ABD’de kötü kolesterol seviyesi 70’e düşürüldü

Güncelleme Tarihi:

ABD’de kötü kolesterol seviyesi 70’e düşürüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2004 01:33

Amerikan Ulusal Kolesterol Eğitim Programı, kolesterol seviyelerini yeniden düzenledi. Kalp krizi geçirmiş yüksek riskli hastalara, kolesterol üst seviyesinin 100’den 70’e çekilmesi öneriliyor. ABD’de kolesterolün yeni kurallarını belirleyen programa başkanlık yapan Dr. Scott Grundy, ‘Yüksek risk grubunda kötü kolesterol ne kadar düşükse o kadar iyi’ dedi.

Hastalara kolesterolü düşürmek için tek başına ilacın yetmeyeceği, diyet ve egzersizin de şart olduğu vurgulandı. Teksas Üniversitesi’nin Beslenme Merkezi’nden olan Dr. Grundy, kötü kolesterol (LDL-düşük yoğunluklu lipoprotein) seviyesinin 70’e düşürülmesiyle ilgili olarak ‘Son klinik araştırmalardan aldığımız son mesaj budur’ diye konuştu.

Amerikan Kalp Vakfı’nın ‘Circulation’ isimli dergisinde yayınlanan yeni kurallar, statin ve kolesterol düşüren diğer ilaçları üreten firmalar için iyi haber, ancak risk grubu için dikkate alınması gereken bir haber olduğu belirtiliyor. Dergideki tavsiyelerin bazıları şöyle:

Kalp krizi ameliyatı geçirmiş çok yüksek riskli hastalarda LDL’nin 70’e çekilmesi gerekiyor.

Sigara tiryakisi kalp hastaları, tansiyonu kontrol edilemeyen hastalar ve diyabet geliştirme olasılığı yüksek kişilerin de LDL’sinin 70’in altına indirilmesi tavsiye ediliyor.

10 yıl içinde kalp krizi ya da kalp hastalığı sonucu ölüm riski yüzde 10 ile yüzde 20 arasındaki orta riskli hastalara ise eğer LDL’si 130’un üstündeyse ilaç öneriliyor.

LDL’si yüksek hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra egzersizin yanı sıra meyve, sebze, lifli ve az yağlı yiyecekler ağırlıklı bir diyet tavsiye ediliyor.

Kalp hastasına ‘evden’ takip

MEMORİAL Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölümü ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri arasında yapılan işbirliğiyle by-pass ameliyatı olan hastalar taburcu olduktan sonra 3 gün boyunca evlerinde takip ediliyor. Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ‘Bu hizmet sayesinde hastaların hastanede kalma süresi ve yatış maliyeti azalıyor’ dedi. Paket program anlaşmasının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sarper Tanlı ise, Türkiye’de 3 yıldır evde bakım hizmeti verdiklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!