Açıkhava konserinin en iyi 10 mekanı

Güncelleme Tarihi:

Açıkhava konserinin en iyi 10 mekanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

Açıkhava konserleri tam gaz gidiyor. Bu ay Türkiye’nin dört bir yanında konser organizasyonları var. Kapalı konser mekanlarına kıyasla kapasitesi daha yüksek olan açıkhava mekanları, sıcak yaz gecelerinde insana ilaç gibi geliyor.

Akşam serinliğinde, bunalmadan iyi müzik dinleme olanağı buluyorsunuz. Biz de bu hafta açıkhavada konser izlenecek en iyi 10 mekanı seçtik. Listeye, mükemmel akustikleri ile antik tiyatrolar ağırlığını koydu. Yanı sıra yeni nesil konser alanları da var. Bu tip mekanlarda konser izlerken dilediğiniz gibi dolaşabiliyor, bir şeyler atıştırıp içki içebiliyorsunuz. İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Efes Antik Tiyatro - İZMİR

2. Aspendos Antik Tiyatro - ANTALYA

3. Harbiye Açıkhava Sahnesi - İSTANBUL

4. Kuruçeşme Arena - İSTANBUL

5. Rumelihisarı - İSTANBUL

6. Parkorman - İSTANBUL

7. Bodrum Antik Tiyatro - BODRUM

8. Yalıkavak Marina - BODRUM

9. Alaçatı Babylon - ÇEŞME

10. Arkeoloji Müzesi Bahçesi - İSTANBUL

EFES ANTİK TİYATRO

Ses kısıtlaması var

Efes Antik Tiyatro, dünyanın en önemli kültür miraslarından biri. İzmir’in Selçuk İlçesi’nde. Son 30 yıldır dünyaca ünlü birçok şarkıcının yanı sıra tiyatro gruplarını da ağırlıyor. 24-25 bin kişi kapasiteli. Bugüne kadar Sting, Elton John, Joan Baez, Berlin Filarmoni Orkestrası burada konser verdi. Üç giriş kapısı bulunan Efes Antik Tiyatro’da, tarihi eserlerin zarar görmemesi için ses kısıtlaması var. Yiyecek, içecek servisi bulunmuyor. Geniş bir otopark alanı mevcut.

ASPENDOS ANTİK TİYATRO

Akustiğin sırrı çözülemedi

Antalya’nın Belkıs Beldesi sınırlarında. M.S. 164’te inşa edildi. Anadolu’daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam örneği. 17 bin kişilik ama konserlerde 7 bin 500 kişi alınıyor. Mükemmel akustiğin sırrı hálá çözülemedi. 1989- 2000 yılları arasında etkinliklere kapatılmıştı. 6 yıl önce, kültürel amaçlı etkinliklere izin verilmeye başlandı. Her yıl Uluslararası Opera ve Bale Festivali’ne, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin final gecesine ev sahipliği yapıyor. Shakira, Tarkan, Sezen Aksu, Bülent Ersoy, Nilüfer, Fazıl Say konser verdi. Alman ZDF kanalının ’Bahse Var Mısın?’ adlı yarışma programı da Aspendos’ta çekildi. İki ana girişi, 90 desibel ses kısıtlaması var. Önündeki açık alanda büfeler, ön kısmında ise 2 bin araçlık otopark var.

HARBİYE CEMİL TOPUZLU AÇIKHAVA TİYATROSU

İstanbul’un gözbebeği

Harbiye Spor Caddesi’nde, 1946-47’de antik tiyatro mantığı ile inşa edildi. Muhsin Ertuğrul’un sahneye koyduğu Kral Oidipus ile açıldı. Şehir Tiyatroları’nın sahnesi, ancak dileyen şirket kiralayabiliyor. 3 bin 975 oturma kapasitesi, 4 giriş kapısı var. Ön sıralarda oturmak akustik açısından avantajlı. Sting, Goran Bregoviç, Patricia Kaas, Nick Cave, Emma Shapplin burada konser veren isimlerden sadece birkaçı. Türk sanatçılarından burada konser vermeyen isim yok gibi. Tam karşısında 200 araç kapasiteli kapalı bir otopark var. Lütfi Kırdar’ın otoparkından da yararlanılıyor. Kapı önündeki seyyar satıcılarda her türlü yiyecek satılıyor. Mekanın içinde sağ ve sol uçta 2 büfe, 2 erkek ve 2 kadın tuvaleti var.

KURUÇEŞME ARENA

Deniz kenarında konser keyfi

Kuruçeşme Arena, geçtiğimiz yaz açıldı. İlk konseri Pink Martini verdi. Mekan 17 bin kişi kapasiteli. Ortaköy-Arnavutköy sahil yolu üzerinde bulunuyor. Konserin içeriğine göre, 2 bin 500 ile 7 bin kişilik oturma yeri organize ediliyor. Bugüne kadar MFÖ, Levent Yüksel, Ajda Pekkan, Zuhal Olcay, Bülent Ortaçgil, RogerWaters ve Depeche Mode’un aralarında bulunduğu pek çok isim sahne aldı. 2 giriş ve 8 turnike var. Denizden de ulaşım sağlanıyor. Saat 24.00’ten sonra ses kısıtlaması yapılıyor. İçinde self servis hizmet veren 8 büfe var. Hemen yanında küçük otoparkı bulunuyor. BKM ve Beşiktaş Belediyesi tarafından işletiliyor. Alanın ortasındaki ses ışık masasının önü sesin en iyi duyulduğu yer. 16 kadın, 16 erkek tuvaleti var.

