Abdi İpekçi Spor Salonu 30 TIR ve 40 kamyon dolusu malzemeyle baştan yaratıldı

Güncelleme Tarihi:

Abdi İpekçi Spor Salonu 30 TIR ve 40 kamyon dolusu malzemeyle baştan yaratıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2004 00:53

Eurovision 2004 için sayım başladı. Yarışma akşamına ev sahipliği yapacak Abdi İpekçi Spor Salonu, 30 TIR ve 40 kamyon malzemeyle baştan yaratıldı. 100’ü yabancı 750 teknisyen binayı konser salonu haline getirmek için 185 kilometre kablo döşedi. Final gecesinde kullanılacak her ekipmanın, her görevlinin yedeği hazırlandı. EBU henüz 5 milyon Euro’yu ödemedi, TRT şimdilik tüm harcamaları üstlendi.

PROVALAR PAZARTESİ BAŞLIYOR

Geçen yıl Sertab Erener’in ‘Everyway That I Can’ şarkısıyla Türkiye’ye birinciliği ve gelecek finali düzenleme fırsatını getirdiği Eurovision Şarkı Yarışması’nda 2004 finaline iki hafta kaldı. 15 Mayıs’ta Abdi İpekçi Salonu’nda yapılacak 49’uncu Eurovision finaline 36 ülkeden sanatçılar katılacak. Yarışmacılar, ülkelerin delegasyonları ve gazeteciler bu hafta İstanbul’a gelmeye başladı.

3 Mayıs Pazartesi günü provalar başlıyor. Sunuculuğunu Meltem Cumbul ve Korhan Abay’ın yapacağı yarışmanın 12 Mayıs’ta yarı finali, 15 Mayıs’ta ise finali gerçekleştirilecek.

ÜÇÜNCÜ SALONDA KARAR KILINDI

Eurovision finali için çalışmalar geçen haziranda başladı. TRT Genel Müdürü’nün bir türlü atanamaması ve yetkililerin imza atmaktan kaçınması nedeniyle hazırlık aşaması uzun süre durakladı. Yumurta kapıya dayanınca da ‘yıldırım hızıyla’ hazırlığa girişildi.

Önce salon konusu gündeme geldi. Mydonose Showland ve Lütfi Kırdar Konser Salonu’ndan sonra üçüncü seçenek Abdi İpekçi Salonu’nda karar kılındı. TRT, Türkiye Basketbol Federasyonu’yla masaya oturup salonu kiraladı.

5 MİLYON EURO BEKLİYORUZ

Yarışmayı düzenleyen European Broadcasting Union / Avrupa Yayın Birliği hazırlık sürecinde TRT ile eşgüdüm içinde çalışıyor. TRT’den yapılan açıklamaya göre yarışmanın bütçesi belli değil. Normal şartlarda EBU yarışmanın yapıldığı ülkelere 5 milyon Euro’luk yardım sağlıyor. Ancak TRT yetkilileri bu paranın henüz Türkiye’ye gönderilmediğini söylüyor. Yarışma sonunda toplam harcamalar saptanacak, yüzde 40’ı EBU üyesi ülkelerinden katılım ücreti olarak alınacak.

CANLI YAYININ YÖNETMENİ YABANCI

Canlı yayın yönetmenliğini, geçen yıl da bu görevi üstlenen Steven Stojanoviç yapacak. Yarışmanın Türkiye organizasyonunun genel koordinatörlüğü ise TRT’nin tecrübeli yapımcılarından Bülent Osma’ya verildi. Osma’nın yardımcıları olarak da prodüktör Muhsin Yıldırım ve sanat yönetmeni Servet Işık seçildi. Eurovision sahne dekor tasarımı için TRT bünyesinde yarışma düzenlendi. 6 projenin katıldığı yarışmayı TRT’nin sözleşmeli iç mimar ve tasarımcısı Esra Akbulut’un projesi kazandı.

