35 santimlik bir zafer, bir tutku, bir düş Oscar

Güncelleme Tarihi:

35 santimlik bir zafer, bir tutku, bir düş Oscar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 22:31

84. Oscar ödülleri geldi çattı. Belki dünyanın en heyecanlı, en etkili ve en zengin canlı şovu. Bir milyar ekran sever saat farkı gözetmeden rahatlıkla 3 saatin üzerindeki büyük şöleni zevkle izleyebiliyor, kendini kaptırıyor. Hollywood’un ünlülerini neredeyse toplu halde görebiliyor. Ardından dedikodularına, perde arkasına günlerce sürükleniyor. Şimdi isterseniz geçmişe doğru bir yolculuk yapalım. Ta işin başına gidelim.

Haberin Devamı

- İLK TÖREN 4 DAKİKA 52 SANİYE SÜRDÜ

- 16 Mayıs 1929’da Hollywood’un Roosevelt Oteli’nin Blossom adlı salonunda ilk Oscar ödülleri töreni yapıldı. Tabii adı ‘Oscar’ değil sadece ‘Heykelcik’ti. Bütün tören topu topu 4 dakika 52 saniye sürdü. Nedeni ise sadece 3 dalda ödül verildi ve hepsi aynı zamanda sahiplerini buldu. Hotele ilk gelen 250 meraklı 10 Dolar karşılığında töreni izleyebildi.
- En uzun törene 1999 yılında tanık olundu ve tam 4 saat 2 dakikada tamamlandı. Bazı kazananların teşekkür konuşması dakikalarca sürünce program sarktı. Bunun üzerine konuşmalar 30 saniye ile sınırlandırıldı.
- Ödülü kazanan ilk film William Wellman’ın ‘Wings - Kanatlar’ı oldu. Filmin konusu Amerikan hava kuvvetlerinin 1.Dünya Savaşı’nda Fransa’daki zaferini anlatıyordu. Bu film ile birlikte büyük jön Gary Cooper da beyazperdede ilk kez göründü. Oysa stüdyodaki iri ve enli bir figürandı. Filmin kadın oyuncusu Clara Bow “O adam da bu filmde oynayacak” ısrarını sürdürmüştü. Sonradan anlaşıldı ki Clara Bow, Gary Cooper’in sevgilisiydi.
- En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ‘The Last Command and The Way of All Fresh’ filmiyle Emil Janning aldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülü de sessiz sinemanın ‘Primadonna’sı ‘7th Heaven Street, Angel and Sunrise’daki performansı ile Janet Gaynor’a gitti.
- İlk heykelcik 34.7 santim boyunda 3.9 kilo ağırlındaydı 10 ayarlı altın suyuna batırılmıştı. (Şimdi 24 ayar altın suyu oldu) İlk maliyeti 295 dolardı.
- Akademi binasında patronunun masasının üzerinde Heykelciği gören sekreter Margaret Herrick. “Aaa. Ne kadar da Oscar amcama benziyor!” çığlığını atarken hem günümüze kadar gelen bir geleneksel törenin isim annesi oluyor hem de ödülleri ölümsüzleştiriyor, etiketini yapıştırıyordu. Ne var ki 2. Dünya Savaşı sırasında Oscar ödülleri yapıldı ama ekonomik kriz nedeniyle 295 dolarlık heykelcik yerine 32 dolarlık Oscar kabartmalı plaket verildi kazananlara.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563ccefbf018fb32c8ecedc3