RUMELİHİSARI

En iyisi taksiyle gidin

Boğazın Avrupa yakasında, Anadoluhisarı’nın tam karşısında. Kültür Bakanlığı’na bağlı. 1500 kişi kapasiteli. 150 metrekarelik konser alanı var. Akustiği en iyi açık hava mekanlarından biri. Bu yılki konserleri Erguvan Yapım organize ediyor. Hemen her yerinden iyi ses alınıyor ve iyi izleniyor. Yıllardır yerli yabancı birçok sanatçı burada konser verdi. Oturma yerleri taş. Minderler, organizatör firma tarafından dağıtılıyor. Kısıtlı sayıda otomobil alan ücretli bir otoparkı var. En iyisi taksi ile gitmek. Çevresinde birçok yiyecek içecek alternatifi var. İçinde de bir büfe bulunuyor. 2 erkek, 2 kadın olmak üzere 4 tuvaleti var.

PARKORMAN

İki sahnesi var

Maslak’taki mekanın iki sahnesi var. Havuz kenarındaki alanın adı Arena. 1700 metrekare alanı var. Oturmalı 2 bin 500, ayakta 12 bin, konser düzeninde 10 bin kişi alıyor. Havuzun üstü kapatıldığında 18 bin kişi konser izleyebiliyor. Bir de amfitiyatro düzeninde, üstü kapalı Beck’s Dome var. Burası 1250 metrekarelik bir alan. Oturarak 1034, ayakta 4 bin, konser düzeninde 3 bin kişi alıyor. Ses, her yerden rahat duyulabiliyor. Moby, Placebo, Massive Attack, Sezen Aksu, Tarkan, MFÖ, Uriah Heep, Prodigy, Chemical Brothers burada konser veren isimler. Electronica Fest, Bilgi MayFest, Efes One Love Festivali de Parkorman’da düzenleniyor. 800 kişilik kendi otoparkı var. Konser mekanları içinde kent merkezine en uzak olanı. California ve dünya mutfağı ağırlıklı iki restoranı var. Mekanın değişik yerlerine değişik sayıda tuvalet kuruluyor.

BODRUM ANTİK TİYATRO

Kale manzaralı

Dört yıldır konserlere açık. Yaklaşık 85 basamaktan oluşan Bodrum Antik Tiyatro’da Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Cesaira Evora, Sertab Erener, Zülfü Livaneli, Nazan Öncel, Leman Sam, Kenan Doğulu, Rafet El Roman gibi isimler konser verdi. Kapasitesi 2 bin 500 kişi. Bodrum Kalesi ve Kara Ada manzaralı. İki giriş kapısı var. Konserlerde ses kısıtlaması yapılmıyor. Bodrum Sağlık Vakfı yararına kapıların girişlerine konulan büfelerde içecek ve yiyecek satılıyor. Otoparkı yok.

BODRUM YALIKAVAK MARİNA

3 ayrı yerde konser

Bodrum’a 18 kilometre uzaklıktaki Port Bodrum Yalıkavak Marina, yat turizminin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere bünyesindeki üç farklı konser alanıyla katkı sağlıyor. 2 bin 500 kişi kapasiteli amfitiyatro, 30 bin kişi kapasiteli konser alanına dönüşebilen bölüm ve 15 bin kapasiteli rekreasyon adası var. İki yıldır yaz aylarında konserler için kullanılıyor. Tarkan, Doğuş, Ege, Kenan Doğulu, Göksel ve Hüsnü Şenlendirici gibi isimler konser verdi. Girişler ikişer kapıdan yapılıyor. Ses kısıtlaması gece 03.00’te başlıyor. Konserin durumuna göre yiyecek içecek satışı yapılıyor. 1000 otomobil kapasiteli büyük bir otopark var.

ALAÇATI BABYLON

Çeşme’ye şube açtı

İstanbul gece hayatında yedi yılı geride bırakan Alaçatı Babylon, ilk yazlık mekanını Çeşme Alaçatı’da bu sezon hizmete açtı. Alaçatı Babylon; deniz, doğa ve güneş eşliğinde sade, sakin bir atmosferde hizmet veriyor. Bu yaz Oldies But Goldies, Burhan Öçal Trakya All Stars, Hüsnü Şenlendirici, Rachid Taha, Brooklyn Funk Essentials Sound System gibi birçok ünlü isim ve grubu Çeşme’ye taşıdı. Tek kapı girişi var. 2 bin 500 kişi kapasiteye sahip. Restoran ve bar mevcut. Otopark sorunu yok.

ARKEOLOJİ MÜZESİ BAHÇESİ

Bakanlıktan izin lazım

Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Sultanahmet’te, eski Darphane binalarının karşısında, Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerinde. Ünlü ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun olarak kuruldu. 1891’de ilk Türk müzesi olarak ziyarete açıldı. Dünyada müze olarak inşa edilmiş az sayıdaki müze binası arasında yer alıyor. Bahçesi, tarihi dokusu ve akustik yönü ile iyi bir konser alanı. Müzenin kapanış saati 17.00’den sonra konser verilebiliyor. Bahçeye 500 kişilik bir oturma düzeni kuruluyor. Bakanlıktan özel izin almak gerekiyor ve konserlerin kültürel kapsamlı olmasına dikkat ediliyor. Ağırlıklı olarak İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın konserlerine yer veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!