750 TEKNİSYEN ÇALIŞTI

Abdi İpekçi Spor Salonu’nda çalışmalar yaklaşık 20 gün önce başladı. Sahnedeki ışık düzeni için gereken malzeme 16’sı yurtdışından olmak üzere toplam 20 TIR ile ses düzeni ise 5 TIR ile İsveç’ten geldi. TRT’nin de teknik malzeme taşıyan diğer araçları ile birlikte Abdi İpekçi’ye toplam 30 TIR ve 40 kamyon dolusu malzeme indirildi. Salondaki hazırlık iki hafta önce iyice hızlandı. 100’ü yabancı olmak üzere 750 teknisyen çalışmaya başladı. Yabancıların çoğu ses ve ışık sistemlerini monte eden İsveçli ekipte. Organizasyonun tüm aşamalarında görev alan personelin toplamı 2 bin kişiyi buldu.

185 KM KABLO DÖŞENDİ

Sadece prodüksiyon için Abdi İpekçi’de 12 jeneratör desteğiyle toplam 3 gigawatt güç kullanılacağı hesaplandı. Elektrik, yayın ve bilgisayar ağı için toplam 185 kilometre kablo döşendi.

Yabancı firmalar ve TRT arasındaki koordinasyonu Hakan Türkkuşu ve Fırat Kasapoğlu’nun EMT (Event and Management Team) adlı firması kuruyor. Işık sistemini, geçen yıl aynı işi üstlenen Spectra adlı firma üstlendi.

AYNI ANDA 240 KİŞİ SOYUNABİLECEK

TRT’nin naklen yayınında mükemmel bir sistem kullanılacak. 4’ü jimmy jib, 2’si robot ve biri de steadycam olmak üzere toplam 16 kameralı naklen yayın düzeni kuruldu. 4 kamerayı yabancı, 12 kamerayı da Türklerin kullanması kararlaştırıldı. Soyunma odaları aynı anda 240, makyaj kabinleri 50 kişiye hizmet verebilecek. Yarışmada kuaförlük hizmetlerini MOS, makyaj hizmetlerini ise makyöz Corci ve ekibi yapacak.

İSTANBUL’A 8 BİN KİŞİ GELİYOR

Eurovision 2004 için İstanbul’a yaklaşık 5 bin 500 konuk, 700 civarında yarışmacı ve 1500 gazetecinin gelmesi bekleniyor. Sanatçı ve bazı konuklar, Polat Renaissance, Topkapı Eresin, Holiday Inn Crowne Plaza, Akgün Otel, Merit Antique, Holiday Inn City, Kalyon, Armada, Green Park Merter Otellerinde. Yabancı gazeteci ve diğer konuklar ise, Eresin Crown, Çınar, Divan, Holiday Inn Marina, Eresin Taxim, Adela, The President, Nippon, Seminal, Aksaray, Barın otellerinde kalacak.

Yarışma sonrasında Abdi İpekçi’nin karşısına Eurovision sokağı kurulacak. Final gecesi Taksim’deki dev ekrandan izlenebilecek. Ayrıca İstanbul’un her tarafı bayrak flama ve afişlerle süslenecek. Final sonrasında 6 ayrı yerden havai fişek gösterileri yapılacak. Tüm program boyunca İstanbul polisi alarmda olacak. Kent içi toplu taşıma araçlarıyla ilave seferler düzenlenecek. Yarışmacılar hariç, Abdi İpekçi’ye gelenlerin araçları otoparka alınmayacak.

FİNAL BİLETLERİ KALMADI

Yarışmanın Biletix tarafından 105 ile 175 milyon lira arasında değişen final biletleri tükendi. Yarı finalin 52 milyon 500 bin ile 87 milyon 500 bin lira arasında değişen biletlerinden ve yarı final provalarının 17 milyon 500 bin ile 35 milyon lira arasında değişen biletlerinden ise az miktarda kaldı.

