50 yıllık kayıtları albüm oldu

Güncelleme Tarihi:

50 yıllık kayıtları albüm oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2012 00:43

Cemal Reşid Rey, hem besteci, hem orkestra şefi ve kurucusu, hem radyo programcısı, hem piyanist hem de pedagog.

Kısaca o, hocaların hocası. Vefatının 27’nci yılında, Lila Müzik tarafından iki CD ve bir DVD’den oluşan ‘Cemal Reşid Rey’in Anısına’ başlıklı CD seti hazırlandı. 1956’dan günümüze derlenen tarihi kayıtlarda Rey’in eserlerini Pierre Fournier, Alirio Diaz, Suna Korad, Aydın Karlıbel ve Bahar Biricik yorumluyor. Yönetmen Halit Refiğ’in besteci hakkında çektiği ‘75 Yaşında Orkestra Başında’ belgeseli ise özel kayıtlara eşlik ediyor.

İlk kez yayınlandı

Rey’in öğrencisi Aydın Karlıbel’in danışmanlığında gerçekleştirilen CD’nin en önemli özelliği, 50 yılı aşkın bir süre önce yapılan tarihi kayıtların ilk kez yayınlanıyor olması. Bunun yanı sıra, CD’de yer alan üç eseri, Rey’in besteleri kendilerine ithaf ettiği sanatçılar yorumluyor. ‘Çellistlerin Aristokratı’ olarak anılan Pierre Fournier, bestecinin ‘Konsertant Parçalar’ını, Venezuelalı gitarist Maestro Alirio Diaz ‘Gitar ve Orkestra İçin Konçerto’sunu, Türk operasının usta ismi Suna Korad ise ‘Üç Anadolu Türküsü’nü seslendiriyor. CD’de ayrıca, Aydın Karlıbel tarafından ilk kez kaydedilen ‘Piyano için Sonat’ ve ‘İki Parça’ isimli eserler de yer alıyor. İlk kez yayınlanan bir başka eser ise, yıllar sonra Yalçın Tura tarafından bulunan Rey’in ‘Keman ve Orkestra İçin Konçerto’su. Eseri, Bahar Biricik yorumluyor.

Kendi sesinden ‘Çağrılış’

Cemal Reşid Rey’in yönettiği, Fransız Radyo Senfoni Orkestrası Solistleri’nin yorumladığı ve 1958 yılında Paris’te kaydedilen ‘Sazların Sohbeti’ ilk kez yayınlanan eserlerden bir diğeri. Ayrıca, albümde bestecinin bir Türk masalından esinlenerek bestelediği ‘Çağrılış’ adlı senfonik şiirini dinlemek de mümkün. Üstelik Cemal Reşit Rey’in kendi sesinden.

Bir bölümü TRT arşivinden alınan tarihi kayıtlarda solistlere İstanbul Şehir Orkestrası, İDSO, CSO, Belgrad Radyo Senfoni Orkestrası ve Budapeşte Senfoni Orkestrası eşlik ediyor. Orkestraları Cemal Reşit Rey, Tadeusz Stugala, Alexander Rahbari ve Hikmet Şimşek yönetiyor. Kapak fotoğrafının Ara Güler’e ait olduğu CD’nin mastering işlemi Pieter Snapper, tasarımı ise Gözde Oral tarafından yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!