420 sanatçı 2 bin eser

Güncelleme Tarihi:

420 sanatçı 2 bin eser
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 14:46

Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip Contemporary İstanbul’un koleksiyonerlere yönelik önizleme açılışı bugün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda yapılacak.

Haberin Devamı

Yarın halka açılacak ve 28 Kasım’a kadar sürecek fuara yurtdışından 37, Türkiye’den 43 galeri toplam 420 sanatçının 2 bin eseriyle katılıyor.
Eserlerin yaklaşık fiyatı 50 milyon lira. Bunların 35 milyon lirası ise Türk sanatçılara ait. Buradan da yola çıkarak Türk çağdaş sanatçılar, altın yılını yaşıyor diyebiliriz. Örneğin sadece Ahmet Güneştekin’in “Dinler” temasındaki eserlerinin toplamı 7.5 milyon lira. Bunlar arasından “Güneşe Açılan Kapılar” adlı eserinin
değerinin 3.5 milyon lira olması yeni bir rekor beklentisi yaratıyor. Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli 2009 yılındaki yüzde 59’luk satış seviyesine karşılık bu yıl sergilenen eserlerin yüzde 75-80’inin satışını öngördüklerini, bu satışların yüzde 70’inin de Türk çağdaş sanatçıları eserlerinin oluşturacağını özellikle vurguluyor.

Haberin Devamı

Rekor fiyatlardan söz etmişken fuarda geçen günlerde Antik A.Ş’nin düzenlediği müzayedede 1 milyon 75 bin lira ile rekor kıran Mübin Orhon’un 1962 tarihli eserinin de görülebileceğini hatırlatmakta fayda var. Dikkat çeken yabancı sanatçılar arasındaysa Franz Ackermann, Andreas Gursky, Andy Warhol, Shirin Neshat, Botero’nun eşi Sophia Vari var.

İRANLI SANATÇILAR İLK KEZ İSTANBUL’DA

Fuar yetkilileri bu yıl pek çok ülkeyle de özel işbirliği yaptı. Öncelikle Berlin Galeriler Birliği ile yapılan anlaşma sayesinde bu yılki fuar için çağdaş sanatın Berlin’deki en önemli temsilcileri İstanbul’da.

Her yıl farklı bir ülkenin konuk olduğu Yeni Ufuklar bölümünde ise bu yıl İranlı sanatçılarla tanışacağız. İranlı ve İran dışından İran sanatını sergileyen galeriler ve sanatçılar İstanbul’da ağırlanacak. Bu isimler arasında Farhad Ahrarnia, Reza Derakhshani, Monir Farmanfarmaian, Parastou Forouhar, Taraneh Hemami, Alireza Adambakan, Samira Alikhanzadeh’ın eserleri var. Contemporary İstanbul’un Videocube alanında da İran’dan ve çağdaş Arap sanatı dünyasından isimler yer alacak. Sanatseverleri bekleyen bir diğer sürpriz ise Contemporary İstanbul’da bölgesel sanatı desteklemek için Ermeni sanatçıların davet edilmiş olması. Karen Aghamyan, Tigran Kirakosyan, Felix Eghiazaryan gibi Ermeni çağdaş sanatının önemli temsilcileri fuarda olacak.

Haberin Devamı

Contemporary İstanbul ayrıca yeni dalga çağdaş Suudi sanatının en önemli temsilcilerini bir araya getiren Edge of Arabia ile iş birliğine gitti. Bu sayede gezici sergi ilk kez İstanbul’a geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!