YARIŞMA TAKVİMİ

3 Mayıs:
Yarışmacılar İstanbul’a gelecek.

05 Mayıs : Abdi İpekçi’de provalar başlayacak.

6-7-8-13 Mayıs:
Şehir gezileri.

9 Mayıs: Çırağan Palace Oteli ‘Hoş Geldiniz Partisi’

11 Mayıs: 16.00
Yarı final kostümlü genel prova

22.00 Yarı final kostümlü genel prova

12 Mayıs: 16.00 Yarı final kostümlü genel prova

22.00 Yarı final canlı yayın

00.30 Sertab Erener konseri

13 Mayıs : Boğaziçi’nde teknede parti

14 Mayıs: 16.00 Final kostümlü genel prova

22.00 Final kostümlü genel prova

15 Mayıs: 16.00
Final kostümlü genel prova

22.00 Final canlı yayın

01.00 After Party


Türkiye’nin Eurovision tarihi

3
Türkiye Eurovision’a ilk defa 1975 yılında Semiha Yankı’nın seslendirdiği ‘Seninle Bir Dakika’ ile katıldı.

3 Sonraki 2 yıl yarışmalara girmedi. 1978’de ikinci defa katıldı.

3 1979’da yarışmadan çekildi. 1994’te yarışma dışı kaldı. 1986’da ‘Klips ve Onlar’ grubunun Halley parçasıyla 9., 1997’de Şebnem Paker’in seslendirdiği Dinle ile 3. olduk.

3 TRT, 2003 yılında Sertab Erener’e yarışma için teklif götürdü. Erener, Demir Demirkan ile bestelediği ‘Everyway That I Can’ adlı şarkıyla Riga’daki 48. Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci oldu.

3 Eurovision’da ülkemizi Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, MFÖ, Seyyal Taner ve Kayahan gibi ünlü sanatçılarımız temsil ederken Semiha Yankı, Ayşegül Aldinç, Candan Erçetin, Arzu Ece, Demet Sağıroğlu, İzel, Reyhan Karaca, Şebnem Paker ve Tuba Önal gibi genç isimler de yarışma sayesinde ünlendi.

1975 Seninle bir Dakika / Semiha Yankı, 1978 Sevince / Nilüfer & Nazar, 1980 Pet’r Oil / Ajda Pekkan, 1981 Dönme Dolap / Modern Folk Üçlüsü & Ayşegül Aldinç, 1982 Hani / Neco, 1983 Opera / Çetin Alp & Short Waves, 1984 Halay / Beş Yıl Önce On Yıl Sonra, 1985 Aşık Oldum / MFÖ, 1986 Halley / Klips ve Onlar, 1987 Şarkım Sevgi Üstüne / Seyyal Taner & Lokomotif, 1988 Sufi / MFÖ, 1989 Bana Bana / Pan, 1990 Gözlerinin Hapsindeyim / Kayahan, 1991 İki Dakika / Çeliköz-Reyhan Soykarcı-Can Uğurluer, 1992 Yaz Bitti / Aylin Vatakoş, 1993 Esmer Yarim / Burak Aydos, 1995 Sev / Arzu Ece, 1996 Beşinci Mevsim / Paker, 1997 Dinle / Paker, 1998 Unutamazsın / Tüzmen, 1999 Dön Artık / Tuğba Önal & Grup Mistik, 2000 Yorgunum Anla / Pınar Ayhan & Grup SOS, 2001 Sevgiliye Son / Sedat Yüce, 2002 Leylaklar Soldu / Kalbinde Grup Safir & Buket Bengisu, 2003 Everyway That I Can /Sertab Erener

Sunucular hariç her şeyin yedeği var

Dünyanın izleyeceği canlı yayında sorun yaşanmaması amacıyla tüm elektronik ve mekanik donanımın yedekleri bulunuyor. Yönetmenler, yapımcılar, kameramanlar ve diğer görevlilerin yedekleri de nöbet tutacak. Sadece sunucu Meltem Cumbul ve Korhan Abay’ın yedeği düşünülmedi. 1500 görevli gazeteci salon dışındaki çadıra yerleştirilen 250 internet terminalinden haber geçebilecek.

