GeriKelebek ABD’li gurmeler Türkiye’de
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

ABD’li gurmeler Türkiye’de

ABD’nin önde gelen 21 yemek yazarı ve editörü, Türkiye’nin yemek kültürünü yerinde incelemek için ülkemize geldi. 20 gün Türkiye’de yemek kültürünü araştıracak olan gurmeler, ilk önce, bu yıl İsveç’te ‘En iyi yemek kitabı’ ödülü alan Kelebek yazarı- gurme Sahrap Soysal’ın konuğu oldu.Her yıl dünyanın bir ülkesinde 20 gün boyunca yemek kültürlerini yerinde araştıran ABD’li 21 gurme, bu yıl Türkiye’ye geldi. İstanbul, Ankara, Ürgüp, Antalya ve İzmir’de yerel yemekleri araştıracak ve Türk yemek yazar ve editörlerinden brifingler alacak olan ABD’liler, önceki gün, Kelebek dışında, çeşitli dergi ve internet sitelerine yemek yazıları yazan ve ilk kitabı ‘Bir Yemek Masalı’ ile 2004 Uluslararası Gourmand Yemek Kitapları Yarışması’nda ‘En İyi Yerel Yemek Kitabı’, ‘En İyi Yemek Kitabı Fotoğrafları’ ve ‘En İyi Yemek Kitabı Tasarımı’ olmak üzere üç ayrı dalda ödül alan Sahrap Soysal’ın evine konuk oldular. Soysal, konuklarına önce Osmanlı Mutfağı hakkında kısa bir brifing verdi. Ve ‘Bir İngiliz, Fransız, mutfağında yabancı yemek bulunmaz. Oysa Osmanlı mutfağında Gürcü, Çerkez, İran, Arnavut, Arap yemekleri kendi adları ile yer alır. Bu da Osmanlı’nın hoşgörüsüyle diğer mutfaklardan önemli bir ayrıcalığıdır’ diye konuştu. MİSAFİRPERVERLİK OSMANLI İÇİN ÖNEMLİ Osmanlı Mutfağı’nın 40 çeşit sütlü tatlı, zeytinyağlı yemekler ve tencere yemeklerinde dünyanın en iyisi olduğunu belirten Soysal, ‘Osmanlı mutfağının temelini misafirperverlik olşturur. Gelen her konuk en iyi şekilde ağırlanırdı’ dedi. Sahrap Soysal, Osmanlı mutfağının çoğu dünya mutfağından önce 19’uncu Yüzyıl’da karışık yemek düzeninden sıralı yemek düzenine geçtiğine de dikkat çekti. ABD Yemek Yazarları ve Editörleri Birliği Başkanı Eleanor Ostman da, Türkiye’nin, yemek kültürünü araştıracakları 44’üncü ülke olduğunu söyledi. ‘Türkiye’yi yükselen bir yıldız olduğu için seçtik’ diyen Ostman, ‘Biz Türkiye’nin yemek kültürünü araştıracak ve gazetelerimizde yayınlayarak sizlerin tanıtımını yapacağız’ dedi. Konuklar daha sonra Türk müziği eşliğinde Sahrap Soysal’ın hazırladığı yemekleri yediler ve bol bol fotoğraflarını çektiler.