV ışınlarına karşı yüksek koruma sağlayan özel dudak nemlendiricilerinden de kullanabilirsiniz.

Güneş yanığı

Tekne turundaki keyifli anlar, botla deniz keşifleriniz... Bunların hepsi çok güzel ama belki de sırtınız çoktan SOS vermeye başladı bile! Eğer cildiniz kızarmaya başladıysa, hemen otel odanıza dönün ve cildinize soğuk su kompresi yapın. Bunun için öncellikle bezleri soğuk suya batırın ve daha sonra biraz buzlukta beklettikten sonra cildinize uygulayın. Bunu birkaç dakika veya kızarıklar geçene kadar uygulamaya devam edin. Daha sonra ise güneş sonrası losyonunuzu bolca sürerek, cildinize yedirin.

Kuru cilt

Güneş-kum-deniz üçlüsü en yağlı ciltlerin bile kurumasına yol açar. Kuruluktan oluşan kepekler bronzlaşmış teninizde gri bir tabaka oluşmasına sebep olur. Bu nedenle cildinize bir iyilik yapın ve duşun altında kendinize tepeden tırnağa güzellik kürü uygulayın. Bir fincan şekeri süt veya krema ile karıştırın ve hafifçe cildinize masaj yaparak uygulayın.Daha sonrasında ise vücut losyonunuzu veya güneş sonrası kreminizi her zamankinden biraz daha fazla kalın bir tabaka halinde vücudunuza sürün. Birkaç dakika cildinizin kremi emmesini bekleyin, kalanı ise kalın şeritler halinde masaj yaparak cildinize yedirin. Ferahlatıcı final için, alkolsüz vücut toniğini tüm vücudunuza püskürtün. Dışarı çıkarken vücut losyonu kullanabilirsiniz.

Kuru saçlar

Cildimizde bulunan koruyucu tabaka saçlarımızda olmadığından, saçlarımız acımasızca güneşe maruz kalır. Güneş sonrası şampuanlar yıpranmış saçları daha yumuşak bir şekilde temizlerken, aynı zamanda içerdikleri aminoasitler ve vitaminler sayesinde saçların yeniden onarılmasına yardım ederler. Boyalı veya gölgeli saçlarda en ideali, boyanızın akmasını engelleyen ve rengin daha kalıcı olmasını sağlayan kremlerdir. Doğal yöntemlerden hoşlanıyorsanız, saçlarınıza zeytinyağı sürmeyi deneyebilirsiniz.

Sivrisinekten korunmanın yolları

Güneş battıktan sonra canımızı en çok sıkan şey hiç şüphesiz sivrisineklerdir. Bu nedenle önleminizi önceden alın ve sivrisinekleri kovan kremleri tercih edin. Ayrıca yine işe yarayan bir yöntem: Limon yağını cildinize hiç katkı maddesi olmaksızın iyice sürün. Eğer sivrisinek ısırıklarına maruz kaldıysanız, o zaman şunu tavsiye ediyoruz: Kaşınan bölgenizi buzla ovuşturun. Bu hem kaşıntıyı giderir hem de şişmeyi engeller.

Acil durumlar için mutlaka yanınızda bulundurun

Termal su spreyleri ferahlamanıza yardımcı olur. Ayrıca güneşin altında çok fazla kaldıysanız, kızarıkları önlemek için de uygulayabilirsiniz.

Badem veya hindistancevizi yağı, kuru ciltler ve yıpranmış saçlar için muhteşem bir çözümdür.

Bronzlaştırıcı mendiller tatilinizin sürekli yağmurlu geçmesi halinde bile, geri döndüğünüzde tatil dönüşü havası yaratmanıza yardımcı olur.

Parlaklığı önleyen kağıtları yüzünüze uygulayın, cildiniz yeniden mat görünüm kazanacaktır.

Transparan yara bantları topuklarınızdaki ve ayak parmaklarınızdaki yaraları kamufle edecektir.

Sabaha kadar mı eğlendiniz?

Gece muhteşemdi ve sabahın ilk saatlerine kadar ayaktaydınız. İşte, akşamdan kalma halinize acil kurtuluş yöntemleri:

Uyanır uyanmaz bolca su için ve magnezyum hapı alın. Birkaç kez de derin derin nefes alıp verin.

Duşun altında uyanma programı: Kafanızı ve vücudunuzu ılık suyun altında sistematik hareketler yaparak kedi gibi gerin ve suyu her defasında biraz daha sıcağa çevirin. Son olarak, soğuk suyu açarak duşunuzu tamamlayın.

Hızlı enerji içeceği: Havuç suyunun içine bir parça enerji içeceği ilave edin. Bundan sonrası sadece "iyi" olabilir, hiç şüphe etmeyin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!