AYNI GÖKKUBBE ALTINDA

Dekor ‘farklı medeniyetlerin, kültürlerin, dinlerin, buluştuğu sular ülkesi Türkiye’ yaklaşımından yola çıkılarak tasarlandı. ‘Aynı Gökkubbe Altında’ adı verilen tasarım için sahneye biri ana kubbe olmak üzere 3 kubbe kuruldu. Şarkılara göre ışıklarla bu dekorda farklı atmosferler yaratılacak. Zemindeki elips podyumlar aşağı yukarı hareket edecek, üzerlerindeki ekranlara değişen görüntüler verilecek.

ABDİ İPEKÇİ SPOR SALONU

Abdi İpekçi Spor Salonu, Zeytinburnu 10’uncu Yıl Caddesi üzerinde. Şehir merkezine 15 kilometre, Atatürk Havalimanı’na ise 12 kilometre uzaklıkta. 5712 metrekare kapalı alana sahip. Toplam 10.550 koltuk kapasiteli. İçinde basın, yayın, VIP, sağlık, güvenlik ve genel amaçlı olarak kullanılabilen odalara sahip, 1175 araçlık otoparkı var. Zeytinburnu’na Taksim’den 93T, Eminönü’nden 93, Beyazıt’tan 93C ve Mecidiyeköy’den 93M numaralı İETT otobüs hatları ile ulaşılabilir. Bunun yanı sıra Eminönü’nden tramvay, havalimanından da hafif metro ile Zeytinburnu’na ulaşmak mümkün.

Yarışma tarihinde ilk kez iki aşamalı yapılacak

Katılımcıların geçen yıllardan fazla olması nedeniyle bu yıl yarışma ilk kez iki aşamalı yapılıyor. Geçen yıl ilk 10’a giren ülkelerle Avrupa Yayın Birliği kurucularından ve katılım payı yüksek olan İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa, doğrudan finale katılacak. Diğer 22 ülke ise, önce 12 Mayıs’taki yarı finalde yarışacak. 10 ülke finale katılmaya hak kazanacak. Final ise 24 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs’ta gerçekleşecek. Bu yıl yine ilk defa olarak oylama, 1997 yılından beri isteğe bağlı uygulanan televoting sistemi ile bütün ülkelerde yapılacak. Sistem Alman Deuche Telekom firmasınca kurulacak ve oylama tek merkezden yapılacak. Oylamada, eskiden olduğu gibi ülkeler kendi yarışmacılarına oy veremeyecek.

İki aşamalı yarışmada yarı finalist olarak yarışacak ülkeler: Andora, Arnavutluk, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Makedonya, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda, İsrail, İsviçre, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Malta, Monako, Portekiz, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan.

Finalist ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İzlanda, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Türkiye, Almanya.

TÜRKİYE’NİN ŞARKISI FOR REAL

Ohh come on up, come on up now

What you are doin, what you are waiting for

Oh it’s time to push it, break it, rush it

Don’t ever let life pass you by

All I know is you don’t want to be part of the crowd

Realise yourself

You say it, but don’t feel it

What you saying has no meaning

Don’t hide your soul

For real, I’m for real

Come on up

Up I wanna bring you up up, I wanna bring you up

Do you want, do you want

Please, please no questions, no answers, no more running in circles

Are you in, are you out, do you know your way out

Let me take you up into the sky

For real, I’m for real

Up up I wanna bring you up up, I wanna bring you up

Do you want do you want

Rise in up now, rise in up now


EUROVISION’UN TARİHÇESİ

Eurovision Song Contest, Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışması. 1956’da başlayan Eurovision macerası, San Remo Şarkı Festivali’nde doğdu. 24 Mayıs 1956’da İsviçre’nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre’da gerçekleştirilen ilk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarıştı.

Bugüne değin İrlanda tam 7 kez birinciliği kazanıp yarışmaya en çok ev sahipliği yapan ülke oldu.

