2050’de bizi neler bekliyor

Güncelleme Tarihi:

2050’de bizi neler bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 21:05

Yeni tanışacaklar için belirtmekte fayda var. Onların işi, eldeki verileri kullanarak insanlığın geleceği hakkında bilgiler vermek. Durumu abartıp onlara “geleceğin tarihini yazan kişiler” diyenler de yok değil. Evet, gelecek bilimcilerden bahsediyorum.

Haberin Devamı

Dünya çapında bu işi üstlenmiş pek çok biliminsanı ve dernek mevcut. Kimi çok doğru tespitlerde bulunurken, kiminin söylediklerinin gerçekleşmediğini görüyoruz. Örneğin 2006’da Dünya Gelecek Topluluğu’nun yayımladığı bir makalede 2010 için şöyle deniyor: “Beyinlere takılacak çevirmen çip sayesinde herkes her dili konuşabilecek, istenilen dil istenilen dile anında çevrilmiş olarak beyine iletilebilecek.”
Ne yazık ki böyle bir durum hâlâ söz konusu değil. Ama inancımızı yitirmemekte fayda var.
Gelelim günümüzdeki gelişmelere...
Geçen haftalarda Koton Kitap’tan Prof. David Passig’in ‘2050’ adlı kitabı çıktı. Daha kapağındaki 2050 yazısına bakar bakmaz merakları uyandıran kitabın içeriğine geçmeden önce profesör hakkında bilgi vermekte fayda var. Kendisi tabii ki bir medyum değil. Toplulukların doğum ve ölüm oranları, yaşam beklentisi gibi istatistiksel verileri bilimsel değerlerle birleştirip konuşuyor. Amerika Minnesota Üniversitesi’nde gelecek bilim dalında doktorası var. Ayrıca Bar-Ilan Üniveritesi’nde doçent. 2008’de çıkan ilk kitabı The Future Code, 25 hafta en çok satanlar listesinde kalmıştı. Peki, ne diyor Prof. David Passig 2050 için...

Haberin Devamı

BUGÜNKÜ ÇOCUKLAR 150 YIL YAŞAYACAK

/images/100/0x0/563da334f018fb32c8ef4562

- Avrupa nüfusu çok yaşlandığında çöküşlerini engelleyecek tek güç Türkiye’nin AB’ye girişi olacak.
- Bugün doğan çocuklar 150 yıl yaşayacak.
- Çocuklarımıza öğretmemiz gereken en önemli üç dil: İngilizce, İngilizce, İngilizce
- Önümüzdeki dönemin popüler meslekleri genetik, nano-teknoloji ve robotiks olacak.
- Dünya ‘demografik kış’ adı altında bir döneme girecek. Dünya nüfusu 21. yüzyılın ortasında 9-10 milyar arasında olacak ve yüzyılın sonunda 5-6 milyara inecek.

TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI İYİ ANLAMALI

- Kitabınızda Türkiye için başlıca öngörüleriniz nelerdir?
- Bölge, birçok ülkenin yıkım eşiğine geldiği zor bir dönemi geçiriyor. Hatta bazıları tamamen çökecek. Her durumda bunlar başarızlığa uğramış hükümetler olarak tanımlanacak. Bölgenin bu kaosu atlatmayı başarabilecek süper bir güce ihtiyacı var. Türkiye, burada problemlerdeki dengesizliği çözebilir, çöküşe uğrayan hükümetlerin arasından sıyrılarak baş gösterebilir.
- Türkiye-İsrail ilişkileri nasıl olacak?
- Türkiye, İsrail ve diğer komşulara barış işaretini verebilecek tek ulus. Birleşik Devletler ve Avrupa bölgedeki ince ayrıntıları anlamıyor. Türkiye çoğunlukla bu bölgede pozitif bir rol oynamıştır. Türkiye tarihin ona sunduğu rolü anlar ve buna göre çevresindekilere sorumluluk ve saygı ile yaklaşırsa, çok uzun yıllar bölgesel bir süper güç olarak kalır. Eğer sorumlulukları anlamakta başarısızlığa uğrarsa, bölgesel süpergüç olmakta da başarısız olacaktır. Ve bu, bölgede daha çok kaosa neden olacaktır.

 

Haberin Devamı

GÜNEYİN VİDEO SANATI

Pera Müzesi’nin film gösterimleri devam ediyor. Bu haftasonu “Videoarde: Latin Amerika ve Karayipler’de Eleştirel Video Sanatı” tartışılıyor. Bugün saat 14.00’te “Benim Yolum: Yerel Hayatta Varlığını Sürdürme Dersleri” filmi var. Yarın aynı saatte “Erkekler, Kurtlar ve Erkekler”, 15.00’te “Hayati Alan” ve 16.00’da bugünkü filmin tekrarı var. Bugün ayrıca küratör Laura Baigorri 8 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da bir konferans verecek. Tel: 0212 334 99 00.

KADIN TİCARETİNE ELEŞTİRİ

İKSV’nin gösteri mekanı Salon’da bu ay her pazartesi Talimhane Tiyatrosu’nun sahnelediği “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi” izlenebilir. Seçil Honeywill’in Lucy Kirkwood’un eserinden günümüze uyarladığı eser, zengin olma hayalleriyle Ukrayna’dan İstanbul’a gelen Dijana’nın bir erkek tarafından kandırılıp pasaportuna el konulmasının ardından yaşadıklarını anlatıyor. Modern çağın en önemli sorunlarından biri olan ‘kadın ticareti’ konusunu işleyen oyun, insan tacirliğinin geldiği boyutu sahneye taşıyarak, bunu, özellikle kadınlar üzerine dayatan sistemi eleştiriyor. www.saloniksv.com

Haberin Devamı

BUIKA’DAN TOPLAMA ALBÜM

Geçen sene İstanbul’da verdiği ilk konserden sonra çok beğenilip tekrar davet edilen ve ikisinde de salonu dolduran Buika’nın 2 CD’lik yeni toplama albümü “En Mi Piel” çıktı. Buika, ünlü yönetmen Pedro Almodovar’ın yeni filmi “La Piel Que Habito” için seslendirdiği şarkılara ek olarak “Sueno Con Ella” ve “Como Era” adlı şarkılarına da albümde yer veriyor.

HEYKELLERE EĞRİ DOKUNUŞ

Fotoğrafçı Kamil Fırat, yeni sergisi Taş Yüzler’i Galeri G-art’ta açtı. Fırat, önceden çektiği antik heykel fotoğraflarına çizgisel bazı müdahalelerde bulunuyor. Ancak bu kez bir önceki sergisinde olduğu gibi kesin, açık, net, yalın olan düz çizgiler kullanmamış, eğri çizgilerle müdahalede bulunmuş. Tel: 0212 296 08 76.

Haberin Devamı

HAFTANIN SİTESİ http://stripgenerator.com

Bu internet sitesi karikatür meraklılarının aklını başından alacak. Çünkü içeriğindeki sistem sayesinde dilediğiniz gibi karikatür çizmeniz mümkün. Varolan karakterlerden birini seçip ona istediğiniz objeyi ekledikten sonra baloncuğa dilediğiniz gibi diyalog yazabiliyorsunuz. Sayfalarca çizim imkanı sağlanıyor. Ve tabii ki karikatürleriniz sitede yayınlanıp yorum ve beğeni alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!