Haberin Devamı

ÖDÜLÜ ASİSTANINA VEREN DE VAR BEYZBOL SOPASI YAPAN DA

- Akademi, Oscar heykelciği konusunda çok titiz. Bu titizlik günümüzde bile dolu dizgin sürüyor. Kazananların asla satmasını, başkasına vermesini, açık arttırmaya konmasını istemiyor. Hatta Oscar’ı alanlar tören bittikten sonra arka odada heykelciği satmayacaklarına dair kağıt imzalıyorlar. Ama istemeyenin heykelciği Akademiye iade ederek yine istedikleri zaman 10 dolar karşılığında almalarını sağlayan bir alternatif de sunuluyor.
- En pahalı heykelcik 1951 yılında ‘Paris’te bir Amerikalı’ filmi ile kazanılan oldu. Bu Oscar ödülü tam 15.560 dolara bir İsviçreli iş adamı tarafından açık artırmada satın alındı. Keza Marlon Brando’nun 1954’te ‘Rıhtımlar Üzerinde’ filmi ile kazandığı Oscar ise 13.500 dolara alıcı buldu.
- ‘Michael Clayton’ filmi ile Oscar’a layık görülen Tilda Swinton bana heykelciği asistanına hediye ettiği itirafında bulunmuştu. Colin Firth ise Oscar’ı en son gördüğünde çocuklarının kafasını kopartmaya çalıştığını söylemiş, 68 kuşağının Woodstock konserinin mimarı Michael Lang da kazandığı Oscar ödülünü zaman zaman beyzbol sopası gibi kullandığını yine bana röportaj sırasında aktarmıştı.
- En çok Oscar’a aday olan film Joseph L. Mankiewicz’in ‘All About Eve’ filmiydi. 1950 yapımı eser 14 dalda aday gösterilmiş 6’sına ulaşabilmişti. İlginçtir, aynı yıl Fred Astair’in sunduğu törende arka sıralarda oturan ve 5 filmde birden oynayan Marilyn Monroe kimsenin dikkatini çekmemişti.
- William Wyler’in 1959 yapımı ‘Ben Hur’ tam 11 Oscar kazanan ilk filmdi. Dünya Charlton Heston’u tanıdı. 11 Oscar kazanan ve ‘Ben Hur’u egale eden diğer iki yapıt ‘Titanic’ ve ‘Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü’ oldu.     
- Spencer Tracy ve Tom Hanks iki yıl üst üste Oscar’ı kazanan oyunculardı. Tracy 1938 ve 1939’da, Hanks’ta 1994 ve 1995’te ödülü elde etti.
- Katherine Hepburn 12 kez Oscar ödülüne aday gösterildi. Hepburn 4 heykelciği evine götürdü. Meryl Streep bu yıl yine aday üstelik favori. Tam 15 kez Oscar ödüllerine aday gösterildi ama sadece iki kez adı okundu, sahneye çağrıldı.

Haberin Devamı

SİYAHİ OLDUĞU İÇİN GALAYA ALINMADI

· Oscar’ı ilk kazanan Afro- Amerikan oyuncu Hattie McDaniel oldu. 1939’da ‘Rüzgar Gibi geçti’ ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Ne var ki aynı oyuncu Alabama’da bir sinemada yapılan ‘Rüzgar Gibi Geçti’ filminin 4. galasına davet edilmesine karşın siyahi olduğu için kapıdan içeriye sokulmadı.
· Bir başka Afro- Amerikalı oyuncunun elinde heykelciği görmek için aradan 24 yıl geçti ve Sidney Poiter dokunaklı bir konuşmayla Hattie Mc Daniel’e zamanında yapılan haksızlığı kınadı.
· Oscar ödülünü kazanan en yaşlı aday Jessica Tandy oldu 1989 yılında ‘Fried Green Tomatoes’ filmiyle 80 yaş 8 ay ve 9 günlükken heykelciği havaya kaldırdı.
· Tatoom O’Neal’de 10 yaş 2 aylıkken ‘Papermoon!’ filmi ile Oscar ödülünü alan en küçük oyuncu ünvanını aldı. Bir yabancı film için ilk Oscar’ı kazanan yabancı oyuncu 1960 yılında ‘La Ciociara’ (İki Kadın) ile Sofia Loren’di.

Haberin Devamı

BOB HOPE TAM 19 KEZ SUNDU

Küçük rollerle Oscar’a uzanan eller ise Beatrice Straight ve Anthony Quinn’indi. Quinn ‘Lust for Life’da ressam Paul Gauguin’i canlandırdığı 7 dakika 58 saniyelik rolle 1956’da Oscar’a ulaştı. Beatrice Straight 1976’da ‘Network’ filminde toplam 12 dakikalık rolü vardı. Ama yönetmen makaslıya makaslıya ünlü yıldızın rolü sadece 5 dakika 43 saniyeye indi yine de ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü kimseye kaptırmadı.
Bugüne kadar 83 yıllık yaşamında Oscar’lar sadece üç kez yapılacağı tarihte ertelendi. 1938 yılında Los Angeles’i sel götürünce tören bir hafta ertelendi. 1968’de siyahi lider Martin Luther King öldürüldü, 1981’de Başkan Ronald Reagan’ı suikast girişimi yapıldı ve her iki olayda da tören 24 saat geç başlatıldı.
Ve Bob Hope. Ünlü komedyen Oscar törenlerini 19 kez sunarak erişilmesi zor bir rekora imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!