30 bin fotoğraf arasında birinci ama hálá amatör

Güncelleme Tarihi:

30 bin fotoğraf arasında birinci ama hálá amatör
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2006 00:00

17 ülkeden 30 bini aşkın fotoğrafın değerlendirildiği National Geographic Society Fotoğraf Yarışması’nın insan kategorisinde Erdal Kınacı birinci oldu. Böyle bir yarışmada birinci olmasına rağmen "Ben bir amatörüm, fotoğraf ise hobim" diyor. Kınacı, tıp doktoru, Mersin Anamur Sağlık Grup Başkanı. Ödül sonrasında iş teklifleri almış ama Anamur’daki huzurlu hayatını terk etmemeye kararlı.

Erdal Kınacı’ya ilk fotoğraf makinesini, Kore gazisi babası askerlik döneminde getirmiş. Lise yıllarında fotoğrafa ilgisi artmış: "Arkadaşlarımın fotoğraflarından para kazanmaya başlayınca, fotoğraf benim için daha önemli hale geldi. Üniversitede işin teknik boyutuna ilgi duydum. Öğrenmeye başladım."

Ödüllü fotoğrafçı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun. Üniversitede arkadaşlarıyla birlikte fakültenin fotoğraf kulübünü kurmuş. İFSAK ve Mersin Fotoğrafçılar Derneği üyesi Kınacı, kurslardan faydalanarak işin tekniğini de öğrenmiş. Dört yıl önce dijital teknolojiyle tanışana kadar hiç renkli fotoğraf çekmemiş. İyi fotoğraf için milyarlık ekipmanın gerekmediğini, doğru zaman, doğru yer ve doğru ışık üçlüsünün yeterli olacağını düşünüyor.

20 bin civarında dia pozitifi var, dijital fotoğraf arşivinin sayısını kendisi de bilmiyor. Ödüllerinin sayısı 40’ı buluyor. Genellikle insan çekiyor. Hayatın içinde yakaladığı portrelerde yakın plan çekim yapıyor. Ancak bu şekilde onların ve yaşamlarının doğallığının fotoğrafa yansıdığını söylüyor. Doğa fotoğrafları da çekiyor çünkü yaşadığı bölge buna çok müsait. Hálá bakir ve yeşilin gizemini koruyabilmiş olan Anamur’u fotoğraflıyor.

Kınacı, National Geographic yarışmasının Türkiye aşamasında, insan kategorisinde 518, doğa kategorisinde de 502
/images/100/0x0/55ea1bcdf018fbb8f86bc1aa
fotoğraf arasında birinci oldu. Türkiye jürisinde Ara Güler ve James Stanfield dikkat çekiyordu. Birincilik ona, Nikon D50 D-SLR dijital fotoğraf makinesi kazandırdı. Fotoğrafı, uluslararası büyük finalde yarışmak üzere Washington’a gönderildi ve 17 ülkeden 30 bini aşkın fotoğraf arasından birinci seçildi. Bu kez jüride dünyaca ünlü National Geographic fotoğrafçısı Jodi Cobb, fotoğraf direktörü David Griffin ve fotoğraf editörü Susan Welchman vardı. Kınacı, insan kategorisindeki birinciliğiyle, Washington’daki National Geographic Society Merkezi’ne tüm masraflarının karşılanacağı bir gezi de kazandı.

Yarışmadaki birinciliği duyulunca, birçok dergi ve gazeteden iş teklifleri almış. Ama hayatında böylesine radikal bir değişiklik yapmak istemiyor. İşin aslı, doktorluğu da seviyor ve bırakmayı düşünmüyor: "Nerede insan varsa orada fotoğraf çekerim. Bunun için bir kuruma bağlı olmama gerek yok. Fotoğraf asla vazgeçemeyeceğim bir uğraş benim için ve onu parasal meselelerin arasında kaybetmek istemiyorum." Hastane ortamında fotoğraflık birçok ana tanıklık etmesine rağmen, hiç hastane fotoğrafı yok. Kişilerin rızası olmadan fotoğrafını çekmeyi etik bulmuyor. Ama genelde fotoğrafta etik, kural, kanun gibi kavramlara yer verilemeyeceğini düşünenlerden.

KAZANAN FOTOĞRAFI MERSİN’DE ÇEKTİ

Kınacı, ödüllü fotoğrafı, mensubu olduğu bir sosyal yardım derneğinin çalışmaları sırasında, Mersin’de çekti.

İnsan kategorisindeki birinciliğiyle, Washington’daki National Geographic Society Merkezi’ne tüm masraflarının karşılanacağı bir gezi de kazandı.

Sezen MUTLU
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!