EBU’nun raporlarına göre Eurovision, her yıl ortalama 400 ile 600 milyon kişi tarafından izleniyor ve bu sayı her yıl giderek artıyor. Çoğu ülke Eurovision’a göndermek üzere her yıl ulusal yarışma düzenliyor ve şarkının belirlenmesi için halkoylamasına başvuruyor. Buna karşın bazı ülkeler doğrudan sanatçıyı seçerek beste siparişi vermeyi tercih ediyor.

HANGİ YIL KİM KAZANDI?

1956 İsviçre, 1957 Hollanda, 1958 Fransa, 1959 Hollanda, 1960 Fransa, 1961 Lüksemburg, 1962 Fransa, 1963 Danimarka, 1964 İtalya, 1965 Lüksemburg, 1966 Avusturya, 1967 İngiltere, 1968 İspanya, 1969 İspanya-İngiltere-Hollanda-Fransa, 1970 İrlanda, 1971 Monako, 1972 Lüksemburg, 1973 Lüksemburg, 1974 İsveç, 1975 Hollanda, 1976 İngiltere, 1977 Fransa, 1978 İsrail, 1979 İsrail, 1980 İrlanda, 1981 İngiltere, 1982 Almanya, 1983 Lüksemburg, 1984 İsveç, 1985 Norveç, 1986 Belçika, 1987 İrlanda, 1988 İsviçre, 1989 Yugoslavya, 1990 İtalya, 1991 İsveç, 1992 İrlanda, 1993 İrlanda, 1994 İrlanda, 1995 Norveç, 1996 İrlanda, 1997 İngiltere, 1998 İsrail, 1999 İsveç, 2000 Danimarka, 2001 Estonya, 2002 Letonya, 2003 Türkiye

KİM HANGİ ŞARKIYI SÖYLEYECEK?

ALMANYA: Can’t Wait Until Tonight Maximilian Mutzke

ANDORA: Jugarem A Estimar-Nos Marta Roure

ARNAVUTLUK: The Image Of You Anjeza Shahini

AVUSTURYA: Du Bist Tie Break

BELÇİKA: One Life Xandee

BEYAZ RUSYA: My Galileo Aliexandra& Konstantin

BOSNA HERSEK: In The Disco Deen

DANİMARKA: Shame On You Thomas Thordarson

ESTONYA: Tii Neiokösö

MAKEDONYA: Angel si ti Tose Proeski

FİNLANDİYA: It takes two to tango Jari Silanpaa

FRANSA: A chacque pas Jonatan Cerrada

HIRVATİSTAN: Dajes Mi Krila Ivan Mikulic

HOLLANDA: Without You Reunion

İNGİLTERE: Hold on to our love James Fox

İRLANDA: If the world stops tonight Chris Doran

İSPANYA: Para llenarme da ti Ramon

İSRAİL: Le’ha’Amin David D’or

İSVEÇ: Det Gör Ont Lena Philipsson

İSVİÇRE: Celebrate Esteriore& Music Stars

İZLANDA: Heaven Jon Josep jaebjörnsson

KIBRIS: Stronger every minute Lisa Andreas

LETONYA: Dziesma par laimi Fomins & Kleins

LİTVANYA: What’s happened to your love Linas & Simona

MALTA: On again, off again Julie & Ludwig

MONAKO: Prenez soin de notre planete Marion

NORVEÇ: High Knuts Anders

POLONYA: Love Song Blue Cafe

PORTEKİZ: Foi Magia Sofia

ROMANYA: I Admit Sanda Ladosi

RUSYA: Believe Me Julia Savicheva

SIRBİSTAN KARADAĞ: Lane moje Zeljko Joksimovic

SLOVENYA: Stay Forever Platin

TÜRKİYE: For Real Athena

UKRAYNA: Dzikie tance Ruslana Lyzichko

YUNANİSTAN: Shake It Sakis Rouvas
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!