82 yaşındaki mikro girişimci bile ödülle işini büyütmeyi hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

82 yaşındaki mikro girişimci bile ödülle işini büyütmeyi hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

700’ün üzerinde kadın girişimcinin başvurduğu "Citi Mikro Girişimci Ödülleri" 28 Ocak’ta sahiplerini buluyor. Toplam 25 bin YTL’nin dağıtılacağı ödüller için girişimciler arasında düzenlenen ankette "Ödül alsanız, bu parayı nasıl değerlendirirsiniz" sorusuna girişimciler tereddütsüz olarak "İşimi geliştirmek için kullanırım" dedi.

TÜRKİYE’de bu yıl ilk kez verilecek olan Citi Mikro Girişimci Ödülleri için Diyarbakır ve İzmit başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından 700’ün üzerinde mikro girişimci başvurdu. Finale kalan 25 mikro girişimci 28 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek törenle ödüllerini alacak. Önümüzdeki günlerde ödüllerine kavuşacak olan kadın mikro girişimciler arasında düzenlenen ankette "Ödül alsanız, bu parayı nasıl değerlendirirsiniz" sorusuna ise girişimciler tereddütsüz olarak "İşimi geliştirmek için kullanırım" dedi. Özellikle tarım, hayvancılık ve gıda alanında yaptıkları çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken girişimcilerin yaşları da 19 ile 82 arasında değişiyor.

25 MİKRO GİRİŞİMCİ ÖDÜL ALACAK: Citi Mikro Girişimci Ödüllerinin Türkiye’de bu yıl ilk kez, KEDV ile işbirliği içinde ve MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) desteği ile gerçekleştiriliyor. Citi Mikro Girişimci Ödülleri kapsamında "Sektörel ödüller", "Özel ödüller" ve "Umut Vaat Eden Girişim Ödülleri" kategorilerinde ödül verilecek. Türkiye’de bu yıl ilk kez gerçekleştirilen yarışma sonucunda, 25 mikro girişimci ödüllendirilecek. Citi Vakfı tarafından 2001 yılında hayata geçirilen Citi Mikro Girişimci Ödülleri Programı, dünya çapında mikro girişimcilik konusunda farkındalık sağlamayı amaçlıyor.

10 MİLYON YTL KREDİ: Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül, mikro kredinin, düşük gelirli insanların kendilerine ve ailelerine bakabilmeleri için gelir sağlamaları amacıyla kendi işletmelerini kurmalarına yönelik verildiğini belirterek "Diyarbakır’da uygulanmaya başlanan mikro kredi konusunda bölgede yoksullukla mücadelede önemli bir farklılık oluştu" dedi. TİSVA’nın bugüne kadar 5 bin 500 kişiye yaklaşık 10 milyon YTL tutarında kredi verdiğini söyleyen Akgül, "TİSVA’dan mikro kredi kullanan mikro girişimcilerin yüzde 10’u ticaret sektöründe, yüzde 60’ı üretim sektöründe, yüzde 40’ı da hizmetler sektöründe faaliyet göstermektedir" diye konuştu.

İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORLAR: KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar "Kadınların hayat deneyiminden gelen uzmanlıkları ve yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına dayanan kolektif kapasite geliştirme ve ekonomik güçlendirme programları uygulanıyor" dedi. Akçar konuşmasını şöyle sürdü: "Mikro kredi konusunda son dönemlerde insanların ne kadar hassas olduğunu görüyoruz. Bu krediler ile özellikle kadınlarımız kendilerine iş kuruyor ve yanlarında işçi çalıştırıyorlar. Yani sadece kendi ailelerine değil ayrıca ülke ekonomisine ve istihdamına da büyük katkı sağlamış oluyorlar."

En zengin ülkeler de mikro kredi veriyor

İLK olarak Bangledeş ve Brezilya’da başlayan mikro kredi kullanımı bugün dünyanın birçok ülkesinde yaygın bir şekilde devam ediyor. Tüm dünyada yaklaşık 16 milyon girişimciye 7 bin mikro finans kuruluşu hizmet veriyor. Mikro kredinin otuz yıl önce verilmeye başladığını söyleyen Aziz Akgül, "1980’lerden sonra ise geliştirilerek Güney Asya, Doğu Asya, Afrika, Doğu Avrupa ve Güney Amerika’daki birçok ülkeye yayıldı. Bugün en zengin ülkelerde bile bu krediler veriliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!